5 vragen over Kernkwaliteiten

 
5 vragen over Kernkwaliteiten
22 februari 2022 -  6 minuten leestijd
Iedereen heeft een unieke set kernkwaliteiten: sterke, aangeboren karaktereigenschappen. Als je weet welke kernkwaliteiten jij hebt, kun je beter bepalen welke opleiding en baan goed bij je passen. Maar je kernkwaliteiten hebben ook een keerzijde. Die vormen je valkuilen, allergieën en uitdagingen. Met name de kernkwaliteiten van anderen, juist die je mateloos irriteren of in je allergie zitten, kunnen jou helpen in je persoonlijke ontwikkeling.

Wat is een kernkwaliteit?

Kernkwaliteiten zijn jouw sterke eigenschappen. De Nederlandse managementcoach Daniel Ofman omschreef ze als de eigenschappen die je in aanleg hebt, die jouw karakter bepalen en jouw persoonlijkheid typeren. Iedereen heeft een aantal kernkwaliteiten die hem of haar uniek maken. Kernkwaliteiten gaan dus over hoe jij bent, niet over hoe je je gedraagt en wat je doet.

Soms komt dat namelijk niet overeen. Je kunt ook vaardigheden ontwikkelen die je niet van nature hebt. Ook dat kunnen kwaliteiten zijn, verworvenheden waar je veel aan hebt.

Maar het kan ook zijn dat je je daarmee anders voordoet dan je bent, dat ze veel energie kosten en je daardoor niet in je kracht staat. Het kan ook zijn dat je bepaalde kernkwaliteiten hebt die goed voor je kunnen werken, maar die je niet hebt ontwikkeld.

Waarom is het goed jouw kernkwaliteiten te kennen?

Als je je kernkwaliteiten kent, je bewust wordt van wat jouw natuurlijke aanleg is en je daar meer naar gaat gedragen, kom je meer bij je kracht. Je ontwikkelt dan vaardigheden die je liggen; wat je van nature hebt en wat je kunt, vallen dan uiteindelijk steeds meer samen. Daardoor ga je beter functioneren en haal je meer voldoening uit wat je doet.

En dat niet alleen: als jij je kernkwaliteiten kent, zal je ook eerder een opleiding en werk kiezen die bij je passen, waarin jouw aanleg tot zijn recht komt, die jou energie geven in plaats van energie opslurpen.

Kernkwaliteiten herkennen is buitengewoon effectief als je de samenwerking binnen jouw team wilt verbeteren of als je jezelf beter wilt leren begrijpen. Het kennen van jouw kernkwaliteiten helpt je de regie over je eigen leven te nemen.

Welke kernkwaliteiten zijn er allemaal?

Er bestaan onnoemelijk veel kernkwaliteiten. Om te onderzoeken wat jouw kernkwaliteiten zijn, helpt het om naar vijf categorieën te kijken:

  1. Je drijfveren: wat jou motiveert
  2. Je manier van reageren
  3. Hoe je omgaat met mensen
  4. Hoe je denkt en voelt
  5. De manier waarop je communiceert

 

Om erachter te komen wat jouw drijfveren zijn, heeft coach Sjoukje Bonekamp een tip voor jou:

Ben je actief of geduldig passief? Spontaan of beschouwend? Flexibel, creatief of meer gezagsgetrouw en precies? Online vind je verschillende sites met lange lijsten kernkwaliteiten, die soms testjes aanbieden om jouw kernkwaliteiten in kaart te brengen.

De kernkwaliteiten en kernkwadranten volgens Daniel Ofman

Wil je er echt induiken, zoek dan een goede loopbaancoach die met de kernkwaliteiten en kernkwadranten van Daniel Ofman werkt. De kernkwadranten van het Ofman-model draaien om vier elementen.

Kernkwaliteit

De kernkwaliteiten van mensen staan dicht bij hun waarden en talenten. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: stabiel, betrokken, geduldig, of daadkrachtig. Het zijn positieve punten die je maken tot wie je bent.

Valkuil

Wanneer mensen doorschieten in hun kernkwaliteit, stappen ze in hun eigen valkuil. Dan wordt een kwaliteit een zwakte. Wie realistisch is, komt meestal ver, maar al te veel realisme leidt tot cynisme en maakt wellicht dat je niets meer uitprobeert.

Ben je al te geduldig, dan kan het ook overkomen als wel erg afwachtend of traag. En als je besluitvaardig bent, heb je daar veel aan, maar te besluitvaardig wordt ook ervaren als drammerig en bemoeizuchtig. Wie te veel in zijn kernkwaliteit blijft hangen, gaat zichzelf dus in de weg zitten.

Allergie

Als je merkt dat een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, dan kan dat bij jou niet in goede aarde vallen. Jouw geïrriteerde reactie daarop wordt een allergie genoemd. Die allergie heeft vaak weer te maken met een kwaliteit die je zelf bezit. Als je zelf bijvoorbeeld nogal besluitvaardig bent, erger je je al snel aan iemand die lang dingen afweegt voordat-ie een beslissing neemt.

Uitdaging

Een uitdaging is het tegenovergestelde van een valkuil. De uitdaging is om je kernkwaliteit optimaal te ontwikkelen en benutten, maar daar ook een balans in te vinden. Het gaat erom dat een goede balans bereikt wordt tussen flexibiliteit en consistentie. Als jouw kernkwaliteit bijvoorbeeld stabiliteit is, dan is onbuigzaamheid je valkuil, flexibiliteit je allergie en experimenteel durven zijn je uitdaging.

Wat is de samenhang tussen kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging?

Het zijn alle vier karaktereigenschappen of kwaliteiten, waarbij het Ofman-model de onderlinge samenhang in kaart brengt. In de afbeelding hieronder is de samenhang van de kernkwadranten weergegeven. Deze kernkwadranten geven inzichten zodat je jezelf beter kunt begrijpen, maar zijn ook gereedschap om gedrag van anderen te begrijpen.

Als je nadenkt over deze vier kernkwadranten kun je dus zelf beter in balans zijn én leer je beter samen te werken met anderen. De toepassing van het Ofman-model is dan ook heel geschikt voor toepassing binnen teams.

Kernkwaliteiten

Hoe weet je of je doorschiet in een kernkwaliteit?

Vaak merk je of doorgeschoten bent in een kernkwaliteit als je een allergie ontwikkelt voor mensen die aan de andere kant van het spectrum zitten met hun kernkwaliteiten. Ben jij bijvoorbeeld heel betrokken, dan zal iemand die als kernkwaliteit bijvoorbeeld autonomie heeft op jou al snel overkomen als onverschillig.

Jouw allergie laat je zo zien waar jouw valkuilen en dus jouw uitdagingen liggen en dat inzicht kan je helpen in je ontwikkeling.

Stoort het je dat iemand altijd zo opschept, het woord neemt, en meteen zijn vinger opsteekt om een vraag te beantwoorden? Dan is de kans groot dat jouw kernkwaliteit bescheidenheid is, maar dat je misschien wel iets te bescheiden bent. De uitdaging is dan om meer jouw stem te laten horen.

Wil je ook met je kernkwaliteiten aan de slag?

Wil jij beter weten wat jouw natuurlijke aanleg is en welke eigenschappen je meer zou kunnen ontwikkelen, dan is het aan te raden om samen met een coach aan de slag te gaan met kernkwaliteiten en kernkwadranten. Deze methode van Daniel Ofman geeft veel inzicht in je kernkwaliteiten, allergieën en uitdagingen.

Op Coachfinder vind je veel betrouwbare en kwalitatieve coaches die jou kunnen helpen. De eerste intake is altijd gratis. Ga nu op zoek naar je ideale coach.

Vind jouw ideale coachBekijk alle coaches

kernkwaliteiten
coachmethodiek