Zo vind je de coach die bij je past

922 woorden
5 minuten leestijd

Het beroep coach is niet beschermd, iedereen mag zich zo noemen. Van de goedbedoelende buurvrouw zonder opleiding of ervaring, tot professionals met relevante diploma’s en vele tevreden cliënten. Dus hoe vind je een betrouwbare coach?

Allereerst kun je kijken of de beoogde coach een keurmerk heeft. Dit garandeert dat zij/hij qua opleiding, bijscholing en ervaring voldoet aan de eisen van een beroepsvereniging. Zo’n accreditatie vergroot dus de kans dat een coach werkt met effectieve modellen en methodes, en op de hoogte is van psychologische mechanismen die bij coachgesprekken een rol kunnen spelen.

Maar… het wemelt in coachland van de beroepsverenigingen die keurmerken afgeven, en ze zijn lang niet allemaal even belangrijk of veeleisend. Het loont dus om je even te verdiepen in de beschrijving van de meest serieuze accreditaties onderaan dit artikel.

Tegelijkertijd is een coach zonder keurmerk niet per se slecht: er zijn er genoeg die wel aan de voorwaarden voor accreditatie voldoen, maar die daar niet in willen investeren. Waarom zouden ze, met een praktijk die al goed loopt?

De juiste klik met je coach

Een keurmerk geeft dus enige garantie op een professionele coach, maar belooft nog niet de juiste klik. Daar is meer voor nodig: vooral voorwerk van jou. Want de kans op de beste match wordt veel groter als je al heel goed weet wat je van een coach wilt. Probeer dus van tevoren een duidelijke hulpvraag te formuleren. Met ‘Ik zit niet lekker in mijn vel’ kun je bij iedereen wel aankloppen. Maar als je dit bijvoorbeeld verfijnt tot ‘Ik ervaar spanning op mijn werk’, dan zoom je al snel in op een stress- of loopbaancoach. Zo krijg je eerder passende hulp.

Verdiep je daarnaast in de verschillende methodieken waar coaches mee werken. En bepaal wat jou aanspreekt. Wil je bij de hand worden genomen of zelf ontdekken? Wil je hele praktische hulp of juist inzichten opdoen? Wil je rationeel analyseren of naar je gevoel luisteren? Heb je dit eenmaal helder, dan is de kans groter dat jij en jouw coach elkaar ‘verstaan’. Het voorkomt dat iemand je uitnodigt om eens bevrijdend te gillen, terwijl jij daar helemaal van dichtslaat. Of dat je lange vragenlijsten moet invullen, maar eigenlijk alles lekker van je af wilt praten.

Kortom, er bestaat geen tovermiddel waarmee de beste coach ineens voor je staat. Er is wat inspanning en reflectie nodig om hem of haar te vinden. Maar heb je eenmaal de juiste coach, dan kunnen er wonderbaarlijke dingen gebeuren.

Vind jouw ideale coach of Bekijk alle coaches

Checklist: vragen bij het kennismakingsgesprek

  • Accreditaties, opleiding en ervaring van de coach
  • Gebruikte methodieken
  • Vaak behandelde hulpvragen (En hoe gaat de coach om met de jouwe?)
  • Doelgroep van deze coach (Pas jij daarin?)
  • Te verwachten resultaat (Strookt dat met jouw verwachtingen?)
  • Duur, opbouw en intensiteit van het coachtraject
  • Kosten van het coachtraject
  • Eventueel referenties

 

Belangrijke keurmerken voor coaches

Nobco

Het is een goed teken wanneer een coach erkend is door de Nobco, de grote Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Om in aanmerking te komen voor zo’n accreditatie, moet een coach een gedegen opleiding volgen. Nederland telt honderden instituten die opleiden tot coach, en die zijn van zeer wisselende kwaliteit. Echter zijn slechts enkele tientallen van de beste erkend door de Nobco. Dit betekent dat Nobco-coaches in ieder geval de basisprincipes van het vakgebied kennen.

EIA

Om het internationale keurmerk – European Individual Accreditation, oftewel EIA – te krijgen én te houden moet een coach aan strenge eisen voldoen. Die gaan over ervaring, opleiding, nascholing en supervisie (begeleiding door een meer ervaren vakgenoot). Om de vijf jaar worden EIA-coaches opnieuw getoetst.

CMI

CMI-certificering is voor loopbaancoaches. De eisen hiervoor zijn niet mis: onder andere minimaal zeven jaar werkervaring, waarvan drie jaar als loopbaanprofessional, en een relevante opleiding op hbo-niveau. Coaches die hierbij zijn aangesloten moeten om de drie jaar opnieuw aantonen dat ze nog steeds vakbekwaam zijn en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. CMI gaat in 2020 samen met Noloc.

Noloc

Accreditatie bij beroepsvereniging Noloc is eveneens voor loopbaancoaches. Iemand met dit keurmerk beschikt over een goedgekeurde relevante opleiding op hbo-niveau en drie jaar werkervaring, waarvan minstens een jaar als loopbaanprofessional. Noloc-coaches worden elke drie jaar opnieuw gekeurd om te zorgen dat ze zich blijven ontwikkelen. In 2020 gaat Noloc samen met CMI.

LVSC

Goed opgeleide en ervaren coaches kunnen zich laten erkennen door LVSC (Beroepsvereniging voor Supervisie en Coaching). Een geregistreerd LVSC-coach of supervisor heeft een erkende coach- of supervisieopleiding op post HBO niveau afgerond. Eens in de vijf jaar wordt getoetst of hij/zij nog voldoet aan de eisen op het gebied van bijscholing, intervisie en ervaring.

Stir

Deze onafhankelijke stichting die beroepsregistraties en registers beheert, geeft de titel ‘erkend coach’ aan iedereen die een door de Stir erkende opleiding heeft afgerond. Deze titel moet elke 5 jaar opnieuw worden aangevraagd.

ICF

Internationale beroepsvereniging voor coaches ICF geeft een keurmerk op basis van opleiding, relevante werkervaring en het behalen van een examen. Coaches met het ICF-keurmerk worden elke 3 jaar opnieuw getoetst.

Vind jouw ideale coach met Coachfinder

Er bestaan nog veel meer keurmerken voor coaches, maar deze zijn niet allemaal van gelijk niveau. Als consument is het vaak lastig om te bepalen wat de waarde hiervan is. Coachfinder laat daarom alleen coaches toe die kunnen aantonen dat zij persoonlijk of op basis van hun opleiding zijn geaccrediteerd door een van de belangrijkste beroepsverenigingen. Benieuwd? Laat je vrijblijvend matchen aan 3 coaches bij jou in de buurt.

Vind jouw ideale coach of Bekijk alle coaches