SLIM subsidie: hoe maak je er gebruik van?

 
SLIM subsidie: hoe maak je er gebruik van?
21 april 2021 -  2 minuten leestijd
De rijksoverheid vindt het belangrijk dat werknemers zich kunnen ontwikkelen. Maar mkb-bedrijven hebben daarvoor vaak de financiële middelen niet. Werk je bij zo’n bedrijf? Dan kan de SLIM-regeling, een overheidssubsidie voor leren en ontwikkelen binnen het mkb, uitkomst bieden. In dit artikel lees je wat de SLIM subsidie inhoudt en hoe je er aanspraak op kunt maken.

Wat is de SLIM subsidie?

Werknemers van grote bedrijven hebben vaak de mogelijkheid om op kosten van ‘de baas’ een studie te volgen of begeleiding te krijgen van een loopbaancoach. Maar werk je bij een midden- of kleinbedrijf (MKB), dan heeft je werkgever daar vaak de middelen niet voor. Om mkb-werknemers toch de mogelijkheden tot leren en ontwikkelen te bieden, is er nu de SLIM-regeling. Deze overheidssubsidie kan door het bedrijf worden aangevraagd.

Later dit jaar komt er ook een SLIM subsidie voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven in de landbouw-, horeca- en recreatiesector. Voor al deze bedrijven geldt dezelfde aanvraagperiode, namelijk tussen 1 en 30 juni van dit jaar.

Wat subsidieert de SLIM-regeling?

De overheid heeft bepaald dat met de SLIM subsidie vier typen activiteiten mogen worden gefinancierd. Twee daarvan zijn gericht op het bedrijf als een geheel, namelijk:

  1. Het opstellen van een opleidings- en ontwikkelplan
  2. Een methode ontwikkelen om werknemers kennis en vaardigheden te leren tijdens het werken.

De andere twee activiteiten zijn gericht op jou, als individuele werknemer, namelijk:

  1. Praktijkles in de derde leerweg
  2. Ontwikkel- en loopbaanadvies.

Wat houdt het ontwikkel- en loopbaanadvies in?

Ontwikkel- en loopbaanadvies kan interessant voor je zijn als je bijvoorbeeld twijfelt of je verder wilt in je huidige baan. Of als je hogerop wilt komen, maar niet weet hoe je dat moet aanpakken. Je bekijkt samen met een loopbaanprofessional jouw positie op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. Er wordt daarbij uitgegaan van de kennis en vaardigheden die je al hebt. Jullie brengen samen in kaart welke volgende stappen nodig zijn om verder te komen in je loopbaan. Ontwikkeladvies richt zich op de vraag: welke kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig?

Aanspraak maken op de SLIM subsidie

Werk je in het mkb en wil je je verder ontwikkelen? Vraag dan je werkgever om de SLIM-regeling aan te vragen. Heeft je werkgever dit al gedaan en wil je gebruik maken van het ontwikkel- en loopbaanadvies? Ga dan op zoek naar een deelnemende coach die bij je past.

SLIM subsidie
SLIM-regeling
subsidie