5 vragen over MBTI (Myers-Briggs Type Indicator)

 
5 vragen over MBTI (Myers-Briggs Type Indicator)
16 april 2021 -  4 minuten leestijd
Zoek jij werk dat goed bij je past maar heb je geen idee wat dat zou moeten zijn? Of zou jij beter met je collega’s willen leren samenwerken? De Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) vergroot je zelfinzicht en kan jou, en je team, helpen om optimaal samen te werken.

1. Wat is de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)?

MBTI is geen test maar een zelfevaluatiemiddel. Op basis van 88 vragen geef je steeds je voorkeur aan. Ben je bijvoorbeeld geneigd om snel te antwoorden op een vraag, of neem je rustig de tijd? Er zijn geen goede of foute antwoorden. Aan de hand van je voorkeuren rolt er een persoonlijkheidstype uit. De uitslag bespreek je met een coach of psycholoog.
Volgens de Myers-Briggs theorie is je persoonlijkheidstype deels aangeboren. Deels is het ontstaan door omgevingsfactoren. Het is daardoor niet statisch, maar een momentopname.

2. Is Myers-Briggs Type Indicator iets voor jou?

De MBTI is een instrument om jezelf beter te leren kennen. Het geeft je een goed overall beeld van je persoonlijkheid. Hij wordt meestal ingezet op professioneel vlak en kan behulpzaam zijn als je je bijvoorbeeld afvraagt wat voor soort beroep echt bij je past. Of wat voor type leidinggevende je bent, of wat voor jou een ideale werkomgeving is. Maar bijvoorbeeld ook als je wilt weten wat jou stress geeft of juist energie.

3. Wat meet de Myers-Briggs Type Indicator?

De MBTI laat zien welke van deze vier voorkeuren jouw persoonlijkheidstype domineren:

  • Voorkeur E/I staat voor extraversie versus introversie: je haalt je energie uit de buitenwereld, bent extern gericht, versus je haalt je energie uit jezelf, bent gericht op je eigen gedachtewereld.
  • S/N staat voor observatie (Sensing) versus intuïtie (iNtuition): je hebt interesse in de feiten en bent realistisch, versus je bent meer geboeid door nieuwe, complexe materie.
  • T/F staat voor denken (Thinking) versus voelen (Feeling): je maakt beslissingen op basis van logisch denken, bent vastberaden en taakgericht, versus je besluit op basis van gevoel, idealen en groepsconsensus.
  • En voorkeur J/P staat voor oordelen (Judging) of waarneming (Perceiving): je leeft gestructureerd en georganiseerd, versus spontaan, meer gericht op nieuwe ervaringen dan op het eindresultaat.

Je persoonlijkheidstype wordt vervolgens gedefinieerd door een combinatie van deze vier voorkeuren. In totaal zijn er zestien combinaties mogelijk. Je coach vertaalt de combinatie naar de praktijk. Persoonlijkheidstype INFP betekent bijvoorbeeld dat je een harmoniezoeker bent die graag verklaringen voor alles zoekt. Een ENTP onderzoekt graag alles, is een uitvinder.

4. Wat is de herkomst van de Myers-Briggs Type Indicator?

De Myers-Briggs Type Indicator werd begin vorige eeuw ontwikkeld door Katharine Cook-Briggs en haar schoondochter Isabel Briggs-Myers. Zij baseerden zich op het gedachtegoed van de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung (1875-1961). Die zei: ons brein is rationeel en beoordelend (thinking of feeling) óf irrationeel en beschouwend (sensing of intuition). Daarbij zijn wij extravert, dan wel introvert. Briggs en Myers voegden hier nog een vierde dimensie aan toe, namelijk de manier waarop we ons uiten: oordelend of waarnemend (judging of perceiving).

5. Welke inzichten kun je opdoen uit de MBTI?

De MBTI vergroot je zelfbewustzijn en helpt je meer inzicht krijgen in je voorkeuren. Vaak wordt de MBTI ingezet door coaches en trainers om teams inzicht te geven in wie welke rol vervult, waar ieders kracht ligt, en hoe het team daar gebruik van kan maken. Ook bij het oplossen van conflicten kan de MBTI helpen. Doordat je elkaar beter begrijpt, ga je anders communiceren. Let wel: de MBTI meet geen vaardigheden, maar voorkeuren. En: elk mens kan zich ontwikkelen en dus ook van type veranderen.

Disclaimer: De British Psychological Society onderzocht de MBTI op betrouwbaarheid en validiteit en merkte deze aan als instrument voor persoonlijke ontwikkeling. Maar er is ook kritiek op de Myers-Briggs Type Indicator, omdat deze geen wetenschappelijke basis kent. Myers noch Briggs had een psychologie-achtergrond en ook Jung deed nooit wetenschappelijk onderzoek naar zijn theorieën, hij baseerde zich grotendeels op observaties.

MBTI
Myers-Briggs Type Indicator
coachingsinstrument