De vraag

Hoe vind ik motivatie voor de laatste loodjes van mijn studiejaar?

Het afgelopen studiejaar vond ik behoorlijk pittig. Ik merk dat ik snel ben afgeleid en het veel moeite kost om echt aan de slag te gaan. Het thuis studeren zorgt er bij mij voor dat ik bijna de hele dag in dezelfde kamer zit en ik voel daardoor ook niet echt de drang om aan mijn studie te zitten. Normaal heb je onderscheid tussen ‘schooltijd’ en ‘relaxtijd’ maar omdat dit nu allemaal in dezelfde kamer is, is die grens voor mij vervaagd. Hoe kan ik mezelf motiveren om mijn studie dit jaar te halen?

Het advies

Expert

Anuroopa Kataria

Carrière Coach & Counselor

Het is inderdaad een pittig jaar geweest en je bent zeker niet de enige die hier last van heeft gehad. Wat je kan helpen is om een persoonlijk actieplan te komen voor de komende weken. Daarvoor zijn er drie stappen nodig:

1. Krijg helder wat voor jou werkt

Het belangrijkste is dat je helder hebt: wat werkt voor jou? Ben je iemand die het liefst samen met anderen studeert of juist alleen. Vind je het heel fijn om planningen te maken en taken af te vinken? Of word je daar juist kriegel van en werk je het liefst aan verschillende vakken door elkaar en werk je naar de deadline toe. Houd je ervan om uren achter elkaar door te leren of is je spanningsboog niet langer dan 30 minuten?

Bedenk voor jezelf op welke momenten je heel effectief en fijn aan het studeren was. Wat waren de omstandigheden, de werkwijze en met wie was je?

Als je je motivatie wil terugvinden is het belangrijk om te weten wat goed bij je past.  Als je het lastig vindt om daarachter te komen kan het misschien ook helpen om het met anderen hierover te hebben. Wat denken zij dat het beste bij jou past en waarom?

2. Onderzoek waardoor je niet gemotiveerd bent

Als tweede is het ook belangrijk om te weten wat jouw motivatie precies in de weg zit. ‘Corona’ is een groot algemeen begrip. Wat is het precies wat voor jou een probleem is? Het thuis studeren? Het zonder anderen studeren? Het online studeren? Het helpt om het zo specifiek mogelijk te maken. Misschien vind je je studie niet zo leuk of past het niet echt bij je.

motivatie studiejaar quote

3. Zorg voor een duidelijk doel

Daarover gesproken, een derde belangrijk punt is dat je helder hebt wat je doel met de studie is. Wat was de reden dat je voor deze studie hebt gekozen? Kan je jezelf hier nog in vinden? Is de studie wat je ervan verwachtte? En niet onbelangrijk: wat wil je later worden en gaat de studie je daarbij helpen?

Maak het actieplan

Nu je deze drie punten hebt opgeschreven kun je een simpel persoonlijk actieplan maken. Allereerst zet je bovenin je doel, daaronder zet je hoe jij het beste studeert, dat kan in zinnen maar ook in steekwoorden. Daaronder zet je wat je probleem op dit moment is, waardoor je motivatie ontbreekt. Als je vervolgens naar het overzicht kijkt, wat is dan de eerste stap die je kan zetten om je doel te behalen en ook het probleem op te lossen. Dat zet je in onderaan in je actieplan.

Als je de motivatie weer even verliest, pak dit actieplan er dan weer bij en vul het desnoods opnieuw in. Dit hoeft niet lang te duren, in 15 minuten kan je er weer doorheen lopen. Als je het leuk vindt kun je het ook samen met anderen doen.
Wil je toch wat meer hulp bij je persoonlijk actieplan? Vind zelf een geschikte coach via Coachfinder.

Deel dit artikel: