Marieke over coaching: ‘Ik ga zuiniger om met mijn energie’

 
Marieke over coaching: ‘Ik ga zuiniger om met mijn energie’
10 oktober 2019 -  2 minuten leestijd
Marieke Breebaart (50) zit in het managementteam van een onderwijsorganisatie. Ze ging naar een coach toen een burn-out dreigde.

‘Ik sliep slecht, was kortademig en had continu een gejaagd gevoel. Met mijn baas sprak ik af dat ik een dag minder zou gaan werken, maar vervolgens probeerde ik al mijn taken in twee in plaats van in drie dagen te doen. Er was totaal geen energie over voor thuis. Ik was afwezig en kortaf, kon het niet opbrengen om de kinderen te helpen bij hun huiswerk.

Via Google vond ik een coach in de buurt die gespecialiseerd was in burn-out klachten en symptomen. We hadden een klik en ik ging met haar een traject in. In eerste instantie dacht ik dat ik mijn baan niet aankon en zou moeten uitkijken naar een functie met minder verantwoordelijkheden. Dat raadde mijn coach af. Eerst maar eens je energieniveau op peil brengen, zei ze.

We onderzochten wat voor mij energiegevers en -nemers waren. Ik dacht dat ik graag wilde leren pianospelen, maar dat bleek me ook veel stress te bezorgen, vooral als ik niet geoefend had voor de les.’

Mijn weken zaten aardig volgepropt met dingen die ik leuk vond, maar toen ik er beter naar ging kijken, realiseerde ik me dat er veel “moeten” achter zat.

Ik ben meer voor mezelf gaan zorgen

‘Zo ging ik hardlopen als ik een uurtje over had. Dat doe ik niet meer; ik volg nu liever een ontspannende yogales. Ook drink ik minder alcohol, ga ik vroeger naar bed, eet ik nog gezonder en spreek ik maar eens per week af met vriendinnen. Ik ga zuiniger om met mijn energie.
Na zes weken thuis ging ik weer werken. Dankzij mijn coach bouwde ik het uur voor uur op; zelf zou ik sneller voluit zijn gegaan. Tegelijkertijd onderzocht ik of ik een andere baan wilde. Ik zette op een rijtje wat ik zocht in een functie – en ontdekte dat ik dat al had in mijn huidige werk. Ik zit helemaal op mijn plek.’

Vind jouw ideale burn-out coachBekijk alle burn-out coaches