5 vragen over de vitaliteitsschijf van vijf

 
5 vragen over de vitaliteitsschijf van vijf
21 april 2022 -  5 minuten leestijd
De schijf van vijf bestaat niet alleen voor voedsel, om aan te geven hoe je je lijf gezond houdt, maar ook voor vitaliteit, om te zien hoe je een gezonde geest in dat gezonde lichaam krijgt. Wat zijn de knoppen waaraan je moet draaien om je vitaler te voelen in je persoonlijke leven of je werk?

Wat is de vitaliteitsschijf van vijf?

De vitaliteitsschijf van vijf laat zien hoe je vitaler kunt leven. Deze methode is ontwikkeld door coach en vitaloog Klaas Koster. Hij noemt vijf verschillende aspecten van vitaliteit:

  1. Vitalogisch (zelfbewustzijn)
  2. Fysiologisch (fysiek welzijn)
  3. Psychologisch (mentaal welzijn)
  4. Ecologisch (sociaal welzijn)
  5. Filosofisch (spiritueel welzijn)

Deze aspecten samen vormen je vitaliteit. Hoe beter je ze ontwikkelt en hoe meer ze met elkaar in balans zijn, hoe vitaler je je voelt.

Hoe werkt de vitaliteitsschijf?

De schijf van vijf is een hulpmiddel om met alle aspecten van je vitaliteit aan de slag te gaan. De aspecten kunnen worden gezien als de knoppen waaraan je moet draaien om je vitaler te voelen, of dat nu binnen je persoonlijke leven of binnen je werk is. Het begint met nadenken over wat de noodzaak is van vitaler worden.

vitaliteitsschijf van vijf

Meer dan alleen blijven functioneren

Stilstaan bij waarom je ergens mee aan de slag gaat en je keuzes daarop aanpassen, is de eerste knop om aan te draaien. Dat vraagt enige mate van zelfstandigheid en betrokkenheid: je draagt de verantwoordelijk voor je eigen proces. De andere aspecten gaan over je op verschillende manieren vitaal voelen. Zodat jij niet alleen blijft functioneren, maar je ook fit en energiek voelt.

Je fysiologisch vitaal voelen betekent lekker in je vel zitten. Nadenken over je levensstijl, hoe je voor je lichaam zorgt door goed te eten, bewegen en ontspannen. Je mentale welzijn is evengoed van belang om je vitaal te voelen. De vitaliteitsschijf helpt je na te denken over je waarden en overtuigingen. Aansluitend op je mentale welzijn is er ook je spirituele welzijn. Dat heeft te maken met het ‘waarom’ achter het streven meer uit jouw talenten en drijfveren te halen.

Sociale zaken

En aangezien je vitaal voelen niet in een vacuüm gebeurt, laat de schijf je ook stilstaan bij jouw gedrag in een groep. Misschien wil je verbeteringen aanbrengen in hoe je met anderen omgaat en samenwerkt. Als organisatie kun je kijken naar hoe je werknemers met elkaar omgaan. Nadenken over welke vorm van werken, zoals werken in kleine teams, de werksfeer ten goede komt, is net zo relevant als stilstaan bij de werkinhoud.

Vijf gouden regels van de vitaliteitsschijf

Om je te ondersteunen, zijn er vijf gouden regels gekoppeld aan de schijf van vijf:

  1. Wees zelfbewust, houd de zaag scherp en blijf je ontwikkelen
  2. Beweeg voldoende, eet gezond en neem voldoende rust
  3. Alles wat je aandacht geeft, groeit: richt je op het positieve
  4. Zoek een (werk)omgeving die bij jouw mentale en fysieke gestel past
  5. Weet wat je levensdoel is en kies voor werk waarin je ertoe doet

Wanneer gebruik je de vitaliteitsschijf?

De schijf van vijf is zowel geschikt als instrument voor individuen die merken dat ze zich minder vitaal voelen dan ze zouden willen, als voor werkgevers die merken dat ze op dat gebied te weinig investeren in hun werknemers. Zo kan het voor werkgevers beginnen als vorm van verzuimmanagement, maar merken ze al snel een verbetering in productiviteit. Als werkgever kun je namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van je werknemer.

Voor gelukkigere en productievere werknemers

Het kan verstandig zijn om te beginnen met een medewerkers-tevredenheidsonderzoek om het gesprek aan te gaan. Om te ontdekken wat de succesfactoren zijn, maar ook waarin werknemers steun van hun leidinggevende missen, dubbel werk zitten te doen of vinden dat er te weinig ruimte is voor ontwikkeling.

Geef medewerkers de kans mee te praten over wat er in het bedrijf speelt en welke aspecten nog spaak lopen. Als zij zich betrokken voelen, kunnen leidinggevenden duurzame inzetbaarheid van werknemers faciliteren op de werkplek. Neem als werkgever of leidinggevende het initiatief en maak je werknemers bewust van hun vermogen om met meer energie in het leven te staan en zich productiever te voelen.

Wanneer is de schijf iets voor jou?

De vitaliteitsschijf is voor iedereen die wil investeren in een gezonde leefstijl en meer welzijn. De schijf kan een aanleiding zijn om te praten over welke dingen je zou willen veranderen in aspecten van je leven waarin je vitaliteit te weinig aandacht krijgt. Belangrijk daarbij is ook je eigen verantwoordelijkheid.

De schijf van vijf is bedoeld jou te ondersteunen in het maken van meer gezonde keuzes. Zo kunnen de vijf regels die zijn gekoppeld aan de schijf je helpen om duurzame veranderingen aan te brengen en concrete afspraken te maken met jezelf.

Hoe gebruikt een coach de vitaliteitsschijf?

Een vitaliteitscoach kijkt met je naar de verschillende aspecten van de schijf van vijf en helpt jou aan de juiste knoppen te draaien. In de praktijk kan blijken dat het niet altijd nodig is de hele schijf te doorlopen.

Een coach kan jou allereerst helpen om meer inzicht te krijgen in je persoonlijke batterij: waar krijg je energie van en waar gaat je energie naartoe? Heb je bijvoorbeeld wel een gezonde levensstijl, maar mis je flexibiliteit?

De schijf kan laten zien welke aspecten met elkaar in balans moeten zijn en wat het nut is van een meer vitaal bestaan. Samen met de coach ga je aan de slag met de ontwikkeling van nieuwe gedragspatronen die jou helpen je energiebronnen weer aan te vullen.

Samen aan de slag?

Weet jij eigenlijk al langer dat je je niet vitaal voelt en merk je dat het niet goed wil lukken om in je eentje veranderingen door te voeren? Of ben je een werkgever die graag meer verantwoordelijkheid neemt voor de prestaties van zijn werknemers? Een coach kan het verschil maken en bijdragen aan je eigen of andermans ontwikkeling.

Direct samen aan de slag met de vitaliteitsschijf? Plan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze coaches! Vind zelf binnen drie minuten een passende vitaliteitscoach op Coachfinder via onze matchingtool.

vitaliteitsschijf van vijf
schijf van vijf duurzame inzetbaarheid
coachingsinstrument