NOBCO: Nederlandse Orde van Beroepscoaches

 
NOBCO: Nederlandse Orde van Beroepscoaches
21 november 2021 -  4 minuten leestijd
Iedereen kan zich coach noemen, maar een betrouwbare coach is geregistreerd bij een beroepsvereniging. Zoals de NOBCO, de grootste beroepsorganisatie voor coaches in Nederland.

Wat is de NOBCO?

De beroepsvereniging NOBCO (Nederlandse Orde van BeroepsCOaches) is er voor iedereen die op zoek is naar een professionele coach. Een NOBCO coach helpt je op een deskundige manier, ongeacht de vragen die je hebt. Met meer dan 4.500 aangesloten professionele coaches, is er altijd een NOBCO-professional in de nabije omgeving of online te vinden.

NOBCO is er ook voor coaches die zich willen onderscheiden als professioneel coach en continu willen werken aan hun eigen ontwikkeling. Hiermee draagt NOBCO bij aan de verdere professionalisering van het coachvak.

Daarnaast werkt NOBCO aan het opbouwen en delen van goede (wetenschappelijke) kennis over coaching. Aangesloten coaches, afnemers van coaching en opleiders krijgen er een continu proces van kwaliteitsverbetering in coaching.

Aan welke eisen moet een coach voldoen om lid te worden?

Na het volgen van een specifieke opleiding of assessment, kun je lid worden met een basisaansluiting. De toetsingscommissie van NOBCO toetst of coaches die zich aanmelden beschikken over passende achtergrond en ervaring. Voor het lid worden met een basisaansluiting gelden geen strenge vereisten, zodat coaches kunnen profiteren van NOBCO activiteiten, kortingen etc.

Individuele registratie en certificering van coaches is één van de belangrijkste pijlers in het beleid van NOBCO. Immers, iedereen in Nederland kan zich coach noemen. Hoe weet je dan als coachzoeker dat je met een goede coach te maken hebt?

NOBCO coaches zijn allemaal individueel geregistreerd en gecertificeerd. Het voordeel van deze manier van werken is dat coaches allemaal zelf een coach opleiding of opleidingstraject hebben gevolgd, waarbij daarvoor relevante basisvaardigheden als zelfreflectie en zelfontwikkeling centraal staan. Een goede coach werkt immers zelf ook aan persoonlijke ontwikkeling en wordt gekenmerkt door een eigen coachende stijl.

De certificering is vastgelegd in het EIA keurmerk (Europees Kwaliteitskeurmerk).

EIA-keurmerk coaching gecertificeerd coach

Het EIA-keurmerk is een Europees kwaliteitskeurmerk voor professionele coaches en wereldwijd in 27 landen ingevoerd. Een coach met EIA-keurmerk voldoet aan strenge kwaliteitseisen, volgt de Internationale Ethische Code en ontwikkelt zichzelf doorlopend. De EIA-certificering van beroepscoaches vindt plaats op verschillende niveaus, afhankelijk van ervaring-, achtergrond en doorontwikkeling als coach:

 1. Foundation
 2. Practitioner niveau
 3. Senior Practitioner niveau
 4. Master Practitioner niveau

Door deze indeling kun je het verschil zien tussen alle ervaren coaches. Wat er precies nodig is om dit keurmerk aan te vragen, vindt de coach in een checklist.

Waarom kiezen voor een NOBCO-coach?

De verwachtingen die je van een NOBCO coach hebt zijn waarschijnlijk hoog. Je start een traject van persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke begeleiding en dat kan nu eenmaal niet door zelfstudie of erover te lezen. Je wilt dus verzekerd zijn van de beste coach met een erkende opleiding.

Het maakt niet uit of je een life coach, stresscoach, loopbaancoach of executive coach zoekt. NOBCO gecertificeerde coaches oefenen beroepsmatig het coachvak uit en staan voor zekerheid en betrouwbaarheid. Ze hechten waarde aan kwaliteit en blijven zichzelf ontwikkelen. NOBCO coaches dienen zich te houden aan een gedragscode en er is een klachtenreglement beschikbaar.

Wat zijn de voordelen voor een coach om lid te worden van NOBCO?

Voordelen van aansluiting bij NOBCO zijn onder meer:

 • Het voeren van het logo op je website en andere media-uitingen
 • Mogelijkheid tot het behalen van het keurmerk voor coaches: EIA
 • Begeleiding bij het halen van een EIA-keurmerk
 • Persoonlijk coachprofiel op de NOBCO-website via ‘Vind een coach’ met meer dan 240.000 bezoekers per jaar
 • Voordelige collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering (€ 69,58 per jaar exclusief € 5,00 administratiekosten)
 • Persoonlijk coachprofiel op diverse partnerwebsites
 • Gratis gebruikmaken van de door de Belastingdienst goedgekeurde DBA-verklaring voor coaching gerelateerde diensten
 • Formats voor coachcontracten, facturen en Algemene Voorwaarden
 • Deelname aan intervisiegroepen en/of ondersteuning bij het opzetten van een intervisiegroep
 • Gebruikmaken van ons interne mentoringsysteem
 • Automatische aansluiting bij de Europese koepelorganisatie EMCC | European Mentoring & Coaching Council

Een betrouwbare coach via Coachfinder

Wil je graag starten met een coachtraject en ben je op zoek naar een professioneel coach? Via Coachfinder vind je uitsluitend coaches die een gekwalificeerde, erkende beroepsopleiding hebben gevolgd of zijn aangesloten bij een betrouwbare beroepsvereniging. Indien een coach een EIA-keurmerk van NOBCO heeft, dan staat dit vermeld op het coachprofiel.

Vul de vragenlijst in en ontdek welke coach bij jou past.

NOBCO
Nederlandse Orde van Beroepscoaches
beroepsvereniging