Online coachen? 6 tips voor coaches die hiermee starten

 
Online coachen? 6 tips voor coaches die hiermee starten
24 januari 2024 -  3 minuten leestijd
Door de lockdown zijn veel coaches noodgedwongen aan de slag gegaan met online coaching. Online coachgesprekken kunnen even waardevol zijn als face-to-face-gesprekken, mits je het goed aanpakt. Maar hoe doe je dat?

Coachfinder organiseerde samen met Alba-academie het online programma Vol zelfvertrouwen online coachen onder leiding van gastdocent Divera van der Elst. De belangrijkste tips om succesvol een online coachgesprek te voeren, zetten we voor jou op een rijtje:

1. Denk na over je achtergrond bij het online coachen

Je ziet niet alleen hoe de coachee erbij zit, maar de coachee ziet ook zeker hoe jij erbij zit. Zorg ervoor dat de achtergrond niet te afleidend is. Kies bijvoorbeeld voor een effen muur en zorg ervoor dat dingen zoals verpakkingen en mogelijk speelgoed van de kinderen uit beeld is.

2. Gebruik het online werken in je voordeel

Het kan moeilijk zijn om tijdens online coaching bepaalde dingen uit te beelden of opdrachten uit te voeren. Het internet kan hier erg bij helpen. YouTube staat vol met filmpjes over verschillende oefeningen of opdrachten. Je kunt deze filmpjes naar je coachees sturen zodat zij een goed beeld hebben van de theorie die je hebt verteld of een opdracht die ze moeten uitvoeren.

3. Moeite met alles in beeld krijgen? Probeer eens te werken met meerdere camera’s

Als er gebruik gemaakt wordt van voorwerpen of tekeningen kan het lastig zijn om jezelf en het betreffende voorwerp in beeld te krijgen. Een oplossing hiervoor is het gebruik van meerdere camera’s. Gebruik bijvoorbeeld je laptop en je mobiel waarbij je op beide apparaten in de sessie inlogt. Zo kan de laptop jou in beeld brengen terwijl je mobiel het voorwerp dat je gebruikt laat zien.

4. Maak gebruik van de situatie

In plaats van dat coachees bij jou in de coach ruimte zitten, zitten ze bij online coaching vaak thuis. Hier kun jij als coach gebruik van maken. Vraag de coachee bijvoorbeeld een voorwerp uit de kamer te pakken die uitbeeldt hoe zij zich nu voelen of om de kamer waar zij in zitten te beschrijven.

5. Tijd gaat bij online coachen sneller dan bij offline coachen

Veel coaches ervaren dat online coaching minder tijd vraagt dan face-to-face coaching. Terwijl er bij face-to-face bijvoorbeeld een ander halfuur wordt uitgestippeld, is bij online coaching een uur vaak genoeg. Denk hierover na als je afspraken inplant.

6. Oefening baart kunst

Zoals het gaat bij veel dingen in het leven is online coaching een kwestie van oefenen. Als je eenmaal bent begonnen zal het vaak erg meevallen. Hoe vaker je je coachgesprekken online voert, hoe comfortabeler je je erbij gaat voelen. Het belangrijkste is dat je gewoon begint.

Vol zelfvertrouwen online coachen

Divera van der Elst heeft samen met Coachfinder het online programma Vol zelfvertrouwen online coachen ontwikkeld voor coaches die online coaching willen aanbieden. ‘Er zijn zoveel coaches die nog niet weten hoe het werkt of hoe ze de coaching online kunnen inzetten. Met deze korte cursus krijg je laagdrempelig informatie en handvatten om je eigen online coaching vorm te geven.’ Het start op 13 september 2021, let op: vol is vol.

Je kunt het programma ook volgen als je niet lid bent van Coachfinder. Bij een lidmaatschap op Coachfinder krijg je gratis toegang tot het programma.

Meld je aan voor ‘Vol zelfvertrouwen online coachen’

online coaching

Waar wacht je nog op?

Meld je nu aan voor Coachfinder en maak je coachpraktijk nóg succesvoller.