Zo vind je jouw Ikigai met het Ikigai model

 
Zo vind je jouw Ikigai met het Ikigai model
1 februari 2024 -  6 minuten leestijd
Ken jij jouw Ikigai al? Ikigai is een Japans concept, en eigenlijk niets anders dan het antwoord op de vraag: waarom kom jij iedere ochtend je bed uit? Volgens de Japanse filosofie is dat de combinatie tussen iets waar je hart sneller van gaat kloppen, maar ook iets wat je geld oplevert; iets wat je beroep kan worden. Het is ook niet voor niets dat dit een populaire methodiek is die veel terugkomt bij loopbaancoaches.

Wat is Ikigai?
Wat levert jouw Ikigai jou op?
Het Ikigai model
Zo vind je jouw Ikigai
Voor wie is het Ikigai model geschikt?
Hoe pas je Ikigai toe in jouw leven?
In welke situaties is Ikigai toepasbaar?

Wat betekent Ikigai?

Ikigai geeft richting aan je bestaan. Ikigai geeft betekenis aan je bestaan. En Ikigai is de reden waarom je ’s ochtends uit je bed komt. Een omschrijving die wellicht ietwat cryptisch is, waardoor we ons beter op de exacte definitie kunnen richten van wat Ikigai betekent:

 • Iki: het Japanse woord ‘Iki’ kan het beste als ‘leven’ vertaald worden
 • gai: het Japanse woord ‘gai’ kan het beste als ‘reden’ vertaal worden

Met andere woorden: Ikigai staat voor de reden in je leven.

Wetenschappelijk onderzoek naar Ikigai

Het interessante van zo’n Oosters concept is dat het al geruime tijd bestaat en van wetenschappelijke onderbouwing is voorzien:

 • Zo is er onderzoek gedaan naar de hoge leeftijd van bewoners op onder andere Okinawa. Daaruit blijkt dat naast een vrij specifiek dieet ook de aanwezigheid van ikigai bijdraagt aan een lang, gezond leven.
 • Ook Sonja Lyubomirsky – wetenschappelijk geluksonderzoeker – heeft meermaals aangetoond, dat weten waarom je hier bent, bijdraagt aan de ervaring van geluk. Bovendien heeft gelukkig zijn allerlei positieve neveneffecten, zoals een grotere bijdrage aan de samenleving en het werk en minder ziekteverzuim.
 • Een ander goed voorbeeld is ook onderzoeker Dan Buettner, van National Geographic, die op eigen houtje onderzoek is gaan doen naar de zogeheten blue zones, de gebieden waar mensen het langste leven. Tijdens zijn onderzoek kwam hij een 102-jarige karateleraar tegen die aangaf dat zijn Ikigai het voortzetten van zijn vechtkunst is. Een 100-jarige visser gaf aan Buettner aan dat het vangen van vis voor zijn familie zijn Ikigai is. En een 102-jarige vrouw gaf aan dat haar achter-achter-achterkleinkind haar Ikigai is.

Wat levert jouw Ikigai jou op?

Zodra je je Ikigai gevonden hebt, ga je geluk in het leven ervaren. Je gaat je gelukkig(er) voelen, je gaat succesvoller worden en je staat elke ochtend vol goede moed op.

Want, wat is nou de reden dat Buettner naar het Japanse eiland Okinawa toe ging? De reden hiervoor is dat Okinawa in een zogeheten blauwe zone ligt; dat is een zone waarin mensen gemiddeld heel oud worden. Het onderzoek van Buettner doet ons vermoeden dat er een verband zit tussen Ikigai en ouderdom. Zodra je je Ikigai gevonden hebt, leef je nog lang en gelukkig.

Je Ikigai kun je vinden met behulp van een het Ikigai-model, een veelgebruikte coachmethodiek bij loopbaancoaching.

Het Ikigai model

Het Ikigai model kun je toepassen voor je loopbaan, leiderschapsontwikkeling of je persoonlijke groei. In de onderstaande illustratie zie je de verschillende onderdelen van dit model duidelijk naar voren komen:

Ikigai model betekenis

Zo vind je jouw Ikigai

Binnen het model spelen vier termen een cruciale rol: passie, missie, beroep en roeping. Door gericht naar deze termen in je leven te kijken, kun je je Ikigai vinden. Bij deze vier termen moet je drie vragen aan jezelf gaan stellen. Probeer deze vragen kort en krachtig te beantwoorden:

1. Passie:

 1. Waar krijg je energie van? En waar krijg je juist géén energie van?
 2. Wat heb je altijd al gedaan?
 3. Waar kun je uren over praten?

2. Missie:

 1. Wat wil je dat jouw nalatenschap is?
 2. Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?
 3. Wat gun je de wereld?

3. Roeping:

 1. Wat is de reden dat jij op de wereld bent?
 2. Waarom word jij bij een project betrokken? (zowel werk als privé)
 3. Wat noemen anderen jouw sterkste punten?

4. Beroep:

 1. Waar kun je geld mee verdienen?
 2. Wat gaat je gemakkelijk af?
 3. Wat wilde je vroeger altijd worden?

Niet voor iedereen is het gemakkelijk om antwoord op deze vragen te geven. Merk je dit bij jezelf ook al op? Dan is het advies om een loopbaancoach in te schakelen. Samen werken jullie dan gericht toe naar de antwoorden op bovenstaande vragen.

Voorbeeld van Ikigai

Jouw persoonlijke ikigai is dus anders dan die van je buurman, collega of familie. Om wat beter grip te krijgen op dit concept vind je hieronder een voorbeeld van een loopbaancoach:

 • Passie: Ondersteunen, inspireren
 • Missie: bijdragen aan positieve verandering in een wereld die voortdurend verandert
 • (Be)roeping: Aanbieden van professionele coachingdiensten aan individuen en organisaties.
 • Roeping: Empathie, communicatie en motivatie om anderen te helpen hun volledige potentieel te bereiken.

Voor wie is het Ikigai model geschikt?

Ikigai is voor elk individu geschikt. Met het Ikigai model werk je gericht toe aan het geluk in je leven. Aangezien elk persoon gelukkig in zijn/haar leven wil zijn, is dit voor iedereen geschikt. Maar ook als je op zoek bent naar nieuw werk, of meer vervulling in je huidige werk is het Ikigai model een fantastisch model.

Bijkomend voordeel: het Ikigai model biedt echt stevige handvaten. Als je hiermee aan de slag gaat, is de kans zodoende groot dat je je aan dit model op gaat trekken. Dat je echt met je roeping, je passie, je beroep en je missie aan de slag gaat. En dat je op die manier jouw Ikigai ontdekt.

In welke situaties is Ikigai toepasbaar?

Sta je op dit moment op een kruispunt in je leven? Weet je niet zo goed of je je passie moet volgen of dat je voor financiële zekerheid moet gaan? Of merk je op dat je op dit moment toch niet al te gelukkig bent? Dit zijn stuk voor stuk situaties waarin Ikigai prima toepasbaar is.

Verdieping met een loopbaancoach

Dit zijn bovendien ook stuk voor stuk situaties waarin een loopbaancoach van pas komt. Een loopbaancoach gaat het gesprek met je aan, laat je nadenken over bovenstaande vragen en zorgt voor verdieping in je leven. Met dank aan de loopbaancoach ben je uiteindelijk in staat om je Ikigai te vinden.

Direct aan de slag met het Ikigai model?

Een goede loopbaancoach kan je helpen in kaart te brengen waar je van houdt, waar je goed in bent, waar je passie ligt, om zo samen jouw ikigai te vinden. Aanvullend kan een coach je nog verder op weg helpen met allerlei handige tools, zoals een beroepentest. Zo kun je stappen zetten richting jouw droombaan: het uitoefenen van je passie waar je voor betaald wordt.

Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare coaches die je hier graag bij helpen. Vul in slechts twee minuten de vragenlijst in en ontdek welke drie coaches het beste bij je passen.

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

Bron: Toolkit voor agile talentontwikkeling, A. Karsten

ikigai model
ikigai
coachmethodiek