‘Wie heel erg moe is heeft een tijdlang meer energie gegeven dan gekregen’

 
‘Wie heel erg moe is heeft een tijdlang meer energie gegeven dan gekregen’
1 juni 2021 -  3 minuten leestijd
Bianca (40) had steeds meer last van boosheid en ergernissen.  ‘Voor een verbouwing in ons huis had een aannemer een offerte gemaakt, maar hij bleek de helft te zijn vergeten. Ik heb hem meteen gebeld voor een afspraak om het op te lossen, maar toch bleef ik er nog lang geërgerd en boos over. In gesprekken met mijn man kwam ik er nog minstens tien keer op terug. Vervolgens baal ik ervan dat ik me zo druk maak om zoiets onbenulligs.

“Ben je niet gewoon heel erg moe?”

Bij mijn coach Carolien wilde ik werken aan die boosheid en irritaties, maar ze verlegde al snel de focus en vroeg hoe de afgelopen jaren voor me zijn geweest. Ik vertelde over mijn zoontje van 6, die al sinds zijn geboorte veel naar het ziekenhuis moet. Hij werd geboren met een grote cyste in zijn nek en heeft een afwijking aan zijn lymfevaten. Toen de cyste was weggehaald ontstond op die plek ernstige littekenvorming, waarvoor hij ook operaties nodig heeft. De laatste is nu een jaar geleden, maar er hangt altijd dreiging in de lucht voor weer een nieuwe operatie. “Ben je niet gewoon heel erg moe?” vroeg Carolien toen ze dat hoorde. “En is de ergernis daar misschien een gevolg van?” 

Zo had ik het nog nooit bekeken. Ik had die irritaties aan mijn persoonlijkheid gekoppeld, want ik reageer altijd fel. Maar de laatste jaren gebeurde dat steeds vaker, waarschijnlijk omdat ik vermoeider raakte. Dat Carolien dit hardop zei, gaf meteen al rust.  

Bianca: ‘Die irritaties horen bij me, dacht ik altijd 

De dag voor de tweede sessie was ik tijdens mijn werk zo moe dat ik enkel naar het computerscherm kon staren. Zelfs een mail versturen lukte niet. Ik twijfelde of ik me zou ziekmelden, maar vond dat tegelijk onzin. Waarom lukte het niet gewoon? Uiteindelijk kwam er een spoedopdracht binnen en ging ik “aan”. Even lukte het om hard te werken, maar al snel was ik weer ontzettend moe. 

Energiegevers en energienemers

Carolien liet me bedenken wat mij energie geeft en wat energie kost. Zo ontdekte ik dat ik ’s avonds te lang beneden blijf hangen om gezellig met mijn man te kletsen. Ik krijg energie van die gesprekken, maar ga daardoor wel vaak te laat naar bed. Mijn potje energie is nu leeg, dus ik heb eerst meer slaap nodig. Mijn gesprekken met Carolien zijn zeker nog niet klaar, maar het begin is er: meer rust nemen. Daarna wil ik werken aan de hardheid naar mezelf en leren om ergernissen sneller los te laten.’

Lezers vertellen over wat ze binnen een maand voor elkaar kregen met behulp van een coach. Dit artikel verscheen eerder in Psychologie Magazine.

coach Carolien de Roode‘Aan vermoeidheid kun je meteen iets doen’

Carolien de Roode (58) uit Amsterdam helpt mensen om inzicht te krijgen in hun gedrag, overtuigingen en in de keuzes die ze maken.  ‘Mensen die snel geïrriteerd raken, vechten vaak tegen dat gevoel. Het overkomt ze en ze nemen dat vooral zichzelf kwalijk, terwijl het altijd een oorsprong heeft. Als coach probeer ik die te vinden. Bij Bianca kwam het duidelijk voort uit vermoeidheid, en daarmee kun je direct aan de slag.

Wie heel erg moe is, heeft een tijdlang meer energie gegeven dan gekregen. Het is belangrijk om die balans te herstellen. Door energievreters en -gevers op te schrijven, zie je in één oogopslag of die in verhouding zijn. Mensen die druk zijn en overspannen dreigen te raken, blijven vaak maar doorgaan met alles wat moet. Juist dan is het nodig om dingen te doen die je leuk vindt: daardoor stroomt de energie weer terug in je lichaam en kun je ook die energievreters weer aan. Tegelijk moet je die kritisch bekijken en je afvragen waar je wel en geen controle over hebt. De zorg voor een ziek kind kun je niet veranderen. Maar als je bijvoorbeeld ontdekt dat je baan niet meer helemaal bij je past, kun je daar wél iets aan doen.’ 

Bekijk het profiel van coach Carolien 

Bekijk alle coaches

heel erg moe
coachervaring