Eigen coaching bedrijf starten: stappenplan voor coaches

 
Eigen coaching bedrijf starten: stappenplan voor coaches
21 februari 2022 -  6 minuten leestijd
Je bent in de laatste fase van jouw coachopleiding en je hebt de wens je eigen coachpraktijk op te richten. Of je bent net afgestudeerd en staat in de startblokken om te gaan doen wat je het allerliefst doet: coachen. Maar hoe start je nu een eigen coachpraktijk? En hoe kom jij aan potentiële klanten? Wat zijn nu de belangrijkste stappen die jij kunt zetten?

Business coach Divera van der Elst begeleidt coaches bij het opzetten van hun coachpraktijk. In dit artikel wil ze je graag vertellen wat de 7 essentiële stappen zijn die jij als coach kunt zetten om je eigen succesvolle coachpraktijk te starten.

Starten als zelfstandig coach

Tijdens de coachopleiding leer je alle ins en outs van het coachvak. Of dat nu een opleiding tot leefstijlcoach, life coach, vitaliteitscoach, businesscoach of loopbaancoach is, jij wordt opgeleid tot coach in het vak waar je hart ligt.

Je start niet voor niets met een coachopleiding. Je wilt namelijk anderen helpen. Op de best mogelijke manier en met de beste tools die je in je rugzak tijdens de opleiding krijgt.

Na je coachopleiding kun je aan de slag als zelfstandige coach. Maar dan ontdek je dat je daar nieuwe kennis en vaardigheden voor nodig hebt, die allemaal onder één noemer vallen: ondernemerschap.

Klanten komen niet vanzelf naar je toe en je zult moeten leren ondernemen. Net als al die andere coaches die je tegenkomt op social media en die al wel een bloeiende coachpraktijk hebben. Zelfstandige coaches zijn naast coach óók ondernemer.

Maar hoe doe je dat? Wat zijn nou de eerste belangrijke stappen die je kunt zetten om aan de slag te gaan met je eerste klanten?

Dit is het 7 stappenplan:

Stap 1: Werk aan je mindset

Je hebt voor het coachingvak gekozen omdat je een verschil wilt maken voor andere mensen. Misschien voel je wat weerstand bij de gedachte aan jezelf als ondernemer en aan alle taken die daarbij horen. Werken aan je mindset is daarom van wezenlijk belang: geloven in jezelf en erop vertrouwen dat jij naast zelfstandig coach ook een succesvol ondernemer kunt zijn.

Stap 2: Wie zijn jouw klanten?

Je bent in dit mooie vak terechtgekomen omdat je graag mensen wilt helpen. En welke coachopleiding je ook gevolgd hebt, je kunt van jezelf zeggen dat je een goede coach bent.

In jouw vakgebied wil je liever niemand buitensluiten. Je wilt het liefst elke coachee helpen. Maar het is echt beter om een specifieke klant te bepalen op wie je je gaat richten, en je daarin te specialiseren. Op die manier trek je sneller de juiste coachees naar je toe en word je sneller bekend en gevonden als dé coach waar mensen naartoe moeten gaan.

Dit is een heel belangrijke keuze in het opzetten van je eigen coachpraktijk. Denk maar eens aan alle succesvolle coaches die jij kent. Wat onderscheidt hen? Vaak is dat: een keuze voor één bepaalde doelgroep, waarin ze zich volledig hebben gespecialiseerd. Als jij dat ook doet, laat je een hoop concurrentie achter je, word jij de go-to-coach in jouw niche en krijg je de beste klanten.

Stap 3: Wat is jouw aanbod?

Voordat je gaat coachen, stel je jezelf de vraag: wat heb jij cliënten te bieden? Dat lijkt best een spannende vraag. Maar na al het werk dat je al verzet hebt, zul je merken dat het antwoord meestal helemaal niet zo moeilijk is. Gaandeweg ga je een product bedenken dat helemaal aansluit bij je doelgroep en bij wat jij wilt bereiken als coach.

E-coaching, online coaching of een-op-een coaching

Wil je graag een-op-een coachen in je coachpraktijk? Wil je dat echt in fysieke aanwezigheid doen in een coachingspraktijk? Wil je liever een online coaching business opzetten of online trainingen aanbieden? Of misschien coachen per e-mail? Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je aanbod vorm te geven. Belangrijk is te kiezen voor dat wat bij jou past. En het een sluit het ander niet uit: je kunt online coaching bijvoorbeeld gemakkelijk combineren met een-op-een coaching.

eigen coaching bedrijf starten quote

Stap 4: Ontmoet jouw potentiële klant

Bij deze stap ga je nadenken over hoe je mensen vindt die geïnteresseerd zijn in jouw product. Waar kun je ze ontmoeten? En wat vertel je ze dan? En: als coach verkoop je niet alleen een product, maar ook jezelf. Je zult dus constant moeten blijven investeren in acquisitie van klanten en je (online) vindbaarheid.

Start eens met kijken naar mensen in je eigen netwerk. Zitten daar potentiële coachees die je kunt helpen? Zorg in elk geval dat het tot een gesprek komt. Investeer vervolgens ook in offline (bijvoorbeeld in je omgeving, je netwerk of door middel van advertenties) en online zichtbaarheid, zodat je constant bezig bent met acquisitie.

Stap 5: Wat vraag je voor jouw diensten?

Als het goed is, besef je na al het voorgaande dat je voor een bepaalde doelgroep van grote waarde kunt zijn. Maar durf je die waarde ook in geld uit te drukken? Dat kan best lastig zijn. Want wat kan en wil je als coach verdienen? Wat is jouw waarde?

Veel coaches werken met een uurtarief, maar ook een pakketprijs is mogelijk. Schrijf voor jezelf eens op wat je allemaal te bieden hebt, welke resultaten jij met je klanten kunt bereiken. Als je dat op een rijtje gezet hebt, plak daar dan eens een waarde op. En weet: je kunt altijd je prijzen aanpassen. Je wordt immers steeds beter, in ondernemen en als coach.

Stap 6: Regel de zakelijke kant van jouw coachpraktijk

Wil je dus jouw eigen coachpraktijk starten, dan moet je helder voor ogen hebben wat je wilt aanbieden en tegen welke prijs. Maar je moet ook werken aan de zakelijke en administratieve kant van je bedrijf. Denk aan een KvK-nummer voor je onderneming, boekhouding, zakelijke rekening, belastingen, verzekeringen. Houd daarbij zakelijke en privé-financiën gescheiden.

De meeste coaches regelen deze zaken altijd eerst. Maar natuurlijk blijft het belangrijkste om eerst helder te hebben welke richting je op wilt om zo je eerste klant te krijgen en inkomsten te genereren. De administratie kun je vervolgens op de achtergrond regelen.

Stap 7: Laat jouw startende coachpraktijk groeien tot een succesvolle coachpraktijk

Met een eigen praktijk heb je de vrijheid om je eigen keuzes te maken en te werken op een manier die bij je past. Maar het kan ook voelen als hard werken. Zeker in het begin. Belangrijk is dus je constant te blijven afvragen of je nog je eigen pad aan het bewandelen bent. Evalueer, reflecteer en stuur bij waar nodig.

Hulp nodig als coach bij het opzetten van jouw eigen coachbedrijf?

Expert Divera van der Elst heeft samen met Coachfinder het online programma ‘In 7 stappen je eigen coachpraktijk starten‘ ontwikkeld voor coaches die in het staartje van hun coachopleiding zitten of net zijn afgestudeerd en in de startblokken staan om een coachpraktijk te starten. Met deze training krijg je laagdrempelig informatie en handvatten om jouw eigen praktijk vorm te geven, en kun je alle hierboven genoemde stappen in de praktijk brengen.

Je kunt het programma ook volgen als je niet lid bent van Coachfinder. Bij een lidmaatschap op Coachfinder krijg je gratis toegang tot het programma en vele andere voordelen.

eigen coaching bedrijf starten

Waar wacht je nog op?

Meld je nu aan voor Coachfinder en maak je coachpraktijk nóg succesvoller.