7 tips om coaching vergoed te krijgen door je werkgever

 
7 tips om coaching vergoed te krijgen door je werkgever
29 april 2021 -  5 minuten leestijd
Als je graag een coachtraject wil starten, kan je werkgever daarvoor in veel gevallen budget vrijmaken. Met de juiste argumenten vergroot je die kans op vergoeding door de werkgever nog eens extra.

Wanneer je vastloopt in je werk, kan coaching een goede manier zijn om daar weer uit te komen. Een coach helpt je ontdekken welk werk past bij jouw talenten en drijfveren, of hoe je beter omgaat met werkdruk en stress. Ook kan een coach ondersteuning bieden als je bijvoorbeeld gebukt gaat onder een conflict, of het gevoel hebt dat je inspanningen niet worden gezien.

Zo vraag je of je werkgever je coaching vergoedt

Alle reden dus om naar je leidinggevende te stappen om te vragen of die jouw coaching wil vergoeden. In Nederland gebeurt dat al in 38 procent van de coachingtrajecten, zo blijkt uit onderzoek door Psychologie Magazine. Hoe ga je het gesprek aan met je baas over je wens in coaching te gaan? 7 tips.

1. Vraag de volledige aandacht

Als je wilt dat je verzoek slaagt, zorg dan dat jouw leidinggevende voldoende tijd inruimt voor jullie gesprek. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik wil iets persoonlijks met je bespreken, wanneer heb je daarvoor echt even tijd?’ ‘Zo voorkom je dat je leidinggevende tussendoor bijvoorbeeld mailtjes en appjes afhandelt,’ zegt coach voor loopbaan- en levensvragen Jogé de With-Smallenbroek.

2. Bescherm jezelf

Mogelijk schaam je je voor je hulpvraag. Bedenk dan dat je niet alles hoeft te delen met je werkgever, zegt De With-Smallenbroek: ‘Vaak vraagt iemand coaching aan vanwege een heel persoonlijke situatie die effect heeft op het werk. Als je daarover wilt praten met je leidinggevende, hoef je niet al die persoonlijke dingen te vertellen. Je kunt ook zeggen: “Dit is wat jullie van mij verwachten. Ik kan dat op dit moment niet honderd procent leveren. Een coach kan me helpen meer zicht te krijgen op de factoren die mij hinderen in mijn prestaties.”

3. Wees niet te bang

Maak je probleem niet kleiner dan het is. ‘Als je bijvoorbeeld tegen een burn-out aanhangt, wees dan niet bang om dat te zeggen,’ zegt De With-Smallenbroek. ‘Dat maakt voor je werkgever onmiddellijk de urgentie van je verzoek duidelijk.’ Zelfs wanneer je twijfelt of je je werk nog wel leuk vindt, kun je dat benoemen. Tijdens een traject met een loopbaancoach ontdek je immers meer over je ambities, talenten, vaardigheden en drijfveren. Daar kan ook je werkgever baat bij hebben. ‘Je kunt daarna, als het goed is, beter duidelijk maken wat je nodig hebt om gemotiveerd aan de slag te gaan. En als je besluit om op zoek te gaan naar een andere baan, geeft dat ook je werkgever duidelijkheid.’

4. Zoom in op de opbrengsten voor je werkgever

Probeer een link te leggen tussen jouw coaching en de belangen van de werkgever. ‘Stel: je bent onlangs gepromoveerd tot leidinggevende, maar twijfelt of je daar al helemaal aan toe bent. Coaching kan je dan helpen om je leiderschapskwaliteiten meer te ontwikkelen.’ En zo kun je meer coachingdoelen vertalen naar opbrengsten voor je werkgever. ‘In plaats van te vertellen waarmee je nu worstelt, kun je ook benoemen wat je hoopt te leren. Denk aan beter stress- of tijdmanagement, meer overtuigingskracht, onderhandelingsvaardigheden of betere conflicthantering.’ Om de opbrengsten van coaching nog concreter te maken, kun je daarnaast verwijzen naar de referenties en getuigenissen die veel coaches op hun website plaatsen. Uit het eerder genoemde onderzoek van Psychologie Magazine blijkt overigens dat 81 procent van de medewerkers na afloop zeer tevreden is over de resultaten van hun coachingtraject.

5. Denk mee met je werkgever over het budget

Onderzoek uit welk potje het werkgeversbudget zou kunnen komen. Pak eventueel je CAO erbij om te kijken of daar een ontwikkel- of opleidingsbudget in staat. Wanneer je langer dan zes weken ziek bent, kan coaching ook onderdeel uitmaken van het Plan van Aanpak (PvA) voor je re-integratie. Ook een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) kan reden zijn om budget vrij te maken. Veel overheidsorganisaties hebben daarnaast een individueel keuzebudget. Je bent vrij om dit te besteden op welke manier je maar wilt.

6. Stel eventueel een ‘plan B’ voor

Het kan gebeuren dat je werkgever geen budget heeft, of dat nu niet wil vrijmaken. ‘Geef dan niet meteen op,’ zegt coach Jogé de With-Smallenbroek. ‘Onderhandelen kan bijvoorbeeld met de vraag: wanneer is dat er mogelijk wel? Of: mag ik hier later nog eens op terugkomen? Daarnaast kun je ook voorstellen om de kosten te delen.’ Dat laatste gebeurt nu in 4 procent van alle coachingtrajecten.

7. Vraag de coach om hulp bij je aanvraag

Wanneer je al een specifieke coach op het oog hebt, kan die je misschien ook helpen om je werkgever te overtuigen. Je kunt de coach bijvoorbeeld vragen om in de offerte heel duidelijk te omschrijven welke doelen de coaching heeft. Regelmatig zijn coaches zelfs bereid om bij het gesprek van je werkgever aanwezig te zijn, zegt De With-Smallenbroek: ‘Je kunt dat in elk geval aankaarten tijdens het intakegesprek. Eventueel kun je dan alvast samen bespreken welke argumenten je kunt aandragen. En je kunt dan ook meteen een plan bedenken om niet meer persoonlijke informatie te delen dan daar waar je je prettig bij voelt.’