Noloc: loopbaanprofessionals en jobcoaches

 
Noloc: loopbaanprofessionals en jobcoaches
22 november 2021 -  5 minuten leestijd
Iedereen kan zich coach noemen, maar een betrouwbare coach is geregistreerd bij een beroepsvereniging. Zoals bij Noloc, speciaal voor loopbaanprofessionals en jobcoaches.

Wat is Noloc?

Op een vaak kritisch moment in je carrière wil je een loopbaanprofessional of jobcoach met verstand van zaken. Je wilt een professional die recente ontwikkelingen kent en toepast. Loopbaanprofessionals en coaches die dat nastreven zijn lid van Noloc.

Noloc bouwt samen met partners aan een kennisbank dat als instrument wordt ingezet om haar leden een schat aan kennis, informatie en inspiratie te verschaffen. Zo ben je er van verzekerd dat een Noloc coach altijd met de meest recente inzichten werkt.

Noloc is een beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches met ongeveer 3000 leden, verspreid over heel Nederland. Voor Noloc staan mensen, werk en organisaties centraal. Daarbij werken ze samen met onder meer ministeries en gemeenten.

Keurmerken van Noloc

Noloc onderscheidt twee verschillende keurmerken:

 • Register Loopbaanprofessional (RL)
 • Register Jobcoach (RJ)

De Register Loopbaanprofessionals en Register Jobcoaches voeren een kwaliteitskeurmerk, zijn opgenomen in een beroepsregister, en dragen daarmee bij aan een hoogstaand niveau van loopbaandienstverlening.

Om de certificering te behouden, moeten loopbaanprofessionals om de drie jaar opnieuw aantonen dat ze hun vakbekwaamheid op peil hebben gehouden en op de hoogte zijn van ontwikkelingen.

Register Loopbaanprofessional

Een loopbaancoach helpt je om antwoorden te vinden op al je vragen rondom je loopbaan. Denk aan: Past dit werk nog wel bij mij? Of: Hoe voel ik me minder onzeker in mijn baan? Wanneer je kiest voor een Register Loopbaanprofessional dan ben je verzekerd van een erkende coach.

Wie als loopbaanprofessional een Noloc certificering wil behalen en ingeschreven wil worden in het Noloc register, moet aantonen dat hij of zij voldoet aan het Noloc Beroepsprofiel Loopbaanprofessional.

Om het keurmerk Register Loopbaanprofessional te kunnen krijgen moet er minstens een opleiding op het gebied van mens en organisatie op hbo-niveau zijn afgerond hebben, een portfolio zijn opgebouwd waarbij kennis en competenties in praktijk zichtbaar zijn én ten minste 1200 uur aan specifieke beroepservaring als loopbaanprofessional.

Register Jobcoach

Een jobcoach helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door een ziekte of handicap, bijvoorbeeld bij verstandelijke beperking, langdurige ziekte of stress. Dit gebeurt onder andere door begeleiding op de werkvloer. Een jobcoach is op de hoogte van de arbeidsmarkt en van relevante arbeidsmarktontwikkelingen, alsook van de relevante wet– en regelgeving inzake arbeidsrecht en werkloosheid– en re-integratie maatregelen.

Wanneer je met een jobcoach aan de slag gaat, dan wil je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een professional die beschikt over de juiste kennis en ervaring. Wanneer een coach door Noloc erkend is als Register Jobcoach dan ben je verzekerd van iemand die naast een afgeronde HBO- of universitaire opleiding ook een jobcoachopleiding heeft gevolgd, dan wel minimaal 98 uur aan relevante cursussen heeft gevolgd.

Daarnaast is er minstens 1400 uur aan specifieke beroepservaring als jobcoach opgedaan. Jobcoaches met het keurmerk Register Jobcoach beschikken over de juiste kennis, ervaring en vaardigheden om anderen te helpen.

Waarom kiezen voor een Noloc-coach?

Er zijn veel redenen om te kiezen voor een Noloc coach. Meestal ligt er loopbaan gerelateerde vraag aan ten grondslag, zoals:

 • Hoe kan ik mijn baan behouden, maar hier wel mijn passie in kwijt kunnen?
 • Welk ander werk past bij mij?
 • Wat kan ik doen, zodat ik alleen nog maar de dingen doe die ik leuk vind?
 • Zit mijn loopbaan op een dood spoor?

Een Noloc coach gaat samen met jou aan de slag met jouw specifieke coachvraag. Omdat een Noloc coach minstens 3 jaar werkervaring heeft en zich houdt aan de professionele uitganspunten van de organisatie weet je dat je vragen in goede handen zijn. Samen stippel je een pad uit dat bij je past, in vertrouwen.

Dit houdt in dat alle informatie die een Noloc coach krijgt ook vertrouwelijk wordt behandeld. Tegen leden die zich niet aan de gedragscode houden, kan bij Noloc een klacht worden ingediend, die door de Raad voor Klachtenbehandeling zal worden behandeld.

Werk je bij Rijksoverheid en wil je in gesprek met een loopbaan professional?

Weet dan dat je gratis loopbaanadvies kunt krijgen via het Arbeidsmarkt- en Opleidingsfonds van het Rijk  (A+O fonds Rijk). Deze Regeling Loopbaanadvies geldt uitsluitend voor trajecten bij coaches met het Loopbaanprofessional keurmerk.

Lees hier meer over het A+O fonds Rijk en de mogelijkheden.

Voordelen voor een coach om lid te worden

 • Toegang tot regionale themabijeenkomsten (ca. 75 per jaar, verdeeld over zes regio’s)
 • Toegang tot regionale netwerk- en informatiebijeenkomsten
 • Deelname aan kwaliteitskringen waar je met vakgenoten werkt aan je eigen ontwikkeling
 • Toegang tot de Noloc Academie, met daarin een schat aan vakgerelateerde e-learnings
 • Deelname aan online webinars
 • Mogelijkheid tot toegang tot de besloten LinkedIngroep voor discussies en vragen over het vak
 • Toegang tot het digitale vakblad LoopbaanVisie en meer dan tien andere vakgerelateerde bladen, inclusief de mogelijkheid om artikelen op thema te zoeken en te downloaden
 • Exposure als gecertificeerd loopbaanprofessional via je eigen profiel op de website

Een betrouwbare coach via Coachfinder

Wil je graag starten met een coachtraject en ben je op zoek naar een goede coach? Via Coachfinder vind je uitsluitend coaches die een gekwalificeerde beroepsopleiding hebben gevolgd of zijn aangesloten bij een betrouwbare beroepsvereniging. Indien een coach een keurmerk van Noloc heeft, dan staat dit vermeld op het coachprofiel. Vul de vragenlijst in en ontdek welke coach bij jou past.

noloc
loopbaanprofessionals
jobcoaches
beroepsvereniging