- Wat is systemisch coachen?
- Wanneer bezoek je een systemisch coach?
- Hoe kan systemisch coachen tot meer inzichten leiden?
- Vind de systemisch coach die bij je past
- Wat kost een systemisch coach?
Wat is systemisch coachen?
De gedachte achter systemisch coachen is dat we allemaal onderdeel zijn van verschillende systemen. Deze systemen zijn bijvoorbeeld je familie, je werkomgeving en je relaties. Systemisch coachen gaat ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid, en waarin we leven en werken.
Een systeem werkt het beste als iedereen zijn eigen plek inneemt. Door allerlei verstoringen kan het zijn dat iemand die eigen plek niet (meer) inneemt. Systemisch werk laat zien dat andere leden van het systeem dan automatisch en onbewust de plek(ken) innemen die opgevuld moet(en) worden. Dit kan voor diverse problemen en knelpunten zorgen, zonder dat je je daar bewust van bent.
Een systemisch coach helpt je om inzicht te krijgen in je plek binnen een bepaald systeem, waardoor je veel te weten komt over je eigen gedrag en dat van mensen om je heen. Ook worden knelpunten en belemmerende patronen blootgelegd die je in de weg kunnen zitten om je eigen pad te bewandelen. Systemisch werk is bij uitstek een methodiek die werkt op het niveau van bewustwording en transformatie.
De familieopstelling
De bekendste vorm van systemisch coachen is de familieopstelling. De gedachte achter een familieopstelling is dat hoe je je gedraagt en welke keuzes je maakt, voor een groot deel beïnvloed wordt door je familiepatronen. Dit is ook waar de online training Laat je familiepatronen los over gaat. In deze training ontdek je welke familiepatronen een rol spelen in jouw leven – en belangrijker: hoe je deze kunt doorbreken.
De familieopstelling is een therapeutische methode waarbij er in de meeste gevallen gebruik wordt gemaakt van poppetjes of een groep onbekende mensen. Zij vertegenwoordigen je familieleden en belangrijke elementen uit je leven, zoals je huisdier of het huis waar je bent opgegroeid. Je plaatst deze mensen of poppetjes in de ruimte, in een bepaalde opstelling. Daarbij ga je op je gevoel af: waar voelt het prettig om iemand neer te zetten? En hoe staan je familieleden ten opzichte van elkaar, en ten opzichte van jou? Er ontstaat een soort levende familiefoto, waardoor je meer inzicht krijgt in je familiesysteem en in niet-helpende familiepatronen die (grote) invloed op jou hebben.
Door een familieopstelling wordt het onzichtbare, zichtbaar. Daardoor kun je anders naar bepaalde dingen gaan kijken, en bewust voor ander gedrag kiezen. Meer weten over familieopstellingen? In dit artikel 5 vragen over de familieopstelling vind je het antwoord op veelgestelde vragen.
Wanneer bezoek je een systemisch coach?
Een systemisch coach begeleidt je bij het onzichtbare zichtbaar te maken. Door je bewust te worden van bepaalde dynamieken, kun je gedrag en vaste patronen die je in je dagelijkse leven in de weg zitten doorbreken. Een systemisch coach helpt je bijvoorbeeld bij een antwoord op de volgende vragen:
- Waarom loop ik op werk steeds tegen dezelfde problemen aan?
- Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik me niet overal verantwoordelijk voor voel?
- Ik voel me vaak eenzaam en mis verbinding met de mensen om me heen. Hoe kan ik dit oplossen?
- Wat kan ik doen om meer rust in mezelf te vinden?
- Ik heb moeite met het aangaan van relaties. Wat kan ik daaraan doen?
- Wat kan ik doen om de terugkerende ruzies met mijn partner te doorbreken?
Hoe kan systemisch coachen tot meer inzichten leiden?
Vaak zijn we ons niet bewust van de precieze invloed van onze familie. Dit terwijl familiepatronen voor een groot deel bepalen hoe jij je gedraagt en welke keuzes je maakt. Een systemisch coach helpt je om zaken bloot te leggen waarvan jij je nu (nog) niet bewust bent. Zo wordt het onzichtbare zichtbaar. Door bewustwording kun je patronen die je in de weg zitten vervolgens stap voor stap leren doorbreken.
Hoe ziet een coachtraject met een systemisch coach eruit?
Met systemisch werk ga je meteen naar de kern. Vaak ondervinden mensen na één opstelling, een veelgebruikte methode, al meer rust. Ieder traject en iedere persoon is natuurlijk anders, maar systemische trajecten zijn over het algemeen korte trajecten. Als vuistregel kun je 4 tot 6 sessies aanhouden.
Betrek je altijd je familie bij de coachgesprekken?
Nee, dat hoeft niet. Het kán wel als jij en jouw familie(lid) daar allebei behoefte aan hebben, maar noodzakelijk is het zeker niet. Over het algemeen raden de meeste systemisch coaches het zelfs af. Met systemisch werk komt de rauwe waarheid naar boven. Dit is vaak intens en niet altijd leuk. Met een familielid erbij bestaat de kans dat je voor hem of haar wilt zorgen, of bepaalde dingen die aan het licht komen wilt toedekken. Dit komt het proces niet ten goede.
Vind de systemisch coach die bij je past
Hoe vind je een goede systemisch coach?
Er zijn veel systemisch coaches in Nederland. Ze gebruiken verschillende methoden om je verder te helpen. Hoe vind je er één die past bij wat jij wilt en nodig hebt? En waar je ook nog een goede klik mee hebt? Het helpt om vooraf na te denken over wat je wilt.
Bedenk of je een systemisch coach met een specialisatie nodig hebt
Heb jij een specifieke vraag of behoefte? Zoek dan een coach die daar veel vanaf weet, zodat je sneller tot de kern kan komen. Zo zijn sommige systemische coaches gespecialiseerd in werkdynamiek binnen organisaties, terwijl andere coaches expert zijn in het doen van familieopstellingen.
Kies een betrouwbare coach
Het beroep coach is niet beschermd. Iedereen mag zich zo noemen. Om een betrouwbare coach te vinden, kun je eerst kijken of iemand een keurmerk heeft. Zo’n keurmerk garandeert dat hij/zij qua opleiding, bijscholing en ervaring voldoet aan de kwaliteitseisen van een beroepsvereniging, zoals Noloc.
Maar er zijn behoorlijk wat keurmerken. Hoe weet je wat goed is? Lees hoe je een betrouwbare coach vindt. Goed om te weten is dat alle coaches op Coachfinder zijn geaccrediteerd door de belangrijkste beroepsverenigingen.
Kies een systemisch coach waarmee je klikt
Met een systemisch coach bespreek je persoonlijke dingen over jezelf, maar ook over je familie. Het is dus belangrijk dat je iemand vindt waarmee je een goede klik hebt. Het is zonde van je tijd en geld als je er tijdens het traject achter komt dat je je niet helemaal prettig bij iemand voelt. Wees dus kritisch voordat je een coach uitzoekt. En vertrouw op je gevoel. Op Coachfinder is de eerste intake met een coach altijd gratis. Maak daar gebruik van.
Wat kost een systemisch coach?
Hoeveel een systemisch coach hangt af van meerdere factoren, zoals:
- hoe uitgebreid je vraag is. Dit bepaalt hoeveel gesprekken je nodig hebt
- hoe specialistisch je vraag is. Zoek je een coach met veel kennis van één onderwerp? Dan kan dat meer geld kosten
- de ervaring van de coach? Ga je voor een coach met veel ervaring, dan zullen de kosten over het algemeen hoger liggen
- de duur van een sessie. Een systemische sessie duurt vaak langer dan een reguliere coachingsafspraak.
Tarieven van een goede systemisch coach
De tarieven van een systemisch coach verschillen per coach en variëren van 75 tot 140 euro per uur.
Een systemisch coach via je werkgever
Wanneer je vastloopt in je werk, kan coaching een goede manier zijn om daar weer uit te komen. Zeker als je terugkerende problemen op de werkvloer ervaart, bijvoorbeeld omdat je steeds in conflictsituaties terecht komt of moeite hebt om je grenzen aan te geven, kan een systemisch coach uitkomst bieden.
Werkgevers kunnen in veel gevallen budget voor coaching vrijmaken. Met de juiste argumenten vergroot je die kans op vergoeding nog eens extra.
Tips om systemische coaching vergoed te krijgen door je werkgever.
Een systemisch coach via subsidies of je zorgverzekering
- Andere mogelijkheden zijn er misschien d.m.v. subsidies of via de zorgverzekering
- A+O fonds Rijk: GRATIS loopbaanadvies rijksmedewerkers – Coachfinder
- Coaching in de zorg met de Sterk in je werk-regeling – Coachfinder
- Werktuig PPO – subsidie voor creatieve en culturele sector – Coachfinder