Online coaching in tijden van corona

 
Online coaching in tijden van corona
17 maart 2020 -  3 minuten leestijd
Online coaching is een uitstekend alternatief voor traditionele coaching – juist nu we tijdelijk minder direct contact met andere mensen hebben. Op Coachfinder vind je de online coach die bij je past.

Het coronavirus en de maatregelen daaromheen kunnen angsten en onzekerheden oproepen die prettig zijn om met een coach te bespreken. Of wellicht heb je een ander vraagstuk – en nu extra mogelijkheden om daaraan te werken. Bij online coaching bepaal je samen met je coach hoe jullie contact hebben.

Wat is online coaching?

Bij e-coaching of online coaching verloopt de communicatie via computer of telefoon. Je bent weliswaar niet fysiek in dezelfde ruimte als je coach, maar voert toch samen een gesprek: via video, chat, telefoon of mail. Coaching via mail heeft een extra voordeel: schrijven over wat je bezighoudt, kan een positieve werking hebben op je ontwikkeling.

Sneller open durven zijn

‘Online coaching is begeleiding op afstand en kan daardoor kil lijken,’ zegt Marjanne Peters-Burgers, die al tien jaar e-coaching doceert bij trainingsinstituut De Baak. ‘Daarom besteden e-coaches extra aandacht aan de vertrouwensband. Maar vaak durven mensen door de afstand juist sneller open te zijn. Je bent relatief anoniem achter een beeldscherm en daardoor deel je soms makkelijker wat er in je omgaat en kom je sneller tot de kern dan wanneer een coach in levenden lijve voor je zit.’

Vind jouw ideale online coachBekijk alle online coaches

Eerder je doel bereiken

Een ander pluspunt is de relatief hoge contactfrequentie. Bij online coaching is het heel gebruikelijk om wekelijks één of twee keer contact te hebben met je coach. Je zet kleinere stapjes per keer, maar wel veel meer stapjes. Zo bereik je in kortere tijd je coachdoel.

‘Online coaching geeft mensen het gevoel dat er altijd een luisterend oor voor ze is,’ zegt Peters-Burgers. ‘Dat effect zie ik vooral bij “schriftelijke” trajecten, zoals via e-mail, waarbij iemand zijn verhaal kwijt kan op het moment dat hij daar behoefte aan heeft. Dat de coach soms niet meteen reageert, doet daar opvallend genoeg niets aan af.’

Diverse vormen van online coaching

Online coaching is er in alle soorten en maten, van contact per e-mail tot gesprekken via videochat. Op deze drie punten onderscheiden de vormen van e-coaching zich van elkaar:

  • Schriftelijk of gesproken, bijvoorbeeld e-mail versus telefoon.
  • Elkaar zien of juist niet, zoals videobellen versus whatsapp.
  • Meteen op elkaar reageren (synchroon) of pas na een tijdje (asynchroon), denk aan video-calls versus e-mail.
  • Ook gecombineerde vormen zijn mogelijk (blended). Bespreek met je e-coach wat je het prettigst vindt.

Je gegevens zijn veilig

E-coaching vindt plaats in een goed beveiligde online omgeving, doordat al het contact via speciale software verloopt: veilig en overzichtelijk. Marjanne Peters-Burgers: ‘Zo is de privacy gewaarborgd én krijgen mensen een veilig gevoel waardoor ze zich sneller kunnen openstellen voor de e-coaching.’

Vind jouw ideale online coachBekijk alle online coaches

online coaching
e-coaching
corona