Vitaliteitscoach: werken aan je welzijn

 
Vitaliteitscoach: werken aan je welzijn
18 november 2019 -  5 minuten leestijd
Een vitaal gevoel ontstaat niet alleen door een gezonde leefstijl. Het ontstaat ook door een duidelijk doel in je leven, fijne mensen om je heen en een positieve blik op de wereld. Bij een vitaliteitscoach komen al deze aspecten aan bod.

Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling en jezelf fysiek én geestelijk gezonde gewoontes aanmeten? Dan is een vitaliteitscoach misschien iets voor jou. Vitaliteitscoaching kijkt naar alle dingen waardoor je vitaal in het leven komt te staan. Er is dus aandacht voor optimale voeding, voldoende beweging en genoeg rust (net als bij leefstijlcoaching). Maar daarnaast ook voor zinvol leven, ondersteunende relaties en positief denken.

De belangrijkste opbrengst van vitaliteitscoaching is vaak dat coachees beseffen dat ze hun leefstijl zelf bepalen een geen slachtoffer zijn van de omstandigheden. Het feit dat er in de kantine geen gezond voedsel wordt verkocht, is bijvoorbeeld geen excuus om dan maar fastfood te eten. Je kunt ook een eigen broodtrommel meenemen. Of je samen met collega’s sterk maken voor een betere kantine. Zo krijg je de regie terug over je lijf en je leven.

Meer levenslust dankzij een vitaliteitscoach

Vitaliteit, ook wel levenslust of veerkracht genoemd, is afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’, wat ‘leven’ betekent. Het is een balans tussen de geestelijke en lichamelijke gezondheid die leidt tot energie om te leven. Een goede vitaliteit duidt op bruisende energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen.

Vitaliteit bestaat uit een balans van vier dimensies:

  1. Fysieke dimensie – genoeg bewegen, gezond eten en voldoende slapen
  2. Mentale dimensie – persoonlijke groei en ontwikkeling
  3. Emotionele dimensie – zelfbewustzijn en samenwerking met anderen
  4. Spirituele dimensie – het gevoel om betekenisvol en nuttig te zijn

Wanneer deze balans verstoord wordt, bijvoorbeeld door stress, hoge werkdruk of gezondheidsproblemen, dan kun je je minder vitaal en energiek voelen. Een vitaliteitscoach kan helpen om het balans te herstellen, zodat je je weer vitaal voelt.

Verschil tussen een vitaliteitscoach en een leefstijlcoach

Leefstijlcoaching en vitaliteitscoaching zijn bijna niet los van elkaar te zien. Er is veel overlap, maar vitaliteitscoaching is breder. Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar je fysieke gezondheid, maar zeker ook naar je maatschappelijke en mentale welbevinden. Want van een doel in je leven, fijne vrienden en een zonnige kijk op de wereld krijg je evengoed energie.

Een leefstijlcoach is vaak ook werkzaam als vitaliteitscoach. Vaak schuilt er achter een probleem met een ongezonde leefstijl immers een emotioneel of sociaal probleem. Want waarom eet iemand zo veel? Of waarom wil iemand zich helemaal in zijn baan verliezen? Als de achterliggende moeilijkheden niet worden aangepakt, is het veranderen van de leefstijl kansloos.

Tegelijkertijd kun je een gezonde leefstijl veel beter volhouden als je ook mentaal alles op orde hebt. Het is dus heel goed als je weet wat je belangrijk vindt, wie je daarbij kunnen steunen en hoe je jezelf op koers houdt. Een vitaliteitscoach is hier alert op. Als bijvoorbeeld ‘avontuur’ een belangrijke waarde voor jou blijkt, dan wordt dit een extra drijfveer om van de bank af te komen. Lachen vrienden je uit als je het vijfde biertje weigert? Dan is het wellicht tijd om contacten op te bouwen waar je meer steun van hebt. En vertel je jezelf vaak dat het toch nooit gaat lukken met dat dieet of het andere slaapritme? Dan kun je leren om jezelf beter te motiveren.

Online coaching is een uitstekend alternatief voor traditionele coaching – juist nu we tijdelijk minder fysiek contact met andere mensen hebben. De meeste Coachfinder coaches bieden nu (tijdelijk) online coaching aan, zowel het kennismakingsgesprek als het vervolgtraject. Bepaal samen met jouw ideale coach hoe jullie het beste contact kunnen hebben.

Vitaliteitspiramide

In vitaliteitscoaching wordt veel gewerkt met de vitaliteitspiramide. Dit door coach en psycholoog Albert Sonnevelt ontwikkelde model benoemt zes bouwstenen die bijdragen aan een gezonde leefstijl en een vitaal leven:

  • Optimale voeding
  • Voldoende bewegen
  • Regelmatige herstelmomenten
  • Positief denken
  • Ondersteunende relaties
  • Zinvol leven

Zinvol leven vormt in deze visie de basis van de piramide en is dus de belangrijkste voorwaarde voor vitaliteit. Optimale voeding is het topje van de piramide.

Volgens deze theorie focussen leefstijlcoaches vooral op de bovenste drie bouwstenen: voeding, beweging en herstelmomenten. En werkt een vitaliteitscoach meer met alles zes de bouwstenen van de piramide. Maar in de praktijk doen de meeste leefstijlcoaches aan vitaliteitscoaching.

Opleiding vitaliteitscoach

Het beroep coach is niet beschermd; iedereen mag zich zo noemen: van de goed bedoelende buurvrouw zonder opleiding of ervaring tot professionals met relevante diploma’s, uitgebreide ervaring en vele tevreden cliënten. Hierdoor kan het best lastig zijn om een vitaliteitscoach te vinden die geschikt is om de juiste begeleiding te bieden.

Coachfinder helpt je graag met de aanpak van je vitaliteit. Daarom heeft ons deskundige team voor jou al de beste vitaliteitscoaches geselecteerd, met allen een afgeronde, goede opleiding en/of certificering bij een beroepsvereniging. Zo ben jij verzekerd van een vitaliteitscoach die je de best mogelijke begeleiding kan bieden om jouw doelen te behalen.

Direct aan de slag

Heb je last van stress en daardoor weinig energie? Wil je je vitaliteit vergroten en zijn al je inspanningen tot nu toe niet succesvol gebleken? Een vitalteitscoach kan je verder helpen door je te adviseren en vaardigheden te ontwikkelen voor het behoud van een optimale gezondheid.

Start direct je zoektocht naar een coach die bij je past. Ontdek via onze speciale online matchingtool binnen twee minuten welke coach het beste bij je past, of bekijk alle coaches via het coachoverzicht. Het eerste intakegesprek is altijd gratis.

Vind jouw ideale vitaliteitscoachBekijk alle vitaliteitscoaches

vitaliteitscoach
vitaliteitscoaching