5 vragen over Management Drives

 
5 vragen over Management Drives
16 april 2021 -  3 minuten leestijd
Probeer je graag nieuwe dingen uit? Dan ben je oranje. Speel je liever op safe? Je bent paars. Tenminste, volgens de test Management Drives. Die geeft in kleuren aan wat jouw drijfveren en werkstijlen zijn. De uitslag kan je helpen bij het maken van keuzes of het aansturen van een team.  

1. Wat is Management Drives?

Management Drives is een test die je drijfveren en leiderschapsstijl inzichtelijk maakt. Ook blijkt uit de test hoe jij je kennis en vaardigheden inzet  ̶  in zowel normale situaties als onder stress. Management Drives onderscheidt daarbij zes verschillende soorten drijfveren, die zijn gekoppeld aan een kleur.

De test is gebaseerd op waardentheorie uit de jaren vijftig van de Amerikaanse psycholoog Clare W. Graves (1914–1986). Kort samengevat kwam die erop neer dat ons gedrag niet alleen wordt bepaald door onze behoeften, maar ook door onze waarden: de dingen in het leven die we belangrijk vinden. Graves onderscheidde daarbij verschillende waardesystemen en stelde dat iemand in ontwikkeling meestal overgaat van het ene naar het andere systeem.

2. Voor wie is het bedoeld?

Management Drives wordt vooral gebruikt door recruiters, headhunters en binnen HR-afdelingen van organisaties. De test helpt om een goed beeld te krijgen van hoe een manager werkt, wat zijn of haar leiderschapscapaciteiten zijn, hoe hij of zij communiceert, en welke rol de manager in een team speelt.

Je kunt Management Drives individueel gebruiken, bij het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap en management skills. Maar de test wordt ook regelmatig ingezet bij het begeleiden van teams, in verandermanagement en bij de ontwikkeling van organisaties.

3. Hoe werkt Management Drives?

Voor de Management Drives-test vul je een uitgebreide vragenlijst in. Daaruit komt een beeld van welke kleuren bij jou leidend zijn, een zogenaamd drijfverenprofiel. Je hebt altijd alle kleuren in je, maar de ene veel sterker dan de andere.

Met de testafnemer, meestal een coach of psycholoog, bespreek je de uitkomsten om deze goed te duiden.

4. Waar staan de kleuren voor?

  • Geel: je wilt analyseren en doorgronden, werkt van hoofdlijnen naar details, bent toekomstgericht en hecht veel waarde aan vrijheid en ruimte.
  • Groen: je houdt van harmonie en gelijkwaardigheid, bent gericht op samenwerken, empathisch en betrokken.
  • Oranje: je wilt graag scoren, vooruitgang, en dingen uitproberen, bent pragmatisch, resultaatgericht en competitief.
  • Blauw: je wilt zekerheid en structuur, bent loyaal, zorgvuldig en gedisciplineerd en houdt van plannen en duidelijke afspraken.
  • Rood: je wilt daadkracht en actie, hebt lef, bent sterk, besluitvaardig, ongeduldig en impulsief. Je houdt van tempo en gaat confrontaties aan.
  • Paars: je wilt verbinding en veiligheid, bent dienstbaar, bescheiden en gepassioneerd, houdt van traditie en zekerheid.

5. Wat levert Management Drives op?

De Management Drives-test geeft inzicht in je voorkeuren van werken, wat jou motiveert en waar jij energie van krijgt, of juist niet. Hij draagt bij aan het maken van de juiste keuzes, in werk, werkwijze en samenwerkingen. Dat bevordert een goede communicatie en je persoonlijke ontwikkeling.

Maak je de test met een team of de hele organisatie, dan breng je in beeld waar welke kracht zit, wat een effectieve manier van werken zal zijn, en hoe je veranderingen het beste kunt aanpakken, zowel op managementniveau als binnen uitvoerende teams.

Disclaimer: Uit een groot aantal testimonials van mensen die met Management Drives werken of gewerkt hebben, blijkt een positieve waardering voor de test. Maar de effectiviteit en betrouwbaarheid ervan zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Ook wetenschappelijk onderzoek naar de theorieën van Graves is nergens terug te vinden. Er is daarom ook kritiek op de test.

management drives
management drives test
coachingsinstrument