Loopbaancoach: welk werk past bij jou?

 
Loopbaancoach: welk werk past bij jou?
21 november 2019 -  12 minuten leestijd
Weet je niet welke kant je op wilt met je werk? Denk je aan een kleine of grote carrière-switch? Of volg je een re-integratie of outplacement-traject? Een loopbaancoach helpt je ontdekken wat je wilt en waar je goed in bent. En als je daar behoefte aan hebt, ook bij vacatures zoeken en solliciteren.

Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching gaat over ambities, talenten, vaardigheden en drijfveren. En over het vinden van werk dat daarbij past. Binnen het bedrijf waar je werkt of daarbuiten. Of als zzp’er. Loopbaancoaching is iets anders dan jobcoaching.

Wat voor vragen kun je hebben?

Met een loopbaancoach ga je op zoek naar antwoord op vragen die je hebt. Je kunt onder andere voor de volgende vragen terecht bij een loopbaancoach:

 • Past dit werk wel bij mij? Of doe ik liever iets anders?
 • Waar ligt mijn kracht? Waar kan ik sterker in worden?
 • Ben ik geschikt voor het ondernemerschap?
 • Hoe ga ik beter om met stress in mijn werk?
 • Hoe ga ik om met hoge werkdruk?
 • Wat kan ik doen aan mijn arbeidsconflict?
 • Hoe voel ik me minder onzeker in mijn baan?
 • Hoe blijf ik bij met alle nieuwe ontwikkelingen?

Wanneer doe je loopbaancoaching?

Je kunt om verschillende redenen een loopbaancoach nodig hebben. Soms heb je er zelf behoefte aan. Soms word je daartoe gedwongen door bijvoorbeeld ontslag of ziekte.

Redenen voor loopbaancoaching:

 • Een nieuwe baan of omdat je totaal iets anders wilt doen
 • Meer plezier in je huidige baan
 • Het volgen van een re-integratie of outplacement-traject

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt je stappen te maken in of buiten je werk. Samen ontdek je wat je mogelijkheden zijn en welk werk bij je past. Ook kan een coach je helpen bij het uitstippelen van je carrièrepad, vacatures zoeken die daarbij passen en solliciteren.

Hoe vind je goede een loopbaancoach die bij je past?

Er zijn veel loopbaancoaches in Nederland. Hoe vind je er een die past bij wat jij wilt en nodig hebt? En waar je ook nog een goede klik mee hebt? Het helpt om vooraf na te denken over wat je wilt.

Kies een betrouwbare coach

Het beroep coach is niet beschermd. Iedereen mag zich zo noemen. Om een betrouwbare coach te vinden, kun je eerst kijken of iemand een keurmerk heeft. Dit garandeert dat hij/zij qua opleiding, bijscholing en ervaring voldoet aan de eisen van een beroepsvereniging, zoals Noloc. Maar er zijn behoorlijk wat keurmerken. Hoe weet je wat goed is? Lees hoe je een betrouwbare coach vindt.

Kies een loopbaancoach waar je een klik mee hebt

Met een loopbaancoach bespreek je persoonlijke dingen. Het is dus belangrijk dat je iemand vindt waar je een goede klik mee hebt. Het is zonde van je tijd en geld als je er halverwege achterkomt dat je je niet helemaal prettig bij iemand voelt. Wees dus kritisch voordat je een coach uitzoekt. En vertrouw op je gevoel.

Bedenk of je een loopbaancoach nodig hebt met een specialisatie

Sommige loopbaancoaches hebben één onderwerp waar ze in gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of CEO’s die beter willen presteren. Heb jij een specifieke vraag of behoefte? Zoek dan een coach die daar veel vanaf weet. Je kunt dan sneller tot de kern komen. En zo’n coach heeft vaak ook een goed netwerk waar die je naar kan doorverwijzen.

Bedenk of je een coach wilt met ervaring in jouw branche

Zoek je een loopbaancoach die kan helpen bij het vinden van vacatures of bij solliciteren? Dan kan het handig zijn als je coach ervaring heeft in jouw beroepsgroep of branche.

Wij helpen je bij het vinden van een betrouwbare coach

Zie je door de bomen het bos niet meer? En wil je snel en makkelijk een betrouwbare coach vinden? Wij brengen je graag in contact met een van onze 800 professionele coaches. We werken alleen met coaches die een geaccrediteerde opleiding hebben afgerond en/of zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Beantwoord in twee minuten een paar vragen. Wij koppelen je gratis aan drie coaches die het beste bij je passen. Je kunt ook zelf al onze coaches bekijken.

Tessa vond haar droombaan door een loopbaancoach

Tessa: ‘Ik raakte verveeld en uitgeput van mijn werk en wist: dit wil ik niet meer. Met een loopbaancoach ontdekte ik van welk soort werk mijn hart wél sneller ging kloppen.’

Wat kost een loopbaancoach?

Hoeveel een loopbaancoach kost hangt af van allerlei dingen. Bijvoorbeeld:

 • Hoe uitgebreid je vraag is. Dit bepaalt hoeveel gesprekken je nodig hebt.
 • Wat je wilt dat een coach voor je doet. Wil je iemand die een pad met je uitstippelt? Of wil je ook hulp bij zoeken naar vacatures of solliciteren?
 • Hoe specialistisch je vraag is. Zoek je een coach met veel kennis van één onderwerp? Dan kan dat meer geld kosten.

Wat zijn tarieven van een goede loopbaancoach?

Wat een coach per uur vraagt kan erg verschillen. Iemand met een specialisatie kan bijvoorbeeld wat duurder zijn, maar kan je vaak wel sneller helpen. De tarieven variëren van € 40,- tot € 400,- of soms nog meer. Maar gemiddeld zijn de kosten van loopbaancoaching:

 • Betaal je zelf? Dan kost een loopbaancoach tussen de € 80,- en € 120,- per uur
 • Betaalt je werkgever? Dan geldt een zakelijk, vaak duurder tarief van € 120,- à € 180,- per uur

Loopbaancoach via je werkgever

Soms betaalt je werkgever de loopbaancoaching voor je. Bijvoorbeeld omdat:

 • Er budget beschikbaar is om je op kosten van de werkgever te ontwikkelen
 • Je aan het re-integreren bent na ziekte of een burn-out
 • Je wordt ontslagen vanwege een reorganisatie of omdat het niet meer klikt (outplacement)

Voor jou is het dan gratis. Of je betaalt maar een deel.

Maak heldere afspraken over wat je baas betaalt (alles of een deel) en welke loopbaancoach je krijgt. Bedrijven werken soms met een vaste pool aan coaches. De HR-afdeling kan je dan koppelen aan zo’n loopbaancoach. De coaching wordt dan waarschijnlijk voor je betaald. Het kan ook zijn dat je liever zelf een loopbaancoach kiest. Check bij je werkgever of die dat ook voor je wil betalen.

Lees tips om loopbaancoaching vergoed te krijgen door je werkgever.

Loopbaancoach gratis of met korting

Soms kun je een vergoeding krijgen voor loopbaancoaching. Bijvoorbeeld omdat je op dat moment geen baan hebt of een uitkering krijgt. Heb je een coach gevonden? Vraag vooraf of je hier recht op hebt. Vaak weten coaches voor wie zo’n vergoeding geldt.

Sommige loopbaancoaches hebben een ander tarief voor mensen met wat minder geld. Soms kun je wat minder gesprekken doen, zodat het goedkoper is. Vraag hiernaar voordat je begint.

Lees of je gratis loopbaanadvies kunt krijgen.

Hoe gaat loopbaancoaching?

Wil je een loopbaancoaching-traject starten? Dan volg je een aantal stappen:

 1. Zoek een loopbaancoach met wie het klikt. Wij helpen je graag.
 2. Plan gratis een kennismakingsgesprek via Coachfinder.
 3. Schrijf voor je gesprek op wat je wilt bespreken.
 4. Bespreek je doelen en wensen tijdens je kennismakingsgesprek. En bepaal samen hoeveel gesprekken je nodig hebt.
 5. Je ontvangt een offerte van je loopbaancoach. Bepaal of je akkoord gaat of niet.
 6. Plan je gesprekken in. Dat kan elke week, om de week of maandelijks zijn. Wat het beste voor jou werkt.

Hoe bereid je je voor?

Probeer voor je eerste gesprek zelf te onderzoeken wat je uit je loopbaancoaching wilt halen. Natuurlijk kan je coach je hierbij helpen, maar het gaat makkelijker als je hier zelf ook al over hebt nagedacht.

Schrijf voor jezelf op:

 • Wat je wensen en doelen zijn. Waar sta je nu? En waar wil je naartoe?
 • Bedenk tegen welke knelpunten je aanloopt in je huidige werk. Heb je zelf ideeën hoe je die kunt aanpakken?
 • Waar ben je goed in? En hoe kun je dit gebruiken om je verder te ontwikkelen?
 • Heb je vragen aan je coach? Schrijf die vooraf op. Het kan zijn dat je ze anders vergeet te stellen in het gesprek. Vind je het moeilijk om vragen te verzinnen? In ons e-book ‘Klaar voor coaching vind je voorbeeldvragen voor je kennismakingsgesprek.

Hoe gaat een kennismakingsgesprek?

Tijdens het gesprek bespreek je met je coach wat je wensen en doelen zijn. Het kan zijn dat je voor jezelf al heel scherp hebt wat je precies uit het traject wil halen. De kennismaking kan ook een geschikt moment zijn om dit samen met de coach te onderzoeken en af te kaderen. Waar zitten je knelpunten en welke stappen zijn er nodig om die aan te pakken? Waar ligt je kracht en hoe kun je die gebruiken om verder te komen?

Tijdens dit gesprek stel je vragen die je hebt aan je coach. Je coach stelt jou ook vragen om duidelijk te krijgen wat nodig is om je doelen te behalen. Samen bepaal je waar je naartoe wilt werken. En hoeveel sessies jullie denken dat hiervoor nodig zijn.

Loopbaancoaches werken met coachmethodieken en coachingsinstrumenten (vaak tests) om jouw interesses, talenten, motivatie en passende beroepen in kaart te brengen. Heb je een loopbaancoach gevonden via Coachfinder? Dan kun je voor je kennismaking alvast kijken hoe jouw coach te werk gaat. Je kunt er ook naar vragen in je kennismakingsgesprek.

In het gesprek bepaal je voor jezelf of je een klik voelt met je coach. Is dat niet zo? Dan kun je dat aangeven. Je kunt dan beter een nieuwe coach zoeken. Dan heeft het je nog geen geld gekost.

Na de kennismaking ontvang je een offerte van de coach met daarin hoeveel sessies jij nodig hebt en de prijs. Ga je akkoord? Dan kan het loopbaancoach-traject beginnen.

Hoeveel sessies heb je nodig?

In het kennismakingsgesprek bepaal je samen met je coach hoeveel sessies je nodig hebt. Sommige mensen hebben genoeg aan één of een paar sessies. Anderen doorlopen een traject dat wat langer is. Dat ligt eraan waar je aan wilt werken. Soms heb je één duidelijke vraag (‘Hoe ga ik om met conflicten?‘). Soms is je vraag wat groter (‘Hoe haal ik meer plezier uit m’n werk?‘). Je vraag of doel bepaalt hoeveel sessies je nodig hebt. Samen bespreek je hoe vaak je langskomt. Bijvoorbeeld eens in de twee weken of eens in de maand.

Wat doet een loopbaancoach tijdens de sessies?

Je kunt vaak zelf kiezen of je de sessies online of bij de coach op locatie wilt volgen. Tijdens de sessies bedenk je hoe je meer inzicht krijgt in wat je kunt en wat je wilt. Coaches gebruiken daar verschillende methodes of meetinstrumenten voor. In je kennismaking heb je vaak al besproken welke manier het meest geschikt is om jou verder te helpen. Soms krijg je opdrachten mee om thuis aan te werken of vragen om over na te denken. Zo haal je het meest uit je traject.

Carrière-switch: nieuwe baan of helemaal anders?

Denk je aan een carrière-switch? Dat kan van alles betekenen, zoals:

 • Nieuw werk in je eigen werkveld met net wat meer/minder uitdaging.
 • Een andere baan bij een bedrijf dat beter bij je past.
 • Minder werkdruk voor een goede balans tussen werk en privé.

Het kan ook zijn dat je iets totaal anders wilt. Iets waarbij je niet meer achter een bureau zit bijvoorbeeld, maar met je handen aan de slag gaat. Of waar je meer met of voor mensen werkt. Al deze mogelijkheden kun je met een loopbaancoach bespreken. Samen kom je erachter wat voor soort baan of beroep bij je past. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je dat pad ook echt op gaat.

Je eigen baan weer leuker maken

Soms kom je er tijdens loopbaancoaching achter dat je huidige baan met wat aanpassingen ook weer leuk en uitdagend kan zijn. Of misschien was het doel van je loopbaancoaching al om je eigen baan weer leuker te maken. Ook daar kun je samen met je coach aan werken.

Manieren om je werk weer leuker te maken:

 • Neem nieuwe taken op je die je niet per se hoeft te doen, maar die wel leuk zijn
 • Verdiep het contact met collega’s die je leuk vindt of bewondert
 • Probeer op een andere manier naar je werk te kijken. Zie het niet als losse taken, maar als onderdeel van een groter geheel
 • Focus op de dingen die je wél leuk vindt. Dan worden de dingen die saai of stom zijn minder belangrijk

Re-integratie of outplacement

Ga je weer aan het werk nadat je ziek bent geweest of een burn-out hebt gehad? Dan kun je een re-integratietraject volgen. Re-integreren kan op twee manieren:

 1. Je blijft bij dezelfde werkgever en krijgt begeleiding bij het oppakken van je oude taken of het vervullen van een nieuwe functie
 2. Je gaat je op zoek naar een nieuwe werkgever

Ga je op zoek naar een nieuwe baan vanwege een reorganisatie? Of omdat je geen goede werkrelatie meer hebt met je werkgever? Dan kun je een outplacement-traject volgen. Je gaat dan op zoek naar een baan bij een ander bedrijf. Een loopbaancoach kan je helpen bij zowel re-integratie als outplacement. Soms betaalt je werkgever alles of een deel van het traject. Maak hier duidelijke afspraken over.

Lees meer over loopbaancoaching bij re-integratie

Verschil loopbaancoach en jobcoach

Een loopbaancoach is iets anders dan een jobcoach. Een jobcoach krijg je via het UWV of de gemeente. Die helpt mensen met een arbeidsbeperking. Bijvoorbeeld een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. Een loopbaancoach helpt mensen om meer plezier, balans of uitdaging in hun werk of carrière te vinden. Hier ga je zelf naar op zoek. Soms in overleg met je werkgever.

Direct aan de slag?

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

loopbaancoach
loopbaancoaching