De ‘NL leert door’-regeling: gratis loopbaanadvies t.w.v. € 700,-

De ‘NL leert door’-regeling: gratis loopbaanadvies t.w.v. € 700,-
3 augustus 2020 -  3 minuten leestijd
* Update: Op 2 september maakte het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat het maximum aantal ontwikkeladviezen is bereikt. Het is helaas niet meer mogelijk om gebruik te maken van de regeling.*

Wat is de ‘NL leert door’regeling? 

Het idee achter deNL leert door’regeling is om mensen inzicht te geven in hun kansen op de arbeidsmarkt. De overheid heeft hier 14 miljoen euro subsidie voor vrijgemaakt, wat betekent dat zo’n 20.000 mensen gebruik kunnen maken van een gratis loopbaanadviestraject. De regeling kan sinds 1 augustus 2020 worden aangevraagd.   

Voor wie is deze ‘NL leert door’-subsidie? 

De ‘NL leert door’subsidie is niet alleen beschikbaar voor wie door de coronacrisis zonder werk zit, maar voor iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd die daar behoefte aan heeft. Dus of je nou een baan in loondienst hebt, zzp’er of ondernemer bent of op zoek bent naar werk. 

Hoe ziet zo’n ‘NL leert door’-traject eruit? 

Er zijn een aantal voorwaarden gesteld aan een ‘NL leert door’-ontwikkeltraject:

  1. Je doet eerst een intake en arbeidsmarktscan om te kijken waar je nu staat.   
  2. Het adviestraject moet uit meerdere adviesgesprekken bestaan van in totaal minimaal 4 uur.     
  3. Het traject moet worden begeleid door een onafhankelijke en professionele loopbaanadviseur.
  4. Het ontwikkeladvies geeft inzicht in het toekomstperspectief van je huidige werk, je competenties en  loopbaanmogelijkheden.

Aan ieder ontwikkeladvies is een subsidiebedrag van € 700,- gekoppeld. Om de drempel voor aanvragers zo laag mogelijk te maken, loopt de aanvraag van de subsidie en de administratieve afhandeling ervan via de loopbaanadviseur 

Wat is de deadline voor aanmelding?

Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie moet het traject voor 31 december 2020 aangemeld en gestart zijn. Het traject en de uiteindelijke indiening moet uiterlijk 28 februari 2021 zijn afgerond. In totaal is er budget voor 20.000 trajecten. Dat lijkt misschien veel,  maar we verwachten dat de subsidiepot snel leeg is. Plan dus snel een intake in met een van onze gecertificeerde loopbaanadviseurs.

Hoe  gaat het in zijn werk? 

De aanvraag en afwikkeling van de subsidie verloopt via de loopbaanadviseur van je keuze.  Je hoeft de subsidie dus niet zelf aan te vragen. Om gebruik te kunnen maken van het gratis ontwikkeladvies van € 700,- moet je het volgende doen:

  1. Zoek een loopbaanadviseur die bij je past via ons overzicht van betrouwbare en gecertificeerde loopbaanadviseurs
  2. Heb je jouw ideale loopbaanadviseur gevonden? Vraag dan direct een intake aan en geef aan dat je gebruik wilt maken van de NL leert door-regeling.
  3. De loopbaanadviseur neemt contact met je op en zal je verder informeren over de subsidieaanvraag. Vraag je loopbaanadviseur voor de zekerheid nog even of die aan alle eisen voldoet.

Vind jouw ideale loopbaanadviseur

* Update: Op 2 september maakte het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat het maximum aantal ontwikkeladviezen is bereikt. Het is helaas niet meer mogelijk om gebruik te maken van de regeling.*