5 vragen over NLP: reken af met belemmerende gedachten

 
5 vragen over NLP: reken af met belemmerende gedachten
8 oktober 2021 -  3 minuten leestijd
Wil jij daadkrachtiger worden, beter grenzen leren stellen of je relaties verbeteren? Met Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) krijg je inzicht in je belemmerende gedachten en overtuigingen, en leer je om wat je waarneemt anders te labelen. Daardoor ga je je vanzelf anders gedragen en anders communiceren.

1. Waar staat NLP voor?

De letters NLP staan voor Neurolinguïstisch Programmeren, waarbij Neuro verwijst naar de hersenen, het zenuwstelsel en alles wat je waarneemt, Linguïstisch naar de woorden en betekenis die je aan die waarnemingen geeft, en Programmeren naar hoe je die vertaling omzet in gedrag en taal. NLP helpt om inzicht te krijgen in jouw onbewuste denkpatronen en overtuigingen, bewoordingen daarvan en gedragingen, met als doel die positiever en constructiever te maken. De methode werd in de jaren zeventig ontwikkeld door taalkundige John Grinder en wiskundige Richard Bandler.

2. Wanneer en voor wie is het geschikt?

NLP is een middel om tot gedragsveranderingen te komen. De methode is vooral geschikt voor het realiseren van concrete doelen, zoals het verbeteren van je prestaties en relaties, het verminderen van stress, maar ook bijvoorbeeld stoppen met roken. De methode wordt soms ook ingezet als aanvulling van klassieke psychotherapie, aan mensen die worstelen met hardnekkige, negatieve gedachtenpatronen en daaruit voorkomende gedragingen waar zij vanaf willen. Iemand die uit faalangst bijvoorbeeld niet meer durft te solliciteren, of door extreme verlegenheid elk contact met anderen uit de weg gaat. NLP is niet geschikt voor het behandelen van zwaardere psychische problematiek, zoals depressie, angststoornissen en psychoses.

3. Hoe werkt NLP?

Een NLP-coach gaat door middel van gesprekstechnieken op zoek naar de onbewuste patronen in jouw voelen, denken en handelen. Ook doorloop je met de NLP-coach tien vooronderstellingen die je helpen op een andere manier naar de werkelijkheid, naar anderen en naar jezelf te kijken, en zo je overtuigingen, gedrag en communicatie te veranderen: onder meer ‘respecteren dat anderen anders naar de wereld kijken dan jij’, ‘inzien dat jouw manier van communiceren effect heeft op de reactie van een ander’ en ‘begrijpen dat ons gedrag een keuze is en dat je dus ook andere keuzes kunt maken’.

4. Wat levert het op?

Met NLP-technieken krijg je inzicht in hoe bepaalde twijfels, angsten en vaak onterechte aannames over jezelf maken dat je bepaalde stappen niet zet. Daarbij leer je hoe je op een andere manier naar al die facetten van jezelf kunt kijken en van negatieve gevoelens en gedachten kunt afkomen. NLP helpt je om je leven meer in eigen hand te nemen, anders om te gaan met emoties, en om betere keuzes te maken. En doordat jij anders communiceert, verandert ook het gedrag van anderen. Zo kun je zelfs de meest vastgeroeste gedragspatronen doorbreken, jezelf optimaler ontwikkelen, en ook je relaties met anderen verbeteren.

5. Hoe verder na NLP?

Hoewel je met een NLP-coach meestal aan de slag gaat met concrete doelstellingen, leer je een techniek die je op alles wat op je pad komt kunt toepassen. Waardoor je na het traject zelf in staat bent om lastige situaties en moeilijke uitdagingen sneller aan te gaan en tot een bevredigender resultaat te komen.

Disclaimer: NLP is een methode die nog steeds in ontwikkeling is, onder meer doordat steeds weer verfijndere, nieuwe technieken worden toegevoegd. Hoewel veel coaches en coachees enthousiast zijn over de resultaten en er elementen uit andere erkende, reguliere therapieën worden gebruikt, is de werking van NLP tot op heden niet wetenschappelijk aangetoond.

NLP
neurolinguïstisch programmeren
coachmethodiek