Noloc: loopbaanprofessionals en jobcoaches

 
Noloc: loopbaanprofessionals en jobcoaches
22 november 2021 -  3 minuten leestijd
Iedereen kan zich coach noemen, maar een betrouwbare coach is geregistreerd bij een beroepsvereniging. Zoals bij Noloc, speciaal voor loopbaanprofessionals en jobcoaches.

Wat is Noloc?

Noloc is een beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches die op dit moment zo’n 3000 leden telt, verspreid over heel Nederland. De vereniging begon in 1990 onder de naam ‘Nederlandse orde van loopbaanadviseurs en outplacementconsulenten’. De huidige naam ontstond na een fusie in 2004 met het VBA. Voor Noloc staan mensen, werk en organisaties centraal. Daarbij werken ze samen met onder meer ministeries en gemeenten.

Noloc-erkende loopbaanprofessionals en jobcoaches voeren een kwaliteitskeurmerk en zijn opgenomen in een beroepsregister.

Keurmerken van Noloc

Noloc onderscheidt twee verschillende keurmerken:

  • Register Loopbaanprofessional (RL)
  • Register Jobcoach (RJ)

Register Loopbaanprofessional

Een loopbaancoach helpt je om antwoorden te vinden op al je vragen rondom je loopbaan. Denk aan: Past dit werk nog wel bij mij? Of: Hoe voel ik me minder onzeker in mijn baan? Wanneer je kiest voor een Register Loopbaanprofessional dan ben je verzekerd van een erkende coach.

Wie als loopbaanprofessional een Noloc certificering wil behalen en ingeschreven wil worden in het Noloc register, moet aantonen dat hij of zij voldoet aan het Noloc Beroepsprofiel Loopbaanprofessional, waarvoor er een heel pakket opleidingen is. Om het keurmerk Register Loopbaanprofessional te kunnen krijgen moet er minstens een opleiding op hbo-niveau zijn afgerond en ten minste 1200 uur aan specifieke beroepservaring als loopbaanprofessional.

Register Jobcoach

Een jobcoach helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door een ziekte of handicap, bijvoorbeeld bij verstandelijke beperking, langdurige ziekte of stress. Dit gebeurt onder andere door begeleiding op de werkvloer.

Wanneer je met een jobcoach aan de slag gaat, dan wil je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een professional die beschikt over de juiste kennis en ervaring. Wanneer een coach door Noloc erkend is als Register Jobcoach dan ben verzekerd van iemand die minstens hbo-niveau heeft, en daarnaast minstens 1400 uur aan specifieke beroepservaring als jobcoach heeft opgedaan. Jobcoaches met het keurmerk Register Jobcoach beschikken over de juiste kennis, ervaring en vaardigheden om anderen te helpen.

Waarom kiezen voor een Noloc-coach?

Noloc-coaches hebben dus een relevante opleiding gevolgd op hbo-niveau of hoger, bijvoorbeeld een mensgerichte opleiding. Verder weet je bij een Noloc-coach zeker dat die ten minste drie jaar relevante werkervaring heeft. Noloc coaches moeten zich aan de gedragscode houden. Dit houdt onder meer in dat alle informatie die een Noloc coach krijgt over een coachee vertrouwelijk wordt behandeld.

Het lidmaatschap en de code zijn een manier waarop Noloc-leden laten zien dat ze zich op een kwalitatieve en professionele manier willen onderscheiden. Tegen leden die zich niet aan de gedragscode houden, kan bij Noloc een klacht worden ingediend, die door de Raad voor Klachtenbehandeling zal worden behandeld.

Voordelen voor een coach om lid te worden

  • Toegang tot regionale themabijeenkomsten (ca. 75 per jaar, verdeeld over zes regio’s)
  • Toegang tot regionale netwerk- en informatiebijeenkomsten
  • Deelname aan kwaliteitskringen waar je met vakgenoten werkt aan je eigen ontwikkeling
  • Toegang tot de Noloc Academie, met daarin een schat aan vakgerelateerde e-learnings
  • Deelname aan online webinars
  • Mogelijkheid tot toegang tot de besloten LinkedIngroep voor discussies en vragen over het vak
  • Toegang tot het digitale vakblad LoopbaanVisie en meer dan tien andere vakgerelateerde bladen, inclusief de mogelijkheid om artikelen op thema te zoeken en te downloaden
  • Exposure als gecertificeerd loopbaanprofessional via je eigen profiel op de website

Een betrouwbare coach via Coachfinder

Wil je graag starten met een coachtraject en ben je op zoek naar een goede coach? Via Coachfinder vind je uitsluitend coaches die een gekwalificeerde beroepsopleiding hebben gevolgd of zijn aangesloten bij een betrouwbare beroepsvereniging. Vul de vragenlijst in en ontdek welke coach bij jou past.

noloc
loopbaanprofessionals
jobcoaches
beroepsvereniging