Een goede coach: de ‘klik’ bepaalt het succes

 
Een goede coach: de ‘klik’ bepaalt het succes
26 april 2019 -  3 minuten leestijd
Een goede coach houdt je een spiegel voor en laat je zelf stappen zetten. Maar dat staat of valt met de persoonlijke ‘klik’ die je samen hebt. Hoe vind je een coach die bij je past?

Coaching is een gelijkwaardige relatie: een goede coach houdt je een spiegel voor en laat je zelf ontdekken wat je kunt veranderen. “De klik” is volgens hoogleraar organisatieontwikkeling en coaching Erik de Haan de allerbelangrijkste voorspeller van effectiviteit: ‘Heeft de cliënt een goed gevoel bij de coach, en heeft hij vertrouwen in hem of haar.’ Dat komt ook naar voren uit onderzoek naar het effect van psychotherapie: die blijkt vooral te werken als er een goede band is met de therapeut. ‘Want geen vertrouwen in iemand hebben leidt ertoe dat je minder van hem of haar aanneemt.’

Voor de klik blijkt het niet zo belangrijk of coach en cliënt qua persoonlijkheid op elkaar lijken, bewijst het onderzoek door De Haan. ‘Belangrijker is of ze goede afspraken kunnen maken over doelen en samenwerking. En dat er een “affectieve band” is, dus dat ze het gevoel hebben dat ze elkaar mogen en vertrouwen. Maar daarnaast is het van belang dat een coach voldoet aan bepaalde basisvoorwaarden met betrekking tot ethische gedragsregels, opleiding en ervaring.’

Met een coach bereik je je doelen sneller

Maar dat de klik veel belangrijker is dan een keurmerk, daarover zijn deskundigen het eens. Als een coach geweldige papieren heeft maar je een onprettig gevoel geeft, moet je niet met diegene in zee gaan. Het is bijvoorbeeld een slecht teken als een coach zelf vooral aan het woord is, adviezen geeft, of jou vertelt wat hij vindt dat je moet bereiken.

De Haan waarschuwt voor ‘goeroegedrag’ bij coaches die de macht naar zich toetrekken en onvoldoende openstaan voor feedback en zelfreflectie. ‘Helemaal als ze weinig basiskennis van psychologische principes hebben en gaan voor “snelle oplossingen”. Zoals een assertiviteitstraining, waarbij ze dieperliggende problemen – bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis – over het hoofd zien. Goede coaches verwijzen door naar een psychotherapeut als een probleem zowel thuis als op het werk speelt en ze vermoeden dat de oorzaak dieper ligt.’

Uiteindelijk is een coach misschien nog het best te vergelijken met een personal trainer in de sportschool: zonder zou je je doelen misschien ook wel bereiken, maar mét gaat een stuk sneller. En hoe goed de coaching uiteindelijk slaagt, ligt ook voor een groot deel aan jezelf. Met een goede coach kun je veel bereiken, maar het is geen paracetamol. Hij of zij kan een verandering in gang zetten, maar uiteindelijk moet je het zelf doen.

Online coaching is een uitstekend alternatief voor traditionele coaching – juist nu we tijdelijk minder direct contact met andere mensen hebben. De meeste Coachfinder coaches bieden nu (tijdelijk) online coaching aan, zowel het kennismakingsgesprek als het vervolgtraject. Bepaal samen met jouw ideale coach hoe jullie het beste contact kunnen hebben.

Coachfinder vindt een coach met wie het klikt

Wie een coach zoekt, heeft geen tijd om er twintig uit te proberen. Coachfinder helpt je daarom met een slim matchingssysteem, gericht op het faciliteren van de ‘klik’. De profielen geven ook een goede eerste indruk, met audiofragmenten en foto’s van de praktijkruimte. En je hebt altijd recht op een gratis kennismakingsgesprek. Vul vrijblijvend de korte vragenlijst in en wij koppelen je aan drie geschikte coaches.

Vind jouw ideale coach

Wil je meer weten over coaching? Lees dan ook:

  • Maar wat heb je eigenlijk aan een coach? Lees het hier.
  • Hoe vinden we nou een coach die bij ons past? Lees het hier.
  • Hoe weet je of een coach betrouwbaar is? Lees het hier.
  • Wanneer kun je beter naar een therapeut? Lees het hier.
  • In korte tijd echt iets veranderen, kan dat eigenlijk wel? Lees het hier.
goede coach