De vraag

Nee zeggen, hoe kan ik dat zonder schuldgevoel?

‘Ik vind het moeilijk om nee te zeggen en wanneer ik het wel doe, voel ik me altijd ontzettend schuldig. Na een drukke werkweek ben ik op vrijdagavond vaak moe. Collega’s of vrienden vragen me weleens mee naar een etentje of een borrel in het weekend. Natuurlijk wil ik heel graag mee, maar een avond voor mezelf geeft me ook veel rust. Hoe kan ik mijn grenzen aangeven en nee zeggen zonder schuldgevoel?’

Het advies

Expert

Marielle Groot

NOBCO EIA - Life, Business & Loopbaan

Ten eerste is het belangrijk om je af te vragen waar het schuldgevoel vandaan komt. Is het reëel om jezelf schuldig te voelen als je gevoel volgt, luistert naar je lichaam en voor jezelf kiest? Laten we heel cliché vooropstellen dat nee zeggen tegen de ander ja zeggen tegen jezelf betekent.

Nee zeggen en je grenzen aangeven is iets wat veel mensen lastig vinden. Van nature is de mens een kuddedier, wij vinden het fijn om ergens bij te horen, maar als we ander gedrag vertonen kan dit consequenties hebben voor onze positie in de groep. Wat zullen anderen wel niet van mij denken? Misschien vinden ze mij zwak, stom of ongezellig. Een andere verklaring waarom we nee zeggen moeilijk vinden is dat we graag niks willen missen, ook dit heeft min of meer met het kuddediergedrag te maken. Straks mis ik relevante informatie en kan ik er op een ander moment niet over meepraten. Dit kan wederom zorgen voor een verandering van je positie in de groep.

Een tip die ik je wil meegeven is: Maak met jezelf een eerlijke en duidelijke afspraak. Plan in je agenda me-time in en hou je hieraan. Schrijf dus niet in je agenda “vrije avond”, maar “avond voor mijzelf alleen” met bijvoorbeeld een fijne film, goed boek, kaarsjes aan, in bad, vroeg naar bed, etc. Visualiseren mag en zorgt ervoor dat je beter in staat bent de dingen te doen of te laten om deze avond waar te maken. Ook zorgt zo’n visualisatie voor een instant rustmoment. Een win-win situatie dus.

Als iemand je dan onverwacht uitnodigt kan je zeggen, nee helaas is heb al een afspraak staan voor vanavond. Je mag, maar hoeft jezelf niet te verklaren wat voor een afspraak of met wie. Als je jezelf wel wil verklaren spreek dan vanuit je gevoel en behoefte. Ik voel mij aan het einde van de week moe en overprikkeld. Ik heb de behoefte aan rust, een avond voor mijzelf en even niks aan mijn hoofd. Wees hierin duidelijk en eerlijk, verzin geen smoesjes, draai en niet om heen en gebruik geen verkleinwoorden. Als je dit wel doet zorg je ervoor dat je de ander ruimte geeft om je toch over te halen mee te gaan.

Daarnaast is het verstandig om jezelf af te vragen hoe het komt dat je vrijdagavond zo moe bent. Hoe ziet je weekplanning eruit en hou je niet te veel ballen in de lucht? Maak voor jezelf een lijstje met energiegevers en energienemers. Want als dat uitje met collega’s of een etentje met vrienden je ook energie geeft is het belangrijk om prioriteiten te gaan stellen.

Wil jij je weekplanning eens goed onder de loep nemen en kijken naar je energielekken? Neem dan contact met mij op of vind een coach bij jou in de buurt die bij je past op Coachfinder.nl.

assertiviteit
nee zeggen
schuldgevoel

Deel dit artikel: