De vraag

Is deze relatie nog goed voor mij?

Als ik voor mij belangrijke onderwerpen over de relatie wil bespreken, reageert mijn partner kortaf en geïrriteerd. We hebben steeds vaker ruzie en meningsverschillen waardoor er verwijdering ontstaat. Ik heb voorgesteld om in relatietherapie te gaan, maar dat wil hij niet. Daarom heb ik besloten om zelf een stap te zetten en te onderzoeken wat ik hier nog in kan doen, zeker nu ik verliefd ben geworden op een ander met wie ik wel goed kan praten en die naar mij luistert. Mijn partner en ik zijn al 18 jaar samen en hebben veel meegemaakt, dus ik wil niet te snel de relatie beëindigen. Hoe weet je of de relatie nog de moeite waard is?

Het advies

Expert

Christa Saan

Systemisch Life Coach / Relatietherapeut

Het is goed voor jou om in aansluiting te komen met je levensenergie. Dat je voelt wat jouw verlangens zijn en je gemis in de relatie. Soms is er een derde voor nodig om dat extra duidelijk ervaarbaar te maken. Stap niet in de valkuil om hier vol in te gaan en je aan over te geven, maar zie het als een teken om je huidige relatie te onderzoeken en wat je hierin te doen hebt voor jezelf, met elkaar en te kijken wat belangrijkste dingen zijn in een goede relatie.

Verliefdheid

Bij het begin van een relatie leef je vanuit magie: de verliefdheidsfase. Je geniet van elkaars aanwezigheid. Je ziet de ander als een ideale aanvulling, waardoor je jezelf compleet en onkwetsbaar voelt. Je projecteert je wensen op de ander en verwacht  stiekem dat die al jouw wensen zal vervullen. Het voelt bijzonder en uniek wat jullie met elkaar delen.

Verwijdering

Als blijkt dat de ander niet je wensen vervult zoals je in het begin verwachtte, ontstaat een gevoel van verwijdering en gemis. Teleurstelling over wat je niet gaat krijgen. Want de ander geeft je niet wat je wilt en nodig hebt. Meestal lukt het niet goed om te communiceren over wat we precies nodig hebben waardoor irritaties en misverstanden gaan ontstaan, we van elkaar verwijderen en de intimiteit gaan missen. Jij en je partner zijn continue een beetje ontevreden en gevoelens veranderen. Mannen hebben de neiging zich te gaan terugtrekken en afsluiten, terwijl vrouwen verwijtend worden en pogingen gaan doen om in contact te komen.

Herontdekken

Het moment in jullie relatie dat je wordt teruggeworpen op jezelf en je eigen existentiële eenzaamheid is onvermijdelijk. De realiteit kan pijnlijk en confronterend zijn. Jij en je partner hebben het gevoel dat je steeds fout zit, luisteren niet goed naar elkaar en hebben de hele tijd ruzie.
Hoe blijf je dan in contact met elkaar en hoe kun je elkaar op een nieuwe manier weer herontdekken? Hoe ga je in jouw relatie weer leuke dingen waarderen en vind je plezier in jouw relatie? Zodat de relatie weer waarde en energie krijgt?

Systemisch Werken en (familie-)opstellingen

Bert Hellinger (1925-2019) is de grondlegger van het systemisch werken en familieopstellingen. Systemisch Werken is een krachtige methode om inzicht te krijgen in dat wat niet gezien wordt maar wel gevoeld binnen een systeem.

  • We maken allemaal onderdeel uit van een systeem; denk aan familie, een team van collega’s, vrienden en vriendinnen, gezin, partnerrelatie.
  • In een systeem zijn er vaste patronen tussen mensen.
  • Een opstelling maakt die patronen zichtbaar en laat zien waar de stagnaties zitten en het niet meer stroomt of beweegt.
  • Zo krijg je inzicht in bestaande verhoudingen, de consequenties van die verhoudingen en het geeft inzicht hoe (soms heel vertrouwde, oude) patronen doorwerken in je huidige gedrag en gevoel.
  • Zodra je daar meer zicht op en bewustzijn in krijgt, ben je in staat zelfstandige keuzes te maken in plaats van verstrikt te zitten en niet te weten waar dat mee te maken heeft. Je bent dan beter in staat om te beoordelen of een relatie gezond voor je is.

Vragen die je jezelf kunt stellen om meer zicht te krijgen op herhalende thema’s:

  • Welk gedrag van de ander triggert mij het meest?
  • Welke gevoelens en gedachten roept dat bij mij op?
  • Hoe reageer ik daarop? Wat doe ik dan wel en wat doe ik juist niet?
  • Welke effect heeft dat op de ander?
  • Waar herken ik dit van? Heb ik dit eerder zo meegemaakt en ervaren met iemand?
  • Hoe oud was ik toen? Herinner ik me nog iets van langer geleden?
  • Zie ik een herhaling vanuit het gezin waarin ik ben opgegroeid? Hoe was het contact met mijn vader, moeder, broer, zus, vrienden of een andere belangrijke persoon uit het verleden?
  • En wat weet ik van mijn vader en moeder? Hoe zijn zij grootgebracht en welke keuzes hebben zij gemaakt in hun leven? Welke thema’s speelden er?

Mijn aanpak

In mijn praktijk werk ik onder meer vanuit dat systemisch gedachtegoed van Bert Hellinger. We gaan dan werken met een opstelling.

Hoe gaat zo’n opstelling in z’n werk?

Bij een een-op-een-sessie breng je je vraag of thema in. In overleg maken we dan een opstelling op de tafel met houten figuren of duplo, maar het is ook mogelijk om fysiek een opstelling te doen in de ruimte met vloerankers. Je kunt ervoor kiezen om jezelf neer te zetten, waardoor je nog beter kunt voelen wat er van binnen speelt, afhankelijk van op welke plek je gaat staan. De vloerankers kunnen bijvoorbeeld verleden, heden en toekomst vertegenwoordigen, maar ook staan voor een blokkade of stagnatie of een persoon.

Het is ook mogelijk je eigen ouders op te stellen waardoor de dynamiek met de partner beter verklaard kan worden. In een relatie worden thema’s, mechanismen en patronen uit het gezin van herkomst vaak herhaald. Verlangens en dat wat werd gemist proberen we te vinden in de relatie met de partner, die dit nooit volledig kan vervullen.

En hoe doen we dat als de partner meedoet?

Als je samen met je partner komt, is het het meest effectief om niet te lang te praten en cognitief uit te wisselen, maar een opstelling te maken in de ruimte waar jullie beiden deel van uitmaken. Afhankelijk van de vraag of het thema kunnen we ook vloerankers gebruiken als symbolen en/of familieleden uit het gezin van herkomst. Op deze manier kun je ontdekken welke onderwerpen je zelf hebt op te lossen en welke dynamiek je gezamenlijk aan kunt pakken.

Door uit te spreken wat je verlangen en/of gemis is, ben je in aansluiting met jezelf. Het is aan de ander of hij je gaat geven wat je wenst. Maar op deze manier sta je als twee autonome zelfstandige personen met een eigen identiteit en een eigen leven met elkaar in contact, in plaats van vanuit een magische verwachting en verstrikking.

Wat is het resultaat van systemisch werken?

In 1 à 2 sessies van ongeveer 5 kwartier kan al heel helder worden hoe een terugkerend patroon zich in het hier en nu herhaalt en/of waar stagnatie of weerstand vandaan komt.

Vervolgens is het van belang om te leren hoe je hierover met elkaar kunt communiceren zodat je elkaar beter gaat begrijpen. Door met elkaar uit te wisselen over wat je nodig hebt en wenst, over wat je wel en niet van elkaar kunt verwachten, en helder ziet wat over vroeger gaat en wat over het hier en nu, is het mogelijk dat er intimiteit gaat ontstaan en je elkaar weer op een andere manier kunt ontmoeten.

Zo kun je vanuit bewustzijn en helderheid je levensverhaal overzien, en ben je beter in staat om in het hier en nu te bepalen of jouw relatie nog goed voor je is en/of er mogelijkheden zijn om op een andere manier met je partner in contact te komen zodat er verdieping en een gezonde relatie kan ontstaan. Op deze manier weet je de behoeften van de ander en kun je kleine dingen veranderen.

Samen aan de slag

Lukt het je niet om in verbinding te zijn met je partner? Heb je het idee dat er meer speelt, zoals negatieve, belemmerende gedachten of hardnekkige patronen en overtuigingen? Of weet je niet hoe je eruit moet komen? Misschien kan een coach jou verder helpen. Je bent welkom voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij of een van de andere coaches van Coachfinder.

Deel dit artikel: