Wat is Ikigai en het Ikigai model?
Het Ikigai model
Voor wie is het Ikigai model geschikt?
Hoe pas je Ikigai toe in jouw leven?
In welke situaties is Ikigai toepasbaar?
Wat levert jouw Ikigai jou op?
Wat is Ikigai en het Ikigai model?
Ikigai geeft richting aan je bestaan. Ikigai geeft betekenis aan je bestaan. En Ikigai is de reden waarom je ’s ochtends uit je bed komt. Een omschrijving die wellicht ietwat cryptisch is, waardoor we ons beter op de exacte definitie kunnen richten van wat Ikigai betekent:
- Iki: het Japanse woord ‘Iki’ kan het beste als ‘leven’ vertaald worden
- gai: het Japanse woord ‘gai’ kan het beste als ‘reden’ vertaal worden
Met andere woorden: Ikigai staat voor de reden in je leven.
Het Oosterse concept Ikigai
Ikigai is een Japans model of methodiek. Het interessante van zo’n Oosters concept is dat het al geruime tijd in de Westerse wereld bestaat en van wetenschappelijke onderbouwing is voorzien. Zo is er onderzoek gedaan naar de hoge leeftijd van bewoners op onder andere Okinawa. Daaruit blijkt dat naast een vrij specifiek dieet ook de aanwezigheid van ikigai bijdraagt aan een lang, gezond leven.
Ook Sonja Lyubomirsky – wetenschappelijk geluksonderzoeker – heeft meermaals aangetoond, dat weten waarom je hier bent, bijdraagt aan de ervaring van geluk. Bovendien heeft gelukkig zijn allerlei positieve neveneffecten, zoals een grotere bijdrage aan de samenleving en het werk en minder ziekteverzuim.
Een goed voorbeeld is ook onderzoeker Dan Buettner, van National Geographic, die op eigen houtje onderzoek is gaan doen naar de Ikigai in Japan. Hij kwam op het Japanse eiland Okinawa enkele interessante mensen en Ikigai voorbeelden tegen.
Zo kwam hij een 102-jarige karateleraar tegen. Deze leraar gaf aan dat zijn Ikigai het voortzetten van zijn vechtkunst is. Een 100-jarige visser gaf aan Buettner aan dat het vangen van vis voor zijn familie zijn Ikigai is. En een 102-jarige vrouw gaf aan dat haar achter-achter-achterkleinkind haar Ikigai is.
Het Ikigai model
Het Ikigai model kun je toepassen voor je loopbaan, leiderschapsontwikkeling of je persoonlijke groei. In de onderstaande illustratie zie je de verschillende onderdelen van dit model duidelijk naar voren komen:
Voor jezelf zou je dus antwoord moeten geven op de volgende vragen:
- Waar hou je op dit moment van?
- Waar ben je op dit moment goed in?
- Waar krijg je op dit moment voor betaald?
- Wat heeft de wereld op dit moment nodig?
De antwoorden op deze vier vragen komen in het Ikigai model uiteindelijk samen. Dát is uiteindelijk jouw Ikigai. Jouw reden van je bestaan op deze aardbol. En jouw reden waarom jij elke ochtend je bed uitkomt.
Binnen het model spelen vier termen een cruciale rol: passie, missie, beroep en roeping. Door gericht naar deze termen in je leven te kijken, kun je je Ikigai vinden. Net zoals de 102-jarige karatelaar en de 100-jarige visser op het Japanse eiland Okinawa dat hebben gedaan. En wat wetenschapper Sonja Lyubomirsky ook heeft aangetoond.
Voor wie is het Ikigai model geschikt?
Ikigai is voor elk individu geschikt. Met het Ikigai model werk je gericht toe aan het geluk in je leven. Aangezien elk persoon gelukkig in zijn/haar leven wil zijn, is dit voor iedereen geschikt.
Bijkomend voordeel: het Ikigai model biedt echt stevige handvaten. Als je hiermee aan de slag gaat, is de kans zodoende groot dat je je aan dit model op gaat trekken. Dat je echt met je roeping, je passie, je beroep en je missie aan de slag gaat. En dat je op die manier jouw Ikigai ontdekt.
Hoe pas je Ikigai toe in jouw leven?
Om Ikigai in je leven toe te passen, moet je de focus leggen op de vier termen. Bij deze vier termen moet je drie vragen aan jezelf gaan stellen. Lukt het je niet om een kort en krachtig antwoord te formuleren? Gebruik dan de ‘Vijf keer waarom’ techniek om uiteindelijk je antwoord te verdiepen.
Passie (waar je van houdt):
- Waar krijg je energie van? En waar krijg je juist géén energie van?
- Wat heb je altijd al gedaan?
- Waar kun je uren over praten?
Missie:
- Wat wil je dat jouw nalatenschap is?
- Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?
- Wat gun je de wereld?
Roeping:
- Wat is de reden dat jij op de wereld bent?
- Waarom word jij bij een project betrokken? (zowel werk als privé)
- Wat noemen anderen jouw sterkste punten?
Beroep:
- Waar kun je geld mee verdienen?
- Wat gaat je gemakkelijk af?
- Wat wilde je vroeger altijd worden?
Niet voor iedereen is het gemakkelijk om antwoord op deze vragen te geven. Merk je dit bij jezelf ook al op? Dan is het advies om een loopbaancoach in te schakelen. Samen werken jullie dan gericht toe naar de antwoorden op bovenstaande vragen.
In welke situaties is Ikigai toepasbaar?
Sta je op dit moment op een kruispunt in je leven? Weet je niet zo goed of je je passie moet volgen of dat je voor financiële zekerheid moet gaan? Of merk je op dat je op dit moment toch niet al te gelukkig bent? Dit zijn stuk voor stuk situaties waarin Ikigai prima toepasbaar is.
Verdieping met een loopbaancoach
Dit zijn bovendien ook stuk voor stuk situaties waarin een loopbaancoach van pas komt. Een loopbaancoach gaat het gesprek met je aan, laat je nadenken over bovenstaande vragen en zorgt voor verdieping in je leven. Met dank aan de loopbaancoach ben je uiteindelijk in staat om je Ikigai te vinden.
Wat levert jouw Ikigai jou op?
Zodra je je Ikigai gevonden hebt, ga je geluk in het leven ervaren. Je gaat je gelukkig(er) voelen, je gaat succesvoller worden en je staat elke ochtend vol goede moed op.
Hierbij is het ook nog interessant om naar het eerder aangehaalde onderzoek van Buettner te kijken. Want, wat is nou de reden dat Buettner naar het Japanse eiland Okinawa toe ging? De reden hiervoor is dat Okinawa in een zogeheten blauwe zone ligt; dat is een zone waarin mensen gemiddeld heel oud worden.
Het onderzoek van Buettner doet ons vermoeden dat er een verband zit tussen Ikigai en ouderdom. Zodra je je Ikigai gevonden hebt, leef je nog lang en gelukkig.
Direct aan de slag met het Ikigai model?
Een goede loopbaancoach kan je helpen in kaart te brengen waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je passie ligt, om zo samen jouw ikigai te vinden. Aanvullend kan een coach je nog verder op weg helpen met allerlei handige tools, zoals een beroepentest. Zo kun je stappen zetten richting jouw droombaan: het uitoefenen van je passie waar je voor betaald wordt.
Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare coaches die je hier graag bij helpen. Vul in slechts twee minuten de vragenlijst in en ontdek welke drie coaches het beste bij je passen.
Bron: Toolkit voor agile talentontwikkeling, A. Karsten