Werktuig PPO: subsidieregeling voor de culturele of creatieve sector

 
Werktuig PPO: subsidieregeling voor de culturele of creatieve sector
7 februari 2022 -  5 minuten leestijd
Werk je in de creatieve of culturele sector? Dan is de Werktuig PPO-regeling misschien wel wat voor jou. Deze regeling zorgt ervoor dat je jezelf continu op professioneel vlak kunt blijven ontwikkelen. Professionele ontwikkeling is namelijk belangrijk voor duurzame inzetbaarheid en verdienvermogen binnen de sector. Door middel van deze subsidieregeling kun je een deel van een opleiding naar keuze vergoed krijgen.

Wat is de Werktuig PPO-regeling?

Bij de PPO (Permanente Professionele Ontwikkeling) regeling staat jouw ontwikkelbehoefte centraal. Het is een initiatief van het platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve toekomst (ACCT). PPO financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector. Zowel voor werknemers als zzp’ers.

Ze financieren 1/3 van de totale kosten van jouw ontwikkelplan met een maximum van € 2.000,- (inclusief btw). Daarbij gaan ze ervan uit dat je werkgever of opdrachtgever ook 1/3 bijdraagt en dat je het resterende bedrag zelf betaalt.

De maximale subsidie is € 2.000,- per 12 maanden. Duurt jouw ontwikkeltraject langer dan een jaar, dan kun je jaarlijks een nieuwe aanvraag doen. Werktuig PPO loopt tot eind 2024. Daarna zal de sector (organisaties en werkenden) zelf de middelen voor permanente professionele ontwikkeling moeten opbrengen.

Wat kan deze regeling voor jou betekenen?

Als professional ben je je hele leven al in ontwikkeling. Je weet waar je goed in bent en je kent waarschijnlijk ook je zwaktes. Tijdens je loopbaan ben je erachter gekomen wanneer je in je kracht staat en, minstens net zo belangrijk, je weet waar je tegenaan loopt. Kortom: je kent jezelf. En toch weet je ook dat het soms goed is om jezelf even af te vragen of je nog op het juiste spoor zit. Passen je competenties nog bij het werk dat je doet in een steeds sneller veranderende wereld?

Dus heb je een leerplan of ontwikkelplan, of ben je van plan die te maken? En werk je in de creatieve of culturele sector? Dan is er een subsidieregeling waarmee je je plan kunt medefinancieren.

Wanneer is deze regeling wat voor jou?

Als je in de culturele of creatieve sector werkt, heb je de laatste jaren veel voor je kiezen gehad. Het kan zomaar zijn dat je niet de tijd, het geld of de energie had om na te denken over je professionele ontwikkeling. Dan is dit het moment om je af te vragen: hoe ziet de toekomst van de sector eruit en passen mijn competenties daar nog bij?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je lange tijd in de overlevingsmodus stond en dat je daar nu uit wilt, bijvoorbeeld door inspirerende mensen te ontmoeten. Ook dát is professionele ontwikkeling.

Het begint bij het maken van een ontwikkelplan met concrete doelen. En dat kun je zelf doen of samen met een coach. Je ontwikkeling kun je vervolgens op verschillende manieren vormgeven:

  • Een individueel of collectief klassiek traject
  • Een coachingstraject met hulp van een loopbaancoach
  • Een peer-to-peer traject

Het gaat erom iets te kiezen wat het beste bij je past.

Het ontwikkelplan in de culturele en creatieve sector

Hoe zet jij jouw ontwikkelplan in? Welke vorm van ontwikkelen goed bij je past, is geheel aan jou. Er wordt niet gewerkt met vaste aanbieders van coaching of opleidingen. Hier volgen drie voorbeelden ter inspiratie:

  1. Werk je als zelfstandige voor bijvoorbeeld musea of poppodia, volg dan een verdiepende cursus op het gebied van branding. Veel van je klanten zullen de komende tijd gaan nadenken over herijking van hun eigen merk.
  2. Als je als werkzaam bent in vaste dienst in de culturele sector, denk dan eens aan een jobcoach of misschien wel een loopbaancoach. Zit je nog op de juiste plek in de organisatie of moet je zelfs denken aan een overstap naar een andere organisatie?
  3. Ben je een ondernemer in de culturele sector, dan is het misschien een idee om samen met een inspirerende coach te onderzoeken of je klaar bent voor de toekomst. Onderzoek samen of het zakelijk gezien anders of beter kan.

Ontwikkelen met een coach voor permanente professionele ontwikkeling

Als bovenstaande ideeën niet helemaal bij je passen, dan kun je je plan ook samen ontwikkelen met een coach. Binnen de regeling past namelijk ook de hulp van een coach. Daarbij is het belangrijk om te weten dat het gaat om professionele ontwikkeling en niet om persoonlijke ontwikkeling.

Bij Coachfinder zijn deskundige en professionele coaches te vinden die je kunnen helpen om een ontwikkelingsplan op te stellen. Als je al een plan hebt, dan kun je samen met je coach uitzoeken waar je leerdoelen liggen. Denk vooral breed, want er is heel veel mogelijk op het gebied van professionele ontwikkeling. Vaak denken we dan meteen aan leiderschap, communicatie of sales. Maar misschien loop je als professional in de culturele sector wel heel ergens anders tegenaan.

Werktuig PPO: hoe kun je je aanmelden?

Je kunt eenvoudig een PPO-aanvraag indienen voor medefinanciering van je ontwikkelplan via werktuigppo.nl. Heb je twijfels of jouw plan onder deze regeling valt? Mail dan naar mijnaanvraag@werktuigppo.nl.

Hulp van een coach

Kun je hulp gebruiken bij het inzetten van deze regeling voor jouw ontwikkeling? Op Coachfinder vind je veel betrouwbare en kwalitatieve loopbaancoaches die jou kunnen helpen. De eerste intake is altijd gratis. Ga nu op zoek naar je ideale coach.

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

werktuig PPO
subsidie