Beroepsvereniging

Het beroep coach is helaas niet beschermd. Iedereen mag zich zo noemen: van de goedbedoelende buurvrouw zonder opleiding, tot professionals met relevante diploma’s en ervaring. Met meer dan zestigduizend geregistreerde coaches in Nederland zie je door de coaches het bos niet meer.

Maar hoe weet je dan of je te maken hebt met een gekwalificeerde coach? Allereerst kun je kijken of de beoogde coach is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dit garandeert dat zij/hij qua opleiding, bijscholing en ervaring voldoet aan de hoge eisen van het coachingsvak. Het wemelt in coachland alleen ook van de beroepsverenigingen die keurmerken afgeven, en ze zijn lang niet allemaal even belangrijk of veeleisend. Daarom hebben we de belangrijkste, meest betrouwbare beroepsverenigingen voor je op een rijtje gezet.

NOBCO

NOBCO is er voor iedereen die op zoek is naar een professionele coach en voor coaches die willen werken aan verdere professionalisering van het coachvak.

Noloc

Noloc is een beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches die op dit moment zo’n 3.000 leden telt.

ICF

De International Coaching Federation (ICF) is een internationale beroepsvereniging van en voor coaches met meer dan 41.000 leden in 145 gebieden.

NIP

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is met ruim 13.000 leden de grootste beroepsvereniging van psychologen in Nederland.

BLCN

BLCN, een beroepsvereniging voor geaccrediteerde leefstijlcoaches, die in sommige gevallen zelfs vergoed worden vanuit de basisverzekering.

LVSC

LVSC is een beroepsorganisatie op het terrein van professioneel begeleiden en coaching. Ruim 2.100 supervisoren, coaches en organisatiebegeleiders zijn erbij aangesloten.

StiR

Stichting Registratie, kortweg StiR, is een onafhankelijke stichting die de beroepsregistraties en registers van professioneel begeleiders beheert.