5 vragen over Voice Dialogue

 
5 vragen over Voice Dialogue
29 juni 2021 -  4 minuten leestijd
Wil je minder twijfelen, je eigen weg kiezen en minder rekening houden met wat anderen van je vinden? Een coach die werkt met de methode Voice Dialogue laat je ontdekken welke ‘ikken’ je daarbij in de weg staan. En hoe je vervolgens zelf de regie neemt over je leven.

1. Wat is Voice Dialogue?

De methode Voice Dialogue heeft als uitgangspunt dat we allemaal meerdere ‘ikken’ in ons hebben. Die bepalen ons gedrag. Als we jong zijn, ontwikkelen een of een paar ikken zich sterk (onze primary selves), omdat ze ons helpen te krijgen wat we willen en ons beschermen tegen angst en verdriet.
Andere ikken (onze disowned selves), die net zo goed bij ons horen, maar in die kindertijd bijvoorbeeld minder waardering en liefde opleveren, ontwikkelen zich minder sterk. Eenmaal volwassen, kunnen we er echter last van krijgen dat we bepaalde ikken niet hebben ontwikkeld of onderdrukken.

Met Voice Dialogue word je je bewuster van je verschillende ikken en kun je ze allemaal de ruimte geven en leren inzetten wanneer dat voor jou wenselijk is. De methode werd ontwikkeld door het Amerikaanse psychologenechtpaar Hal en Sidra Stone. Zij baseerden zich daarbij onder meer op een theorie van de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung (1875-1961).

2. Voor wie is het geschikt?

Iedereen die zich soms door zichzelf belemmerd voelt in zijn ontwikkeling, kan iets hebben aan Voice Dialogue. De methode helpt bij het in kaart brengen van de rollen die je automatisch aanneemt, waar ze vandaan komen (vaak werden ze beloond door je opvoeders waardoor je ze voortzette) en je onderzoekt of die nog wel voor je werken. Als dat wenselijk is, kun je patronen doorbreken en meer vat krijgen op je keuzes en gedrag.

Voice Dialogue wordt meestal gebruikt door psychologen, therapeuten, coaches, supervisors en trainers. En, grappig detail, ook door acteurs om de karakters die zijn spelen vorm te geven.

3. Hoe werkt Voice Dialogue?

Elk van onze ikken heeft een eigen manier van denken en voelen, en stimuleert bepaald gedrag. Veel mensen herkennen deze ikken wel:

  • de pusher, die zichzelf geen rust gunt en altijd maar doorjakkert
  • de pleaser, die het vooral anderen naar de zin wil maken
  • de nuchtere, die alles wegrelativeert
  • de kritische ik
  • de controlerende ik

Deze ikken kunnen ons ver brengen, maar ook in de weg gaan staan. Minder ruimte krijgen vaak deze veelvoorkomende ikken:

  • het kwetsbare kind
  • de levensgenieter

Een psycholoog of coach die met Voice Dialogue werkt, zal gerichte vragen stellen om de ikken op te sporen. Ook leert hij of zij je hoe je de minder dominante ikken vrijuit kunt laten spreken.

4. In welke situaties is het toepasbaar?

Voice Dialogue kan helpen wanneer je jezelf in de weg zit. Je hebt bijvoorbeeld vaak conflicten, wilt graag iets bereiken maar zet niet door, je wilt met iets stoppen maar het lukt niet, of je wilt simpelweg meer balans in je leven. Ook als je maar niet uit een dilemma komt, blijft wikken en wegen bij het nemen van belangrijke beslissingen, is het een goede manier om inzicht te krijgen in wat je tegenhoudt.

5. Wat levert Voice Dialogue je op?

Door Voice Dialogue leer je jezelf beter kennen. Je brengt je kracht en zwakte, angsten en verlangens, valkuilen en talenten in beeld en je leert hoe je elk aspect van wie jij bent ruimte kunt geven en kunt inzetten wanneer je dat wilt.

De pleaser of criticus in jou zal niet verdwijnen, maar je kiest er misschien voor om de levensgenieter of de luiaard vaker ruim baan te geven. Doordat je dichter bij jezelf blijft in alles wat je doet, accepteer je jezelf meer, verspil je minder energie aan dingen die je niet wilt doen, en kun je een bewuster en gebalanceerder leven leiden. Je ervaart meer regie bij de keuzes die je maakt en hoe je op situaties reageert. Dat heeft ook effect op je relaties en je ontwikkeling.

Disclaimer: er is bij de redactie onvoldoende wetenschappelijk onderzoek naar deze methode bekend.

voice dialogue
coachmethodiek