Wat doet een life coach, en welke past bij jou?

 
Wat doet een life coach, en welke past bij jou?
9 januari 2024 -  9 minuten leestijd
Een Life Coach helpt je om dichter bij jezelf te komen. Heb je het gevoel dat er iets niet helemaal klopt in je leven? Voel je je opgebrand en haal je nog weinig voldoening uit de dingen die je doet? Wil je iets anders, maar weet je niet wat? Een Life Coach van coachfinder helpt je graag.

Wat is life coaching?
Met welke vragen kun je bij een life coach terecht?
Hoe vind je een life coach die bij je past?
Wat kost een life coach?
Hoe gaat life coaching bij coachfinder?

Wat is life coaching?

Je leeft maar één keer, dus wil je er het meest eruit halen. Daarover gaat life coaching: over het inrichten van je leven op een manier die bij je past en het maken van keuzes die daarbij aansluiten.

Dat kan over werk of relaties met anderen gaan, maar ook over grotere levenskeuzes. Samen met een life coach kijk je wat jij belangrijk vindt in het leven, wat je kernwaarden zijn en waar je talenten liggen. Zo vergroot je je zelfinzicht.

Een life coach leert je vaardigheden en biedt je handvatten waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt; je kunt daardoor vaak meer aan. Soms kijk je samen hoe je meer veerkracht kunt ontwikkelen en scherp te krijgen hoe je verder wilt. Een coach biedt hulp om contact te maken met en te vertrouwen op je eigen gevoel.

Je hoeft niet diep in de put te zitten om naar een life coach gaan: een life coach kan je ook helpen als je nieuwsgierig bent naar wat je nog meer uit je leven kunt halen. Of biedt hulp als je graag met professionele en persoonlijke begeleiding meer wilt leren over jezelf.

Met welke vragen kun je bij een life coach terecht?

Met je life coach ga je op zoek naar antwoord op vragen die je hebt. Bijvoorbeeld:

 • Liefde: Past mijn relatie nog bij me? Of wil ik iets anders?
 • Carriere: Word ik nog blij van m’n werk? Of past een andere baan beter?
 • Welzijn: Hoe komt het dat ik niet lekker in m’n vel zit?
 • Balans: Hoe vind ik een fijne balans in het leven?
 • Ontwikkeling: Ik wil iets anders in het leven, maar wat dan precies? Waar liggen mijn talenten?
 • Bewustwording: Hoe leer ik van mijn valkuilen of vastgeroeste patronen?
 • Zingeving: Is dit het nou? Wat is het doel van mijn leven?

Soms heb je nog niet echt een vraag in je hoofd, maar is het vooral een gevoel waarmee je zit. Bijvoorbeeld dat je vastloopt, of dat je meer uit je leven wilt halen. Dat ga je samen met je coach onderzoeken.

Waar helpt een life coach je mee?

Lifecoaching helpt je dichter bij je gevoel te komen, om blokkades die er zijn te duiden en ze zo weg te nemen. Ook kan lifecoaching je trainen om flexibeler om te gaan met rotsvaste overtuigingen die je in de weg zitten bij het maken van keuzes in je leven. Samen met je life coach breng je in kaart wat jouw belangrijkste waarden zijn. En hoe je meer daarnaar kunt leven.

Hoe vind je een life coach die bij je past?

Er zijn veel life coaches in Nederland. Ze gebruiken verschillende methoden om je verder te helpen vaardigheden te ontwikkelen. Hoe vind je er één die past bij wat jij wilt en nodig hebt? Iemand met wie je ook nog een goede klik hebt? Het helpt om vooraf na te denken over wat je wilt en alvast te bekijken welke life coaches er zijn en wat hun aanpak is.

Kies een betrouwbare coach

Coach is een beroep dat niet beschermd is: iedereen mag zich zo noemen. Om een betrouwbare coach te vinden, kun je er bijvoorbeeld op letten of iemand is aangesloten bij een beroepsvereniging. Je weet dan dat zij/hij voldoet aan de strenge kwaliteitseisen voor opleiding en bijscholing. Maar er zijn behoorlijk wat keurmerken. Hoe weet je wat goed is?

Lees hoe je een betrouwbare coach vindt

Kies een coach met wie je een klik hebt

Een life coach helpt je vaak bij grote levensvragen. Je vertelt persoonlijke dingen over jezelf. Het is dus belangrijk dat je iemand vindt met wie je een goede klik hebt. Het is zonde van je tijd en geld als je er tijdens het traject achterkomt dat je je niet helemaal op je gemak bij iemand voelt. Wees dus kritisch voordat je een coach uitzoekt. Bel eerst eens met een coach voordat je je keuze maakt en ervaar of de klik er is.

Zoek een coach met een werkwijze die je aanspreekt

Life coaches hebben verschillende werkwijzen om je verder te helpen. Sommigen zijn wat meer gericht op het doorbreken van standaard gedachtepatronen, anderen focussen meer op lichamelijke oefeningen en wandelen om makkelijker bij je gevoel te komen. Misschien dat je zelf al een idee hebt over wat je prettig vindt. Je kunt ook aan de coach vragen wat zijn of haar werkwijze is. Dan weet je of dat matcht met jou.

Wij helpen je bij het vinden van een coach

Zie je door de bomen het bos niet meer? En wil je snel en makkelijk een coach vinden die bij je past? Bij Coachfinder vind je meer dan 600 professionele coaches die allemaal een geaccrediteerde, kwalitatieve opleiding hebben gevolgd en/of zijn aangesloten bij een beroepsvereniging.

Beantwoord in twee minuten een paar vragen. Dan koppelen wij je gratis aan drie coaches die het best bij je passen.

Vind jouw ideale life coachBekijk alle life coaches

Wat kost een life coach?

Hoeveel een life coach kost, hangt af van wat je wilt bereiken en hoeveel sessies je daarvoor nodig hebt. En van het tarief dat jouw coach hanteert. Soms vergoedt je werkgever de coaching. Je hoeft dan niet zelf te betalen.

Hoeveel sessies heb je nodig?

Life coaching hoeft niet lang te duren. Vaak kun je met een paar sessies al goed geholpen zijn. Hoeveel gesprekken je nodig hebt, hangt af van de vraag of vragen die je hebt. Soms heb je één duidelijke vraag (Hoe ga ik beter om met werkdruk?), soms is je vraag wat groter (Hoe geef ik meer zin aan mijn leven?). Je vraag of doel bepaalt hoeveel sessies je nodig hebt.

Bij een kleine vraag heb je vaak aan twee sessies genoeg. Heb je een wat grotere vraag? Dan heb je meestal vijf tot tien sessies nodig.

Verandert je vraag in het traject? Ook dan heb je soms wat meer sessies nodig.

Wat zijn tarieven van een life coach?

Wat een coach per uur vraagt, kan erg verschillen. Het hangt af van ervaring, opleiding en specialisatie van een coach. Tarieven variëren van € 40,- tot € 400,- of soms nog meer. Maar gemiddeld zijn dit de kosten van life coaching:

 • Betaal je zelf? Dan kost een loopbaancoach tussen de € 80,- en € 120,- per uur
 • Betaalt je baas? Dan is het vaak duurder: € 120,- à € 180,- per uur

Life coaching via je werkgever

Soms betaalt je werkgever life coaching voor je. Bijvoorbeeld omdat:

 • Life coaching je helpt om je werk beter te doen
 • Er op je werk ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling

Voor jou is het dan gratis. Of je betaalt maar een deel.

Maak heldere afspraken over wat je baas betaalt (alles of een deel) en wie, of hoe je een coach zoekt. Het kan zijn dat jouw baas al werkt met vaste life coaches. De HR-afdeling kan jou koppelen aan een coach. Misschien kies je liever zelf een coach. Kies dan uit één van de lifecoaches van coachfinder. Met geaccrediteerde opleidingen of

Vind jouw ideale life coachBekijk alle life coaches

Hoe gaat life coaching bij coachfinder?

Wil je een life coach-traject starten? Dan volg je een aantal stappen:

 1. Zoek een life coach met wie het klikt. Wij helpen je graag
 2. Plan gratis een (online) kennismakingsgesprek via Coachfinder
 3. Schrijf als je dat wilt voor je gesprek op wat je wilt bespreken
 4. Bespreek je doelen en wensen tijdens je kennismakingsgesprek. En bepaal samen hoeveel sessies je nodig hebt
 5. Je ontvangt een offerte van je coach. Bepaal of je akkoord gaat of niet
 6. Plan je sessies in. Dat kan elke week, om de week of maandelijks zijn: wat het best voor jou werkt

Hoe gaat een kennismakingsgesprek?

Stap 1: Voordat je begint met coaching heb je meestal een eerste gesprek om kennis te maken. Dat is bij coachfinder helemaal gratis, bij élke coach. Je kunt dan kijken of je een klik hebt met je coach. Dat is belangrijk, want je gaat een coach veel over jezelf vertellen. Dan is het fijn als je je coach vertrouwt.

Voel je geen klik? Dan kun je dat aangeven. Je kunt dan beter een andere coach zoeken, dan heeft het je nog geen geld gekost.

Stap 2: Tijdens het gesprek kun je aangeven welke doelen je wilt bereiken. Soms is je vraag heel duidelijk, soms weet je het nog niet precies. De coach luistert naar wat je zegt en vraagt waar nodig door. Daarmee ga je eerst aan de slag. Samen bepaal je waar je naartoe wilt werken, en hoeveel sessies jullie denken dat hiervoor nodig zijn.

Tip: Het kan zijn dat de vraag of het doel dat je bij de kennismaking had tijdens het traject verandert. Soms ligt er achter die vraag eigenlijk iets heel anders waaraan je wilt werken, of ontdek je een andere vraag die je eigenlijk belangrijker vindt dan de vraag die je eerst had.

Stap 3: Na de kennismaking ontvang je een offerte van de coach met daarin hoeveel sessies jij nodig hebt en de prijs. Ga je akkoord? Dan kan het life coach-traject beginnen!

Vind jouw ideale life coachBekijk alle life coaches

Verschil tussen Life Coach, loopbaancoach, relatiecoach en leefstijlcoach?

Een life coach kan helpen met bredere vragen. Wil je liever coaching die alleen gericht is op je carrière of relatie? Dan kun je voor hulp ook terecht bij een loopbaancoach of relatiecoach. Een life coach is ook wat anders dan een leefstijlcoach; die helpt je bij je gezondheid, beweging, voeding en ontspanning.

life coach
lifecoaching
levenscoach
coaching