Leefstijlcoach helpt je gezonder te leven
Gezond eten, voldoende bewegen en bijtijds rust nemen. We hebben er veel goede voornemens over die heel eenvoudig lijken. Maar die in de praktijk o zo moeilijk vol te houden zijn. Voor je er erg in hebt plof je met een zak chips op de bank en zet je een film op. En die film wil je af kijken, dus beland je te laat in bed. Overkomt dit scenario je veel te vaak? Dan kun je baat hebben bij een leefstijlcoach.
‘Mensen komen meestal bij me met een fysieke reden, zoals stress (stress coaching), overgewicht of vermoeidheid’, zegt Karen van den Brink, vitaliteits- en leefstijlcoach voor onder andere KLM Health Services, GGZ-instellingen en voor particulieren in haar eigen praktijk. ‘Ze hebben meestal al vaak geprobeerd om van die ongemakken af te komen, maar dat is niet gelukt.’Wat doet een leefstijlcoach (of lifestyle coach)?
De gecoachte persoon moet de regie houden
Een leefstijlcoach brengt in kaart wat voor jou de ideale situatie is op het gebied van voeding, beweging en rust, en hoe je dat ideaal blijvend kunt bereiken. ‘Ik geef geen fitnessoefeningen, bedtijden of recepten’, vertelt Karen. ‘Want de gecoachte persoon moet de regie houden. Het werkt alleen als zij zelf de gezonde opties kiezen waar ze plezier aan beleven. Wel bewaak ik of de gekozen route doelmatig en haalbaar is. Iemand die bijvoorbeeld denkt dat ontbijtkoek een gezonde snack is, zal ik voorlichten.’
Daarnaast zal een leefstijlcoach vooral samen met jou doelen stellen. Het liefst zo klein en haalbaar mogelijk. ‘Veel goede voornemens mislukken omdat ze te radicaal zijn’, meent Karen. ‘Mensen gaan bijvoorbeeld vanuit het niets drie keer per week hardlopen. Zonder erbij stil te staan dat dit trainingsschema op de langere duur niet in hun leven past… en dat ze bovendien rennen helemaal niet leuk vinden.’
‘Leefstijlcoaching is geen oplossing voor even, maar voor het leven’
Een leefstijlcoach zal de lat in het begin veel lager leggen. ‘Bizar laag, vinden veel mensen aanvankelijk’, weet Karen. ‘Ik stel bijvoorbeeld voor om twee keer per week 10 minuten te bewegen op een manier die je echt leuk vindt. Of om bij oververmoeidheid eens per week een kwartier eerder naar bed te gaan. Dat lukt, en dan heeft die persoon een succeservaring. Zo bouw ik het heel langzaam op.’ Leefstijlcoaches weten immers dat blijvend nieuw gedrag ontwikkelen vooral een kwestie is van nieuwe paadjes in de hersenen aanleggen. Je moet het heel vaak doen om er een gewoonte van te maken.
Het zal duidelijk zijn dat leefstijlcoaching niet altijd een snelle oplossing biedt, maar wel een duurzame. ‘Soms gaat het vlot, en leert iemand in vijf sessies om beter te ontspannen’, vertelt Karen ‘Maar iemand met behoorlijke eetproblemen is soms wel een jaar bij me. Ik zeg altijd: leefstijlcoaching is geen oplossing voor even, maar voor het leven.’
Leefstijlcoach of vitaliteitscoach
De termen leefstijlcoaching en vitaliteitscoaching worden veel door elkaar gebruikt. Beide coachingsvormen hebben ook flinke overlap, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Een leefstijlcoach (of lifestyle coach) helpt je om goed te eten, te bewegen en te ontspannen. Een vitaliteitscoach werkt daarnaast ook aan positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven. De meeste leefstijlcoaches zijn tevens vitaliteitscoach en vice versa.
Voor leefstijlcoaches bestaat overigens een keurmerk: BLCN. Voor vitaliteitscoaches niet.
De verzekering betaalt
Sinds 1 januari 2019 wordt leefstijlcoaching voor sommige mensen met overgewicht vergoed door de basisverzekering. Mensen van 18 jaar of ouder met een BMI boven de 30 (of een BMI boven de 25 plus een verhoogd risico op chronische aandoeningen) komen namelijk in aanmerking voor het Cool-programma. Zij gaan dan twee jaar lang met een leefstijlcoach aan de slag om hun gezondheid te verbeteren. Doorverwijzing door de huisarts is een voorwaarde voor toelating. Lees meer over het Cool-programma.
Direct aan de slag?