Alles wat je moet weten van NIP: het Nederlands Instituut van Psychologen

 
Alles wat je moet weten van NIP: het Nederlands Instituut van Psychologen
21 november 2021 -  4 minuten leestijd
Iedereen kan zich coach noemen, maar een betrouwbare coach is geregistreerd bij een beroepsvereniging. Zoals het Nederlands Instituut van Psychologen, de grootste beroepsvereniging van psychologen in Nederland.

Wat is het NIP?

De beroepsorganisatie voor psychologen is het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Het NIP is in oktober 2022 gefuseerd met de NVGzP. Bij het NIP staan ruim 17.000 mensen ingeschreven en daarmee is het de grootste beroepsvereniging van psychologen in Nederland.  De titel ‘psycholoog’ is niet wettelijk beschermd en feitelijk iedereen kan zich zo noemen. Leden van het NIP onderscheiden zich met de dienstmerken PSYCHOLOOG NIP en Registerpsycholoog NIP.

Doelstelling NIP

Het NIP zet zich is voor professionals en voor psychologie als vak. Dit doen ze door de standaard voor professionals hoog te houden en te meten aan de wetenschappelijke standaard. Daarnaast zetten ze psychologie goed op de kaart. Eén van de manieren om dat te doen, is door leden te verbinden met alle vakgebieden, met als doel kennisontwikkeling en -verbreding.

Het NIP is een serieuze gesprekspartner in Den Haag en zit geregeld aan tafel met uiteenlopende instanties, van ministeries tot politici en daarnaast ook met andere belangenverenigingen.

Welke titels kent het Nederlands Instituut van Psychologen?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende titels:

 • PSYCHOLOOG NIP
 • Registerpyscholoog NIP
 • Gezondheidspsycholoog

Aan welke eisen moet je voldoen om lid te worden?

Voor deze drie titels gelden verschillende vereisten:

 • PSYCHOLOOG NIP: je bent lid van het NIP, beschikt over een universitair diploma in de psychologie en 1440 uur ervaring in de praktijk.
 • Registerpsycholoog NIP: hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als PSYCHOLOOG NIP met als extra voorwaarde dat je een tweejarig postmaster opleidingstraject hebt gevolgd en dat je moet voldoen aan de vakbekwaamheidsnorm voor zelfstandig werken met cliënten en/of cliëntsystemen.
 • Gezondheidspsycholoog: hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als Registerpsycholoog NIP met als extra voorwaarde dat je moet voldoen aan de kwaliteitseisen voor opname in het BIG-register.

Registraties NIP

Het NIP bewaakt en borgt de kwaliteit van de beroepsuitoefening van het vak. Door middel van Registratieregelingen met kwaliteitscriteria wordt omschreven waar alle ingeschreven psychologen en therapeuten aan moeten voldoen. Een registratie laat de professionaliteit van de psycholoog zien en geeft vaak aan met welk deelgebied een psycholoog zich bezighoudt.

De volgende registraties zijn beschikbaar:

 • Arbeid- en Organisatiepsycholoog
 • Kinder- en Jeugdpsycholoog
 • Supervisor Kinder- en Jeugdpsycholoog
 • Psycholoog Arbeid en Gezondheid
 • Eerstelijnspsychologie
 • Lichaamsgericht Werkend Psycholoog
 • Registerpsycholoog

Waarom kiezen voor een NIP-psycholoog?

Iedereen mag zich psycholoog noemen. Psychologen die ingeschreven staan bij dit beroepsregister voldoen aan de kwaliteitseisen van het NIP door zich te verbinden aan de vakbekwaamheidsnorm.

Iedereen die ingeschreven staat bij het NIP voert de titel Registerpsycholoog of hebben de afkorting NIP in hun benaming. De vakbekwaamheidsnorm houdt in dat NIP psychologen een universitaire opleiding hebben afgerond, gevolgd door een tweejarig postmaster opleidingstraject (4+2).

Bovendien worden trajecten vaak vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Hierbij kan het gaan om psychologische hulp, psychosociale therapie en psychotherapie.

Een Registerpsycholoog NIP voldoet aan de vakbekwaamheid norm voor zelfstandig werken, onderhoudt kennis en vaardigheid (herregistratie), heeft zich verbonden aan de Beroepscode voor psychologen en is daar via tuchtrecht ook op aan te spreken.

Voordelen als psycholoog om lid te worden

NIP psychologen vinden kwaliteit, werkervaring, scholing en reflectie belangrijk. Leden die zijn aangesloten dragen bij vanuit hun eigen vakkennis en expertise en maken zich gezamenlijk sterk voor kwaliteitsverbetering. Daarnaast hebben leden de volgende voordelen:

 1. Met het dienstmerk onderscheid een lid zich als professional en laat je zien dat je je houdt aan de beroepscode;
 2. Je kan het desbetreffende beeldmerk gebruiken op al je communicatiemiddelen;
 3. Het NIP is een gesprekspartner voor alle leden bij ministeries, gemeenten, zorgverzekeraars en cao-partijen;
 4. Service en ondersteuning bij beroepsethische kwesties;
 5. Minimaal 50% ledenkorting bij (geaccrediteerde) NIP-symposia en -studiebijeenkomsten;
 6. 11x per jaar tijdschrift De Psycholoog t.w.v. € 85,-.

Een betrouwbare coach via Coachfinder

Wil je graag starten met een coachtraject en ben je op zoek naar een goede coach? Via Coachfinder vind je uitsluitend coaches die een gekwalificeerde beroepsopleiding hebben gevolgd of zijn aangesloten bij een betrouwbare beroepsvereniging. Vul de vragenlijst in en ontdek welke coach bij jou past.

NIP
Nederlands Instituut van Psychologen
beroepsvereniging