Vitaliteitscoach: om je mentaal en fysiek gezond te voelen

 
Vitaliteitscoach: om je mentaal en fysiek gezond te voelen
18 november 2019 -  13 minuten leestijd
Wil je geestelijk en lichamelijk in topvorm zijn, maar heb je net dat zetje nodig om er helemaal voor te gaan? Of weet je zelf niet precies wat je daarvoor nodig hebt? Een vitaliteitscoach werkt samen met jou aan je persoonlijke ontwikkeling. En aan het aanleren van fysiek én geestelijk gezonde gewoonten.

Wat is vitaliteitscoaching?

Vitaliteitscoaching gaat over alle dingen waardoor je vitaal in het leven staat. Bijvoorbeeld goede voeding, genoeg beweging en rust. Maar ook zinvol leven, belangrijke relaties en positief denken.

Welke problemen kun je hebben?

Een vitaliteitscoach helpt je in allerlei situaties. Bijvoorbeeld:

 • Je slaapt niet lekker
 • Afvallen lukt niet, ondanks dat je veel beweegt en vaak op dieet gaat
 • Je hebt vage klachten en weet niet waardoor het komt
 • Je ligt ’s nachts te piekeren
 • Het lukt je niet te ontspannen
 • Je hebt last van lusteloosheid of een opgejaagd gevoel
 • Je vraagt je ’s ochtends af: hoe kom ik deze dag door?
 • Je hebt last van stemmingswisselingen
 • Je hebt het gevoel: ‘Is dit het nou?’
 • Je hebt het gevoel dat je nooit aan jezelf toekomt
 • Je zit niet lekker in je vel

Waar helpt een vitaliteitscoach je mee?

Met een vitaliteitscoach kijk je wat er achter je probleem zit. Dat zit hem niet alleen in gezond leven, maar ook of je de dingen doet waarvan je blij wordt. En of je daar zingeving uit kunt halen. Je kunt nog zo gezond leven, maar als je elke dag naar een baan gaat waarop je leegloopt, dan is dat ook niet gezond voor je. Samen met je coach neem je het hele plaatje onder de loep. En leer je hoe je je vanuit daar vitaler kunt voelen.

Je werkt aan een gezonde leefstijl waarbij jij je goed voelt, en die je kunt volhouden. Maar ook aan een gezond emotioneel en mentaal welzijn. Je gedachten, overtuigingen, zorgen en levensmissie komen aan bod. Hoe ga je om met emoties? Hoe communiceer je met anderen? Sta je in verbinding met de mensen om je heen?

Een coach begeleidt je ook om zelf alle verantwoordelijkheid te nemen voor je kwaliteit van leven en levensgeluk. En om voor jezelf doelen te stellen waarvoor je warm loopt. Zodat je prioriteiten kunt stellen en je doelen ook daadwerkelijk bereikt.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit heet ook wel levenslust of veerkracht. Het is afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’, dat ‘leven’ betekent. Het is een balans tussen de geestelijke en lichamelijke gezondheid die leidt tot energie om te leven. Ben je vitaal? Dan heb je bruisende energie, voel je je sterk en fit en beschik je over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen.

Een vitaal gevoel ontstaat niet alleen door een gezonde leefstijl. Het ontstaat ook door een duidelijk doel in je leven, fijne mensen om je heen en een positieve blik op de wereld. Bij een vitaliteitscoach komen al deze aspecten aan bod.

Vitaliteitscoach, leefstijlcoach of stress-coach: wat past bij jou?

Vitaliteitscoaching lijkt op leefstijlcoaching. Maar vitaliteitscoaching is breder. Een vitaliteitscoach kijkt niet alleen naar je fysieke gezondheid, maar ook naar hoe je je psychisch voelt. Lees meer over leefstijlcoaching.

Vitaliteitscoaching heeft ook een overlap met stresscoaching. Als je weet hoe je op een gezonde manier met stress kan omgaan, voel je je fysiek en emotioneel vaak ook vitaler. Komen je vitaliteitsprobleem vooral door stress? Dan kun je ook bij een stress-coach terecht. Lees meer over stresscoaching.

Hoe vind je een vitaliteitscoach die bij je past?

Er zijn veel coaches in Nederland die zich bezighouden met vitaliteit. Daardoor kan het best lastig zijn om een vitaliteitscoach te vinden die jou de juiste begeleiding kan bieden. Hoe vind je er een die past bij wat jij wilt en nodig hebt? En met wie je ook nog een goede klik hebt? Het helpt om vooraf na te denken over wat je wilt.

Kies een betrouwbare coach met een opleiding vitaliteitscoach

Het beroep coach is niet beschermd. Iedereen mag zich zo noemen. Om een betrouwbare vitaliteitscoach te vinden, is het goed om eerst te kijken of iemand een geaccrediteerd keurmerk heeft. Je weet dan dat zij/hij qua opleiding, bijscholing en ervaring voldoet aan de eisen van een beroepsvereniging zoals BLCN, NOBCO, Noloc of ICF. Maar er zijn behoorlijk wat keurmerken. Hoe weet je wat goed is?

Lees hoe je een betrouwbare coach vindt.

Kies een vitaliteitscoach met wie je een klik hebt

Met een vitaliteitscoach ga je in op alles wat er speelt in je leven. Ook op dingen die je misschien minder makkelijk deelt. Het is dus belangrijk dat je iemand vindt waar het goed mee klikt. Zodat je je vrij voelt om te praten over de dingen die op dat moment niet lekker gaan. Wees dus kritisch als je een coach uitzoekt. En vertrouw op je gevoel.

Kies een gespecialiseerde coach

Er zijn veel coaches die zich richten op leefstijl en gezondheid. Een vitaliteitscoach kijkt ook naar hoe je je mentaal en emotioneel kunt ontwikkelen en gebruikt methodes die zich richten op vitaliteit op alle vlakken.

Zoek dus een coach die daarin gespecialiseerd is. Dan weet je zeker dat alle aspecten van vitaliteit aan bod komen. En dat je alles uit het traject haalt.

Wij helpen je bij het vinden van een betrouwbare vitaliteitscoach

Vind je het moeilijk om een vitaliteitscoach te vinden die bij je past? Wij brengen je graag in contact met een van onze 800 professionele coaches. We werken alleen met coaches die een geaccrediteerde opleiding hebben afgerond of zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Beantwoord in twee minuten een paar vragen. Wij koppelen je dan gratis aan drie coaches die het best bij je passen.

Vind jouw ideale vitaliteitscoachBekijk alle vitaliteitscoaches

Wat kost een vitalititeitscoach?

Hoeveel een vitaliteitscoach kost, hangt af van hoeveel sessies je nodig hebt. Soms vergoedt je werkgever de coaching. Je hoeft dan niet zelf te betalen.

Hoeveel sessies heb je nodig?

Hoeveel gesprekken je nodig hebt, hangt af van wat je wilt bereiken. En wat ervoor nodig is om daar te komen. Vaak schuilt er achter je vraag of doel (ik wil afvallen of beter slapen) iets anders waar je misschien aan moet werken.

Meestal heb je voor vitaliteitscoaching vijf tot acht sessies nodig.

Wat zijn tarieven van een vitaliteitscoach?

Wat een coach per uur vraagt, kan erg verschillen. Tarieven variëren van € 80,- tot € 120,- of soms nog meer. Maar gemiddeld zijn dit de kosten van vitaliteits-coaching:·

 • Betaal je zelf? Dan kost een loopbaancoach tussen de € 80,- en € 120,- per uur
 • Betaalt je baas? Dan is het vaak duurder: € 120,- à € 180,- per uur

Coaching via je werkgever

Vaak betaalt je werkgever de vitaliteitscoaching voor je. Bijvoorbeeld omdat:

 • je coaching nodig hebt vanwege je baan. Bijvoorbeeld door werkdruk of stress
 • je aan het re-integreren bent na ziekte of burn-out
 • vitaliteitscoaching onderdeel is van je persoonlijke ontwikkeling
 • de werkgever het belangrijk vindt dat werknemers vitaal zijn en blijven

Voor jou is het dan gratis. Of je betaalt maar een deel.

Maak heldere afspraken over wat je baas betaalt (alles of een deel) en wie, of hoe je een coach zoekt. Bedrijven hebben soms contracten met vitaliteitscoaches. De HR-afdeling kan jou koppelen aan zo’n coach. De coaching wordt dan waarschijnlijk voor je betaald. Het kan zijn dat je liever zelf een coach kiest. Check bij je werkgever of die dat ook voor je wil betalen.

Hoe krijg je coaching vergoed door je werkgever?

Vitaliteitscoach met korting

Sommige coaches hebben een ander tarief voor mensen met wat minder geld. Soms kun je wat minder sessies doen, zodat het goedkoper is. Vraag hiernaar voordat je begint.

Hoe gaat vitaliteitscoaching?

Wil je aan de slag met een vitaliteitscoach? Dan volg je een aantal stappen:

 1. Zoek een coach met wie het klikt. Wij helpen je graag
 2. Plan gratis een kennismakingsgesprek via Coachfinder
 3. Schrijf voor je gesprek op wat je wilt bespreken
 4. Je ontvangt een offerte. Bepaal of je akkoord gaat of niet
 5. Ga dieper in op je behoeften in een uitgebreide intake. En bepaal samen hoeveel sessies je nodig hebt
 6. Plan je sessies in. Dat kan elke week, om de week of maandelijks zijn. Wat het beste voor jou werkt

Hoe bereid je je voor?

Heb je vragen aan je coach? Schrijf die vooraf op. Het kan zijn dat je ze anders vergeet te stellen in het gesprek. Vind je het moeilijk om vragen te verzinnen? In ons e-book Klaar voor coaching vind je voorbeeldvragen voor je kennismakingsgesprek.

Je hoeft geen vragen voor te bereiden. Doe dat alleen als je het zelf fijn vindt.

Vitaliteitscoaches werken veel met methodes en tests om je doelen te bereiken. Heb je een coach gevonden via Coachfinder? Dan kun je voor je kennismaking alvast kijken hoe jouw coach werkt. Je kunt er ook naar vragen in je kennismakingsgesprek.

Hoe gaat een kennismakingsgesprek?

In het kennismakingsgesprek kijk je of er een klik is met je coach. Je bespreekt wat er in je leven speelt. Waar zit je mee? Heb je al dingen ondernomen om dat te veranderen? Je coach vertelt hoe hij of zij werkt en je bespreekt al wat eerste ideeën over waar je mee aan de slag wilt. En wat je verwacht van dit traject.

Na de kennismaking

In het gesprek bepaal je voor jezelf of je een klik voelt met je coach. Is dat niet zo? Dan kun je dat aangeven. Je kunt dan beter een nieuwe coach zoeken. Dan heeft het jou of je werkgever nog geen geld gekost.

Voelt het goed? Dan kun je samen aan de slag!

Wat doe je tijdens de sessies?

Intakegesprek: vitaliteitscheck

Tijdens het gesprek stelt je vitaliteitscoach vragen om duidelijk te krijgen hoe vitaal je op verschillende vlakken bent:

 • Gedachten en overtuigingen: wat gaat er in je hoofd om? Welke (negatieve) gedachten helpen je niet, maar kosten vooral energie?
 • Emoties: hoe ga je daarmee om? En hoe uit je die naar een ander?
 • Zingeving: wat maakt je blij? Wat wil je in je leven? Heb je dat helder?
 • Fysiek: Wat is je eetpatroon? Slaap je goed? Hoe beweeg je? Heb je genoeg ontspanning?
 • Eigen regie: zit jij aan het stuur of laat je je leiden door anderen? Kun je prioriteiten stellen?

Zo’n vragenlijst heet een vitaliteitscheck. Je bespreekt de verschillende onderdelen met je vitaliteitscoach. Maar ook: is het met elkaar in balans?

Met de uitkomst van de vitaliteitscheck ga je aan de slag met een plan van aanpak voor je coachingstraject.

Plan van aanpak

Op basis van wat je in je vitaliteitscheck hebt besproken, maakt je coach een plan van aanpak: welke stappen zijn er nodig om je geestelijk en lichamelijk in topvorm te voelen? En hoeveel sessies zijn daarvoor nodig?

Per onderdeel kijken jullie wat je wilt bereiken. Je wilt bijvoorbeeld:

 • je zorgeloos voelen
 • meer focus op positieve gedachten
 • ontdekken waarvan je echt blij word

Werken aan je vitaliteit

Nadat je een plan van aanpak hebt gemaakt, kun je samen aan de slag. Tijdens de sessies werk je op verschillende manieren aan je vitaliteit:

 • Je werkt aan een gezonde leefstijl
 • Je doet oefeningen voor lichaam en geest
 • Je duikt in je eigen emoties, gedachten en overtuigingen en leert loslaten
 • Je denkt na over zingeving en waarden in je leven

Leefstijl

Meestal ga je eerst aan de slag met je leefstijl. Je kijkt naar verschillende dingen:

1 – voeding

Je coach kan een voedingsanalyse met je doen. Je bespreekt de volgende punten:

 • Eet je gevarieerd?
 • Krijg je genoeg gezonde vetten en eiwitten binnen?
 • Eet of drink je veel dat energie kost of stresshormonen vrijmaakt (bijvoorbeeld koffie of alcohol)?
 • Wat is je BMI? En wat is je spier- en vetpercentage?

2 – Beweging en ontspanning

 • Beweeg je te weinig of doe je juist teveel?
 • Neem je genoeg tijd voor ontspanning? Of heb je veel stress?

Op basis van deze analyse geeft je vitaliteitscoach leefstijl- en voedingsadviezen. Het werkt voor mensen vaak het best om kleine stapjes te zetten naar een vitaal leven, en te bedenken wat haalbaar is. Dus om je niet meteen voor die marathon in te schrijven, maar bijvoorbeeld te beginnen met elke dag een blokje om.

Ontspanningsoefeningen en mindfulness

Om geestelijk en lichamelijk vitaler te worden, kun je oefeningen doen. Bijvoorbeeld:

Je coach laat je oefeningen zien tijdens de sessies, maar je oefent vooral thuis. Je leert:

 • om je lijf (weer) beter kennen
 • in het hier en nu zijn
 • voelen wat er op dat moment in je lichaam gebeurt

Gedachten, overtuigingen en emoties

Gedachten, overtuigingen en emoties kunnen je in de weg zitten om je vitaal en energiek te voelen. Bijvoorbeeld omdat ze voor stress zorgen. Met je coach ga je oefenen met loslaten van bepaalde gedachten en gevoelens. Waar maak je je druk om? Op welke dingen heb je invloed en op wat niet? Samen maak je dat inzichtelijk, en leer je om je energie alleen te steken in dingen waaraan je zelf iets kunt veranderen.

Zingeving

Het ontdekken en benoemen van zingeving is een belangrijk onderdeel van vitaliteitscoaching. Doe je wat je leuk en belangrijk vindt? Sta jij aan het stuur of laat je je dingen overkomen?

Dat kan op allerlei manieren. Fantaseren over hoe jouw ideale dag eruitziet, bijvoorbeeld. Of wat je favoriete film is. Welke dromen je hebt. Daaruit wordt duidelijk:

 • wat jij belangrijk vindt in het leven: je waarden
 • of je op dit moment al leeft volgens die waarden
 • welke stappen je kunt zetten om meer volgens die waarden te leven

Wat haal je uit vitaliteitscoaching?

Na de coaching voel je je lichamelijk en geestelijk vitaler. Dat kun je op allerlei manieren merken:

 • Je hebt ’s ochtends weer zin in je dag
 • Je voelt je gelukkig en zit lekker in je vel
 • Je hebt energie tot het eind van de dag
 • Je hebt minder last van stemmingswisselingen
 • Het lukt je beter om te ontspannen
 • Je hebt rust in je hoofd
 • Je slaapt beter
 • Je hebt een gezond gewicht
 • Je hebt een betere weerstand
 • En je hebt tools om je leven richting en invulling te geven.

De belangrijkste opbrengst van een vitaliteitscoach is dat je beseft dat je je leefstijl zelf bepaalt. En geen slachtoffer bent van omstandigheden. Het feit dat er in de kantine geen gezond voedsel wordt verkocht, is bijvoorbeeld geen excuus om dan maar fastfood te eten. Je kunt ook een eigen broodtrommel meenemen. Of je samen met collega’s sterk maken voor een betere kantine. Zo krijg je de regie terug over je lijf en je leven.

Direct aan de slag met een vitaliteitscoach?

Zit je niet lekker in je vel? Wil je gezonder worden en meer bewegen? Of juist meer rust in je hoofd? En ben je écht klaar voor een vitaler leven? Laat je dan coachen door een van de vele vitaliteitscoaches van Coachfinder.

Alle coaches hebben een diploma van een gecertificeerde opleiding tot vitaliteitscoach of zijn aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Vul een korte vragenlijst in en ontdek binnen twee minuten welke drie coaches het beste bij je passen. Plan direct een gratis kennismaking en zet de eerste stap naar een vitaal leven.

Vind jouw ideale vitaliteitscoachBekijk alle vitaliteitscoaches

vitaliteitscoach
vitaliteitscoaching