Bij de coach: ‘Welke kwaliteit zit er achter dat storende gedrag?’

 
Bij de coach: ‘Welke kwaliteit zit er achter dat storende gedrag?’
20 april 2021 -  5 minuten leestijd
Ze zijn er op tijd bij, denk ik bij de kennismaking met Nick en Maike. Het stel komt vrij ontspannen over; er wordt niet geruzied of gesnauwd. Voor de hulpvraag op tafel komt, vraag ik hun om over hun ontmoeting te vertellen, nu acht jaar geleden.

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In dit artikel vertelt coach Ria Keuker over haar gesprek met Nick (37) en Maike (34) en de vraag die voor een doorbraak zorgde. Dit artikel verscheen eerder in Psychologie Magazine.

Zo voelen ze weer even waar ze destijds voor vielen. Zij vertelt hoe spannend ze de daadkrachtige en impulsieve Nick vond en hij herinnert zich hoe gecharmeerd hij was van Maikes zachte uitstraling, kalmte en geduld.

Dan komen we aan bij het thema waar ze al een paar jaar tegenaan lopen en dat onlangs voor een uitbarsting zorgde. Nick schetst de situatie: ‘Ik wilde een bod doen op een huis dat helemaal was wat we zochten, maar Maike vond dat te snel. Ze had meer tijd nodig, zei ze. En toen was het dus verkocht. Daar baalde ik enorm van.’

Maike knikt: ‘Ik voelde me opgejaagd. Ik wilde eerst alles op een rij zetten.’ Nick zucht. ‘Dat is een terugkerend probleem. En nu speelt ook dat ik voor mezelf wil beginnen. Dat geeft haar stress, maar het lukt me niet er met haar over te praten.’ Maike mompelt: ‘Het lijkt me zo risicovol.’

Ik stel voor om bij de volgende sessies eerst eens onder de loep te nemen wat voor emoties er bij hen spelen, los van wat ik aan de oppervlakte zie aan irritatie en stress.

Harde en zachte emoties

Ik vertel over het onderscheid tussen ‘harde’ emoties die weinig kwetsbaarheid laten zien, zoals woede, en de ‘zachte’ emoties, zoals verdriet of angst die daar vaak onder schuilgaan. Communiceren vanuit harde emoties leidt meestal tot ruzie of een machtsstrijd, terwijl er door het tonen van zachte emoties eerder verbinding ontstaat.

Om een beeld te krijgen van hun dynamiek, laat ik ze naspelen hoe hun ‘we kunnen er niet over praten’ eruitziet. Maike laat zien hoe ze zich geïrriteerd wegdraait wanneer Nick tijdens een filmavondje over zijn plannen voor een eigen zaak begint. ‘Hij snapt toch wel dat dat niet het moment is.’

Samen onderzoeken we wat haar zachte emoties zijn. We komen uit bij angst: ‘Ik vind het spannend, want ik ben bang dat onze toekomst op het spel wordt gezet.’ Nick wist dat niet, vertelt hij.

‘Ik krijg alleen maar het signaal dat mijn plannen niet de moeite waard zijn om te bespreken.’ Hij denkt na over wat er onder zijn boze reactie zit. ‘Het kwetst me,’ zegt hij aarzelend. ‘Alsof ik geen bedrijf zou kunnen runnen.’

Ik geef ze huiswerk mee voor de komende weken. Als er ruzie ontstaat, gaan ze onderzoeken en uitspreken wat er onder de ‘harde’ emoties zit.

Iets van hen samen

Het oefenen ging niet slecht, concluderen we de keer erna. Ze voelen zich veilig genoeg bij elkaar om aan te geven wat ze voelen, omdat ze merken dat dat voor een heel andere sfeer zorgt. Maar daarmee zijn de onderlinge verschillen uiteraard niet verdwenen.

Ik adviseer om als volgende stap te gaan oefenen met het accepteren, of misschien zelfs wel waarderen van die verschillen. Daarom vraag ik hun: welke kwaliteit zit er achter het storende gedrag van de ander?

Tijdens het gesprek dat volgt, vertelt Maike dat wat ze eng vindt, ook fijn is: Nick durft en doet van alles. En Nick ziet dat de weloverwogen kijk van Maike helpt als hij iets te onbesuisde stappen wil zetten.

We bespreken wat Nick kan doen om Maikes angsten en twijfels weg te nemen, zoals een solide businessplan opstellen en haar daarbij om input vragen. Zij kan zich wat pro-actiever opstellen en met ideeën komen. Zo voelt het meer als iets van hen samen en maken ze op een positieve manier gebruik van de verschillen.

‘We hebben zin om dit samen aan te gaan,’ krijg ik de keer erop van hen te horen. Een beter signaal dat het tijd is om het coachtraject af te ronden, kan ik niet bedenken.

Over de coach Ria Keuker

Ria Keuker is relatiecoach. Ze begeleidt stellen bij het in kaart brengen en oplossen van relatieproblemen. Wil je zelf een coach? Vind iemand die bij je past op Coachfinder.nl

Omarm de verschillen

‘Onderlinge verschillen zorgen nogal eens voor relatieproblemen,’ vertelt Ria. ‘Bijvoorbeeld als de een introvert is en de ander extravert, door ‘bagage’ die je allebei meeneemt uit het verleden, of als je allebei een andere communicatiestijl hebt. Je kunt een ander eigenlijk niet veranderen, dus is het beter om de verschillen te leren accepteren en elkaar zoveel mogelijk vanuit zachte emoties te benaderen.’

Nog mooier is als je de schoonheid ervan kunt inzien en beseft dat je kunt leren van de ander. Probeer het maar eens als je je weer eens ergert aan rondslingerende spullen van je partner: zou je die ‘komt morgen wel’-houding misschien wat meer kunnen overnemen?

‘Let wel: met “acceptatie” wordt het omarmen van de verschillen bedoeld, niet het toestaan van al het gedrag dat daaruit voortvloeit,’ benadrukt Keuker. ‘Als iemand over je grenzen gaat, is het aan jou om dat aan te geven en aan de ander om daar vervolgens rekening mee te houden.’

Vind een coach die bij je past