Online coaching: sneller resultaat dan met face to face coaching

 
Online coaching: sneller resultaat dan met face to face coaching
17 maart 2024 -  4 minuten leestijd
Online coaching (ook wel e-coaching) is een uitstekend alternatief voor traditionele coaching. Online coaching bestaat al lange tijd, maar is door corona veel verder genormaliseerd. Door het vele thuiswerken en het online contact onderhouden via videobellen, is ook de drempel naar online coaching enorm verlaagd.

Online coaching biedt ook nog eens vele voordelen, waardoor het niet een tijdelijke trend is, maar zelfs steeds vaker wordt ingezet in plaats van de traditionele coaching aan tafel bij een coach.

Wat is online coaching of e-coaching?

Een online coach is niets meer dan een coach die het coachingstraject via online sessies aanbiedt. Dit kan op alle gebieden van coaching. Denk aan een online loopbaancoach, online life coach of online stress-coach.

Met een online coach (of e-coach) bepaal je tijdens een intake in samenspraak hoe jullie contact hebben en hoe het online traject eruit komt te zien. De communicatie verloopt via computer of telefoon. Je bent weliswaar niet fysiek in dezelfde ruimte als je coach, maar voert toch samen een gesprek: via video (bijvoorbeeld via Skype of Zoom), chat, telefoon of e-mail.

Het online coachen via mail heeft een extra voordeel: schrijven over wat je bezighoudt, kan een positieve werking hebben op je ontwikkeling.

online coaching quote

Sneller open durven zijn met een e-coach

‘Online coachen is begeleiding op afstand en kan daardoor kil lijken,’ zegt Marjanne Peters-Burgers, die al tien jaar e-coaching doceert bij trainingsinstituut De Baak. ‘Daarom besteden online coaches extra aandacht aan de vertrouwensband.

Maar vaak durven mensen door de afstand juist sneller open te zijn. Je bent relatief anoniem achter een beeldscherm en daardoor deel je soms makkelijker wat er in je omgaat en kom je sneller tot de kern dan wanneer een coach in levenden lijve voor je zit.’

Eerder je doel bereiken dan met offline coaching

Een ander pluspunt is de relatief hoge contactfrequentie. Bij online coaching is het heel gebruikelijk om wekelijks één of twee keer contact te hebben met je online coach. Je zet kleinere stapjes per keer, maar wel veel meer stapjes. Zo bereik je in kortere tijd je coachdoel.

‘Online coaching geeft mensen het gevoel dat er altijd een luisterend oor voor ze is,’ zegt Peters-Burgers. ‘Dat effect zie ik vooral bij “schriftelijke” trajecten, zoals via e-mail, waarbij iemand zijn verhaal kwijt kan op het moment dat hij daar behoefte aan heeft. Dat de coach soms niet meteen reageert, doet daar opvallend genoeg niets aan af.’

Naast de snelle resultaten die bereikt kunnen worden, wordt online coaching door coachees ook als positief ervaren omdat het vanuit je eigen huis kan, je kan het sneller inplannen in je eigen tijd en het is makkelijker te combineren met vele andere afspraken die je op een dag kan hebben.

Diverse vormen van online coaching

Online coaching is er in alle soorten en maten, van contact per e-mail tot gesprekken via videochat. Op deze vier punten onderscheiden de vormen van e-coaching zich van elkaar:

  1. Schriftelijk of gesproken, bijvoorbeeld via e-mail versus telefoon.
  2. Elkaar zien of juist niet, zoals videobellen via skype of zoom, versus whatsapp.
  3. Meteen op elkaar reageren (synchroon) of pas na een tijdje (asynchroon), denk aan video-calls versus e-mail.
  4. Ook gecombineerde vormen zijn mogelijk (blended). Bespreek met je online coach wat je het prettigst vindt. Zelfs online coaching met een groep mensen is mogelijk.

Naast deze vormen van online coaching zijn er ook steeds meer coaches die een online programma of online training aanbieden. Deze programma’s, die vaak een duidelijk stappenplan met concrete oefeningen bevatten, kan je in je eigen tijd doen, eventueel gecombineerd met 1 op 1 contact of e-mailcontact.

Je gegevens zijn veilig bij de online coach

Bij e-coaching wordt er gebruik gemaakt van een goed beveiligde online omgeving, doordat al het contact via speciale software verloopt: veilig en overzichtelijk. Marjanne Peters-Burgers: ‘Zo is de privacy gewaarborgd én krijgen mensen een veilig gevoel waardoor ze zich sneller kunnen openstellen voor de e-coaching.’

Direct aan de slag met een online coach?

Wil je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling en met vraagstukken die jou momenteel bezighouden? En wil je profiteren van de voordelen van een online coach?

Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare online coaches die je hier graag bij helpen. Vul in slechts twee minuten de vragenlijst in en ontdek welke drie coaches het beste bij je passen. De eerste kennismaking is altijd gratis.

Vind jouw ideale online coachBekijk alle online coaches

online coaching
e-coaching
online coachen