Loopbaancoach: hoe vind je een goede?

753 woorden
4 minuten leestijd

Een loopbaancoach die bij je past

Wil jij vooruit in je werk? Dan kan een loopbaancoach geweldig helpen. Hier lees je alle tips om de beste carrière-adviseur te vinden. Waarschijnlijk zul jij tijdens je leven een paar keer van baan veranderen…of zelfs van beroep. De arbeidsmarkt verandert immers voortdurend en steeds sneller. Hele beroepen verdwijnen (dag telefonist) en worden vervangen door gloednieuwe (hallo webdesigner). Daarbij zijn arbeidscontracten steeds korter en flexibeler. Dit schept onzekerheid, maar ook volop mogelijkheden om te groeien. En weet je even niet welke kant het op moet met jouw carrière, dan kun je terecht bij een loopbaancoach.

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt om jouw werkambities te bereiken. Ze kan je bijstaan met het ontdekken van je talenten, vaardigheden en drijfveren. En met het vinden van een baan die daarbij past of zelfs het uitstippelen van een heel carrièrepad. Maar je kunt bij een loopbaancoach ook terecht voor alle andere werkgerelateerde vragen, bijvoorbeeld over hoe je om kunt gaan met stress, onzekerheid of conflicten in je baan.

Zoek je een carrièrecoach? Bedenk dan goed wat je precies van haar wilt. Heb je vooral behoefte aan praktische hulp; bijvoorbeeld bij het solliciteren of het vinden van vacatures? Of wil je liever een loopbaanadviseur om de zin in jouw baan en bestaan mee te ontdekken? De ene loopbaancoach kijkt namelijk vooral naar de praktische kant, de andere naar de psychologische, en sommige doen beide.

Vraag jouw potentiële coach ook welke doelgroep ze bedient en bedenk hoe jij daarin past. Helpt ze vooral mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt of CEO’s die nog beter willen presteren?

Loopbaancoach vinden

Loopbaancoach methodieken

De methodieken van loopbaanadviseurs lijken veel op die van andere coaches. Wel wordt bij carrièrecoaching vaker gebruikgemaakt van allerhande tests om interesses, talenten, motivatie en passende beroepen in kaart te brengen. Een aantal daarvan – denk aan TMA en DISC – mag alleen worden afgenomen door coaches met een speciale certificering of licentie. Let hierop als je je zinnen hebt gezet op een bepaalde test. En vraag dan meteen of de kosten ervan (soms honderderden euro’s) zijn opgenomen in het afgesproken tarief, of daar bovenop komen.

Heb je een fijne loopbaancoach gevonden? Check dan of ze is aangesloten bij de speciale beroepsverenigingen Noloc of CMI en dus voldoet aan kwaliteitseisen voor haar opleiding en bijscholing. Dan zit je zeker goed.

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

45+ ontwikkeladvies

Ben je een werkende 45+’er en benieuwd naar jouw toekomst op de arbeidsmarkt? Dan kun je gratis advies krijgen van een loopbaancoach. De subsidieregeling ‘Ontwikkeladvies 45+’ stelt hiervoor €600 per deelnemer beschikbaar. Dat is goed voor minstens vier kosteloze coachgesprekken. De loopbaanadviseur handelt alle administratie voor deze subsidie af. Wees er wel snel bij, want de regeling eindigt op 10 januari 2020!

Aan het ontwikkeladvies kleven de volgende eisen:

Jij bent:

  • 45 jaar of ouder
  • Werknemer, ambtenaar of zzp’er
  • Gemiddeld minimaal 12 uur per week aan het werk
  • Niet werkloos, acuut met ontslag bedreigd of wegens ziekte weg van de arbeidsmarkt.

De coach is:

  • Aantoonbaar minimaal drie jaar in het vak
  • Aangesloten bij CMI, Noloc of kan een relevante HBO-opleiding aantonen
  • Bereid de gedragscode van de subsidieregeling te ondertekenen.

 

Geen jobcoach

De termen loopbaancoach en jobcoach worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar gaan over totaal verschillende dienstverleners. Een jobcoach wordt toegekend door het UWV of de gemeente en is speciaal voor mensen met een arbeidsbeperking (een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap die werk extra uitdagend maakt). Een jobcoach helpt bij het zoeken van een baan, maar coacht ook veel op de werkvloer.

Loopbaancoach vergoed door je baas

Het kan gebeuren dat je werkgever jouw loopbaancoach betaalt. Superfijn! Maar soms leidt dit tot achterdocht. Is de coach op jouw hand, of eet die uit de hand van je baas? Dit gevoel kan vooral ontstaan als je de coach niet zelf hebt mogen kiezen. Of erger, als de ‘loopbaancoach’ Hennie van de personeelsafdeling is, die misschien ook jouw beoordelingsgesprek doet. Maak het altijd bespreekbaar als je onder dergelijke omstandigheden geen vertrouwensband met je carriere-adviseur kunt opbouwen. Weet ook dat een coach alleen informatie over het traject mag delen na uitdrukkelijke instemming van jou. Dit kun je zwart op wit laten zetten. Helpt dit allemaal niet? Vraag dan of je alsnog zelf een loopbaancoach mag uitkiezen. Lees waar je nog meer op moet letten bij het vinden van een goede coach.

Direct aan de slag?

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches