StiR: Stichting Registratie

 
StiR: Stichting Registratie
21 november 2021 -  3 minuten leestijd
Iedereen kan zich coach noemen, maar een betrouwbare coach is geregistreerd bij een beroepsvereniging of bij StiR (Stichting Registratie). StiR is geen beroepsvereniging, maar wel een stichting die een onafhankelijk keurmerk biedt voor goed geschoolde coaches en registers van professioneel begeleiders beheert.

Wat is StiR?

Het zoeken van een coach kan soms best moeilijk zijn. Je wilt er zeker van zijn dat je coach de juiste competenties heeft om je verder te helpen en je professioneel kan begeleiden. De onafhankelijke Stichting Registratie (kortweg StiR) erkent dat en geeft de professioneel begeleiders (coaches, teamcoaches, supervisoren en organisatiecoaches) een onafhankelijk keurmerk.

De onafhankelijke stichting voor professioneel begeleiders

StiR is een stichting die onafhankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Daarom registreert StiR coaches (en opleiders) op basis van een competentieprofiel, waardoor onafhankelijkheid gewaarborgd is. Professionele coaches die geregistreerd staan bij StiR, dragen daarmee uit dat ze onafhankelijkheid en professionele ontwikkeling belangrijk vinden. Ook wordt zo gezorgd voor een sterker imago van de branche.

De doelstellingen van StiR zijn:

 • Bevorderen en bewaken van de kwaliteit op het gebied van organisatieadvies, supervisie, loopbaanbegeleiding, mediation en aanverwante begeleidingsvormen.
 • Realiseren van een onafhankelijke certificering voor zowel opleidingen als professioneel begeleiders.
 • Optreden als gesprekspartner voor vertegenwoordigers van beroepsverenigingen, opleidingen en (potentiële) opdrachtgevers.
 • (Inter-)nationaal uitwisseling op het gebied van certificering en registratie.

Wat is het StiR register?

Het StiR register is een onafhankelijk register van professioneel begeleiders dat doorzoekbaar is voor cliënten en opdrachtgevers. Alle professioneel begeleiders in dit register voldoen aan de kwaliteitseisen van StiR. Je kunt een coach zoeken op basis van criteria als specialisatie, sector of plaats.

StiR hanteert drie registers:

 1. Erkend Coach
 2. Erkend Teamcoach
 3. Erkend Organisatiecoach

Aan welke eisen moet een coach voldoen om in het StiR register opgenomen te worden?

Om in één van deze registers opgenomen te worden, moet de zelfstandig begeleider een StiR erkende opleiding hebben gevolgd. Deze erkende opleidingen voldoen aan de kwaliteitseisen die vanuit StiR gesteld worden. Een coach kan zich ook registeren door het volgen van een EVC (Eerder Verworven Competenties) traject.

Om in aanmerking te komen voor herregistratie, moeten professioneel begeleiders hun kennis en vaardigheden op peil houden via bij- en nascholing. Voor erkende coaches en teamcoaches is dat na 5 jaar. Organisatiecoaches dienen zich de eerste keer na 2 jaar te laten herregistreren. Daarna is de registratieperiode ook 5 jaar.

Lees meer over de kwaliteitseisen in het Registratie Reglement.

Waarom kiezen voor een coach die is aangesloten bij StiR?

Anders dan beroeps- en brancheverenigingen is het keurmerk onafhankelijk en dus niet gekoppeld aan het lidmaatschap van een vereniging. Het StiR-keurmerk is een bewijs van kwaliteit; hierdoor weet je dat je met een goed geschoolde professional te maken hebt.

De bij StiR geregistreerde professioneel begeleiders en scholingsaanbieders werken conform gedragscodes. In de gedragscode en klachtmanagement staat beschreven wat je als opdrachtgever of cliënt mag verwachten als je met een van de professioneel begeleiders gaat werken.

Wat zijn de voordelen voor een coach?

Professioneel begeleiders die in het StiR register staan zijn gekwalificeerde coaches. Een onafhankelijk register biedt de volgende voordelen:

 • Cliënten en opdrachtgevers weten dat je bent opgeleid door een erkende opleiding volgens een kwalitatief hoogstaand competentieprofiel van professionals en je bent goed vindbaar,
 • Het onafhankelijke StiR keurmerk en logo geven een professioneel karakter aan de coaches, teamcoaches, supervisoren of organisatiecoaches,
 • Je mag het keurmerk en logo voeren in al je communicatie-uitingen als professioneel begeleider
 • De gedragscode en het klachtenreglement zijn van toepassing.

Een betrouwbare coach via Coachfinder

Wil je graag starten met een coachtraject en ben je op zoek naar een professionele coach? Via Coachfinder vind je uitsluitend coaches die een gekwalificeerde beroepsopleiding hebben gevolgd, zijn aangesloten bij een betrouwbare beroepsvereniging of geregistreerd zijn bij StiR. Vul de vragenlijst in en ontdek welke coach bij jou past.

STiR
Stichting Registratie
beroepsvereniging