‘Zelfvertrouwen komt nooit van buitenaf, dat vind je alleen in jezelf’

 
‘Zelfvertrouwen komt nooit van buitenaf, dat vind je alleen in jezelf’
1 juni 2021 -  4 minuten leestijd
Jorina Gutter (27) had moeite met beslissingen nemen. Coach Josta van der Kolk liet haar inzien dat ze zichzelf vaak aanpast aan anderen. 'Ik leerde ik dat ik meer ruimte mag innemen.'

‘Dat ik bugel speel bij de muziekvereniging, is misschien wel typerend voor mij: je speelt zelden alleen en kunt je een beetje achter anderen verschuilen.Soleren doe ik liever niet, want diep vanbinnen ben ik altijd bang om fouten te maken. In mijn werk als psycholoog heb ik die angst ook. Tijdens vergaderingen geef ik soms mijn mening, maar als ik ergens niet genoeg vanaf weet terwijl dat voor mijn gevoel wel zou moeten, houd ik liever mijn mond.’ Beslissingen nemen vind ik moeilijk. Zelfs als mijn vriend en ik eten bestellen, weet ik niet waar ik zin in heb. Dan noem ik alles op en laat hem de keuken bepalen, al kies ik vervolgens wél zelf een gerecht uit. Mijn coach Josta liet me inzien dat ik mezelf vaak aanpas aan anderen. Ze vroeg: “Als je op een onbewoond eiland zou zitten, weet je dan wel waar je zin in hebt?” Tja, als ik alleen ben wel. Maar zodra er iemand in de buurt is, ben ik zo op diegene gericht dat ik niet meer bij mijn eigen gevoel kom.  

Jorina: ‘Nu weet ik dat ik meer ruimte mag innemen’ 

Al vrij snel legden we de connectie met mijn jeugd. Op de basisschool en de middelbare school ben ik veel gepest. Als kind begreep ik niet waarom ik opeens werd uitgescholden. Daardoor ben ik gaan analyseren: hoe reageren mensen op mij, wat gebeurt er bij ze en hoe kan ik daar het best mee omgaan? In mijn jeugd heb ik gevoeld dat conflicten pijn doen, dus die voorkom ik liever.  

Josta vroeg me een brief aan mijn jongere zelf te schrijven, met een advies voor dat meisje van toen. Wat ik precies heb opgeschreven houd ik liever voor mezelf, dat is te persoonlijk, maar het maakte me emotioneel. Toen ik dat voelde, schakelde ik meteen over naar mijn verstand door te betwijfelen of zo’n brief schrijven wel helpt.  

De coachsessies lieten me inzien dat ik heel snel afstand neem van mijn gevoel. Van Josta leerde ik dat ik meer ruimte mag innemen. Dat ik kan groeien als ik durf te accepteren dat er af en toe gewoon verdriet of pijn is. Beslissingen nemen vind ik nog steeds lastig, maar ik weet nu beter wat daarachter steekt. Als we de volgende keer eten bestellen, kijk ik eerst bewust naar binnen: waar heb ik zélf zin in?’
Lezers vertellen over wat ze binnen een maand voor elkaar kregen met behulp van een coach. Dit artikel verscheen eerder in Psychologie Magazine.

Coach Josta van der Kolk: ‘het helpt om onzekere gevoelens toe te laten’

Josta van der KolkJosta van der Kolk (47) uit Amsterdam heeft twintig jaar ervaring als coach en helpt mensen aan meer rust en zelfvertrouwen.  ‘Mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen zoeken vaak bevestiging bij anderen. Als coach wil ik ze leren weer contact met zichzelf te maken. Wanneer de oorzaak van een gebrek aan zelfvertrouwen of angst voor conflicten uit de kindertijd lijkt te komen, kan het helpen om een brief te schrijven aan je jongere zelf. Je denkt dan terug aan een vervelende situatie en geeft het kind van toen advies. Daardoor neem je afstand van dat gevoel van onzekerheid en lukt het om te kijken naar hoe je toen was. Veel mensen voelen op zo’n moment medeleven en beseffen tegelijkertijd dat ze niet meer dat kind zijn.  

Zelfvertrouwen vind je in jezelf

Onzekere gevoelens verdwijnen niet zomaar, maar het helpt om ze toe te laten – gewoon door op zo’n moment tegen jezelf te zeggen: oké, ik ben nu even onzeker. Probeer goed in je lichaam te voelen wat die toestemming met je doet. Zelfvertrouwen komt nooit van buitenaf, dat vind je alleen in jezelf. Door dat te erkennen, kun je verder oefenen met het vergroten ervan. Bij beslissingen nemen helpt het om even stil te staan. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het moeilijk om te kiezen, mag ik er even over nadenken?” Probeer dat eerst in een veilige kring, bij vrienden of je partner. Wie positieve ervaringen krijgt met ruimte innemen, zal dat durven uitbreiden – en zo meer zelfvertrouwen krijgen.’ 

Bekijk het profiel van Josta van der Kolk 

 Bekijk alle coaches 

zelfvertrouwen