Studiekeuze maken tijdens corona, zo doe je dat

 
Studiekeuze maken tijdens corona, zo doe je dat
15 maart 2021 -  3 minuten leestijd
Een studie kiezen doe je niet zomaar. Je wil graag iets kiezen wat écht bij je past. Het aanbod aan opleidingen is groot en heel divers en corona maakt het lastiger om open dagen te bezoeken. Niet zo gek dus dat veel (toekomstige) studenten worstelen met het maken van een studiekeuze.

Coach Lieneke Arts deelt haar drie tips om in deze rare corona-tijd toch een goede studiekeuze te maken:

1.  Accepteer de situatie

De omstandigheden door het corona-virus om een studiekeuze te maken zijn op dit moment niet optimaal en zorgen voor extra onzekerheid. Maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan, probeer de situatie te accepteren en te kijken naar de mogelijkheden. Deze tijd heeft namelijk ook gezorgd voor nieuwe initiatieven, waardoor er meer mogelijkheden bijgekomen zijn om je te oriënteren op opleidingen. Zo kun je online open dagen bezoeken, online proefstuderen, vragenuurtjes volgen en virtuele rondleidingen bijwonen. Op deze manier kun je toch een beetje sfeer proeven en ervaren hoe het is om te studeren.

2. Besluit of je wil studeren

Het lijkt zo vanzelfsprekend om na je middelbare school te gaan studeren. Het is een logische stap, maar is het ook wat je écht wil? Het is goed om erbij stil te staan of dit bij je past. Kijk bijvoorbeeld eens naar afgelopen jaar. Hoe was dit voor jou? Hoe ben je omgegaan met de online lessen? Wat doet de avondklok met jou? De coronamaatregelen hebben een grote invloed op ons leven en welzijn.

Het kan zijn dat je er niet aan toe bent om in deze onrustige en onzekere tijd te starten met studeren. Sta stil bij je eigen behoeftes. Wat heb je altijd al eens willen doen? Misschien wil je wel liever werken of reizen (als dat weer kan) en in alle rust en zonder eindexamenstress een studiekeuze maken. Als je kiest voor een tussenjaar, zorg dan wel voor een plan en een structuur.

3. Maak je studiekeuze samen

Nog geen idee wat je wil studeren? Erover praten en je twijfels delen met anderen helpt. Je hoeft het niet alleen te doen. Overweeg je een opleiding in de commerciële economie of misschien pedagogische wetenschappen? Zet je netwerk in en vraag je ouders, tante, buurman, klasgenoten, vrienden, collega’s, of zij misschien iemand kennen die deze opleiding gevolgd heeft, of werkzaam is op dat gebied.

Word je gek van de vraag: “Weet je al wat je gaat studeren?” en ben je alle goedbedoelde adviezen uit je omgeving zat? Kijk dan ook eens op: www.vraaghetdestudent.nl. Daar staan studenten vanuit alle vakgebieden voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Een coach helpt je verder

Wil je eens sparren met een onafhankelijke studiekeuzecoach? Coach Lieneke Arts denkt graag met je mee, via haar Coachfinder-profiel neem je eenvoudig contact op. Lees hier hoe student Juliet haar coachtraject heeft ervaren.

keuzes
advies