5 vragen over de beroepentest

 
5 vragen over de beroepentest
14 januari 2022 -  4 minuten leestijd
Weet jij niet goed welk beroep het best bij jou past? En bij wat voor soort bedrijf of organisatie jij het best kan gaan werken? Ben je klaar met school en moet je een vervolgopleiding kiezen? Of ben je toe aan een nieuwe baan en zou je graag eens iets anders willen doen? Een beroepentest, ook wel beroepskeuzetest, kan je helpen bij het vinden van passende beroepen en het maken van de juiste keuze.

Wat is een beroepentest?

De arbeidsmarkt verandert continu, welke beroepen zijn er allemaal? En ook het aanbod aan opleidingen is zo divers en groot dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien: hoe weet je wat bij jou past? En wat kun je met welke opleiding gaan doen als je klaar bent?

Je maakt betere keuzes op dit gebied als je goed weet wie je bent, wat je talenten zijn, je aanleg en capaciteiten, je normen en waarden en ook je stijl van werken. Een beroepentest, vaker beroepskeuzetest genoemd, brengt je persoonlijkheid, vaardigheden en interesses in kaart.

Hoe werkt een beroepskeuzetest?

Wanneer je even googelt op ‘beroepentest’ of ‘beroepskeuzetest’ kom je tal van online tests tegen. Meestal biedt zo’n gratis beroepskeuzetest je een vragenlijst waarbij je na invulling een uitslag krijgt. Die geeft inzicht in jouw eigenschappen en interessegebieden en het soort werk en bedrijf dat daar goed bij past.

Beroepskeuzetest via een loopbaancoach

Om dat diepgaander te onderzoeken, kun je beter een beroepskeuzetest laten doen door een gerenommeerd bureau. Een goede beroepskeuzeadviseur of loopbaancoach gebruikt uitgebreide en verfijnde beroepentesten, brengt de uitkomsten samen in een rapport en helpt je om de uitslag te interpreteren en vervolgstappen te bepalen.

Die adviseurs werken met persoonlijkheidstesten (hoe zit jij in elkaar?), vaardigheidstesten (waar ben je goed in en wat zijn je talenten?) en testen die je interessegebieden meten (waar ligt je belangstelling vooral?). In tegenstelling tot veel online gratis beroepskeuzetests kost zo’n professionele test wel geld. Prijzen verschillen sterk, maar kosten al gauw een paar honderd euro.

Wanneer kan een beroepentest je helpen?

Wanneer je eindexamen doet en twijfelt over een vervolgopleiding of beroepskeuze is een beroepentest een goed hulpmiddel. En ook wanneer je je huidige werk zat bent en behoefte hebt aan een carrièreswitch, maar niet goed weet wat een volgende stap moet zijn, is het een goede manier om je te heroriënteren. Ook wordt een beroepentest veel gebruikt bij outplacement.

Misschien moet je iets anders gaan doen en wil je op zoek naar een nieuwe baan. Maar het kan ook zijn dat je wel het juiste vak gekozen hebt, maar dat de organisatie waar je nu werkt niet zo goed bij je past. Soms geeft alleen al een ander soort werkplek je wel inspiratie en energie. Een goede beroepskeuzetest helpt je inzicht te krijgen in zowel jezelf, wat je kan en wat je leuk vindt, als de mogelijkheden en de markt en het vinden van passende beroepen.

Hoe weet je welke beroepentest goed is en het beste bij jou past?

Ook dat is een reden om een test bij een bureau te doen: dat gebruikt wetenschappelijk onderbouwde psychologische testen en beroepskeuzetesten. Kies je toch voor een online test, let dan op de volgende factoren: is duidelijk wie de test aanbiedt? Zit er een degelijk bureau achter? Laat je niet verleiden door kreten als ‘In 15 minuten weet je wat je moet worden!’. Hoe korter de test, hoe minder hij meet.

Check ook of de test een valide normering heeft. Dat houdt in dat jouw score wordt afgezet tegen een grote groep anderen (liefst Nederlanders, want dat zegt het meest). Daardoor is de uitkomst betrouwbaarder dan wanneer de maker zelf de score vaststelt. Op de site 123test wordt een heel aantal beroepskeuzetests tegen het licht gehouden en wordt met sterren aangegeven wat de kwaliteit is.

Wat levert een (gratis) beroepskeuzetest op?

Een beroepskeuzetest geeft je geen klip en klaar antwoord voor de rest van je loopbaan. Je weet bij de uitslag dus niet: oké, dus ik kan het best interieurontwerper worden, of salesmanager. Wel ontdek je bijvoorbeeld dat jij je ei het best kwijt kan in een creatief beroep, waarschijnlijk floreert in een hecht team, of dat je goed zou functioneren in een commerciële functie. Ook kan je (opnieuw) je passie ontdekken. Weten wat je sterke eigenschappen en talenten zijn, kan bovendien veel zelfvertrouwen geven.

Een coach helpt om passende beroepen te vinden

Tijdens een gesprek met een beroepskeuzeadviseur of loopbaancoach kun je samen bekijken welke beroepen en opleidingen aansluiten bij de uitkomst van je test. Zie een beroepskeuzetest nooit als allesbepalend. Zeker niet wanneer je een online gratis beroepentest invult. Gebruik het uitsluitend als een hulpmiddel bij het bepalen van jouw volgende stap.

Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare coaches die je hier graag bij helpen. Vul in slechts twee minuten de vragenlijst in en ontdek welke drie coaches het beste bij je passen.

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

beroepentest
beroepen test
beroepskeuzetest
coachingsinstrument