De vraag

Hoe doorbreek ik ongezonde patronen?

Al heel lang heb ik het gevoel dat ik nooit toekom aan mezelf. Altijd ben ik bezig. Met mijn werk, het huishouden, zorgen voor mijn man, de kinderen. Daarnaast gaat er tijd op aan vrienden die het lastig hebben of aan het bezoeken van mijn ouders. En dan zijn er nog allerlei verplichtingen zoals verjaardagen van familie of assisteren op school. Ik snap ook wel dat ik keuzes moet maken. Maar hoe verander ik mijn gedrag? Hoe zeg ik nee zonder me schuldig te voelen?

Het advies

Expert

Ine Bimbergen

Senior Coach

Wanneer je geen duidelijke keuzes maakt en alsmaar ‘ja’ zegt tegen van alles en iedereen, is er sprake van een niet-helpend patroon. Je weet dat je het anders wilt en dat je beter voor jezelf mag zorgen. Maar toch lukt het je niet om dat te doen. Je zit als het ware gevangen in je eigen web. Er lijkt geen ontsnappen aan.

Waar komen mijn niet-helpende patronen vandaan?
 

Een patroon is vaak heel oud en ontstaan in het verleden, in je kindertijd. Je hebt toen een strategie ontwikkeld om te dealen met een situatie die ongewenst was. Je ontving bijvoorbeeld alleen liefde en waardering door ‘ja’ te zeggen op allerlei verzoeken. Wanneer je ‘nee’ zei, volgde er straf. Dus zo heb je geleerd eigen behoeften te ontkennen en je te schikken in wat de ander wilde. 

Een handige strategie die te vergelijken is met een overlevingsmechanisme. Later in je leven kan deze tactiek je echter danig in de weg gaan zitten waardoor je dit patroon liever wilt doorbreken. 

Beseffen dat jouw lastige patronen je ooit gediend hebben, kan helpen met meer mildheid te kijken naar jezelf. Wat de deur opent naar onderzoeken wat je nodig hebt om je patroon stapje voor stapje te gaan doorbreken en nieuwe gewoontes te ontwikkelen.

Wat zijn ongewenste patronen? 

Of een patroon al dan niet helpend is voor je, bepaal je zelf. Als je tenminste écht eerlijk onder ogen ziet wat werkelijk belangrijk voor je is, ervaar alleen jij of je keuzes kloppen. 

Er is immers niks mis met het belang van iemand anders boven je eigen belang stellen. Net zoals er niets mis is met kiezen voor jezelf. Cruciaal hier is dat je bewust gaat kiezen voor wat jij wilt. In plaats van dat je onbewust reageert vanuit je automatische piloot.

Hoe kan ik een patroon veranderen? 

Een patroon doorbreken is lastig. Dat komt onder andere omdat ons brein dol is op gewoontes en niet van verandering houdt. Een verandering levert namelijk altijd ongemak op. 

  1. Een voorbeeld van dat ongemak, is je schuldig voelen. Dus nee willen leren zeggen zonder een schuldgevoel te hebben, gaat waarschijnlijk niet lukken. 
  2. Wat wél kan lukken, is mogen oefenen met nee zeggen én met het tegelijkertijd verdragen van een schuldgevoel. Je kunt dat gevoel namelijk best hanteren. Ook al maakt je brein je wijs dat het een zaak van leven of dood is. 
  3. Dus voel je je schuldig? Haal diep adem en vraag jezelf af wat nu wijsheid is. Wanneer je je schuldgevoel wilt weg hebben door dan maar ja te zeggen, herhaal je je oude patroon. Je schuldgevoel mag er zijn. Je kunt het leren verdragen. Meer hoef je er niet mee. 
  4. Je schuldgevoel komt overigens vaak voort uit bepaalde gedachten. Zoals: ‘Wanneer ik voor mezelf kies, ben ik egoïstisch.’ Die gedachte mag je best hebben. Je hoeft alleen niet te geloven dat deze klopt. Want de gedachte: ‘Wanneer ik eerst voor mezelf zorg, kan ik beter zorgen voor anderen.’ is net zo waar. 
  5. Helpend daarbij is zoals gezegd onder ogen zien wat werkelijk belangrijk voor je is. In de vraagstelling zit een grote wens besloten en dat is ‘willen toekomen aan mezelf’. Om dat verlangen vorm te geven, is leren kiezen voor jezelf nodig. Wat trouwens iets anders is dan dat je keuzes zou moeten maken. Want van wíe moet je dat dan? Juist. 
  6. Wanneer je besloten hebt dat je écht wilt leren om ‘ja’ zeggen tegen jezelf, komt het aan op trainen om dit tot een nieuwe gewoonte te maken. Je blijft het oude patroon doorbreken net zo lang tot je je doel hebt gehaald en het nieuwe is ingesleten.
     

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet terug val?  

Patronen zijn hardnekkig en ze doorbreken vraagt oefening. Dus waarom zou je geen terugval mogen hebben? Dat is immers geen ramp. Je kunt telkens opnieuw beginnen. Je bent je zelf aan het bekwamen. 

Vraag jezelf na een terugval liever af wat je kan helpen het een volgende keer anders te doen. Of wie je zou kunnen ondersteunen. Wees kortom aardig voor jezelf en ga lekker door op je pad. Het goede nieuws is namelijk dat patronen hardnekkig zijn. Dus wanneer je na verloop van tijd met toegewijd handelen een helpend en nieuw gedrag hebt ontwikkeld, zit je gebeiteld. 

Samen aan de slag met het doorbreken van ongewenste patronen 

Merk je ook dat het lastig is om bepaalde patronen te doorbreken? Zou je hier graag hulp of ondersteuning bij willen? Neem dan contact met me op via mijn Coachfinder-profiel om te ontdekken wat er mogelijk is. Of vind zelf binnen drie minuten een passende coach op Coachfinder via onze matchingtool. 

 

Deel dit artikel: