Is online coaching iets voor jou?

Is online coaching iets voor jou?
5 maart 2019 -  4 minuten leestijd

Bij online coaching bepaal je zelf waar en wanneer je contact hebt met je coach. Dus hoef je nooit op een onhandig moment te racen naar een afspraak. Maar e-coaching blijkt nog meer voordelen te hebben.

Wat is online coaching precies?

Bij e-coaching of online coaching verloopt de communicatie via de computer of telefoon. Je bent dus niet fysiek in dezelfde ruimte als je coach, maar er is wel sprake van een echt gesprek. Je praat dus niet met een chatbot, maar communiceert met je coach via video, chat, telefoon of mail.

E-coaching is vooral aantrekkelijk als je een coachingstraject wilt doen waarvoor je niet steeds op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats moet opdraven. Dat kan handig zijn als je veel reist, onregelmatig werkt of overdag een volle agenda hebt. Ook als je erg prikkelgevoelig, wat angstig of verlegen bent, kan het prettig zijn om veilig thuis en niet bij een coach in een spreekkamer te hoeven zitten. De schriftelijke vorm van online coaching – via mail – heeft een extra voordeel, want schrijven over wat je bezighoudt, kan een positieve werking hebben op je ontwikkeling.

Sneller open durven zijn

‘Online coaching is begeleiding op afstand en het kan daardoor kil lijken,’ zegt Marjanne Peters-Burgers, die al tien jaar e-coaching doceert bij Europees trainingsinstituut De Baak. ‘Daarom besteden e-coaches extra aandacht aan de vertrouwensband. Maar vaak durven coachees door de afstand juist sneller open te zijn. Je bent relatief anoniem achter een beeldscherm en daardoor deel je soms makkelijker wat er in je omgaat en kom je sneller tot de kern dan wanneer een coach in levenden lijve voor je zit.’

Vind jouw ideale online coachBekijk alle online coaches

Eerder je coachdoel bereiken

Een ander pluspunt van online coaching is de relatief hoge contactfrequentie. Het is zelfs mogelijk om wekelijks een of twee keer contact te hebben met je coach. Je zet kleinere stapjes per keer, maar wel veel meer stapjes. Je coachdoel wordt op die manier vaak in kortere tijd bereikt.

‘Online coaching geeft coachees ook het gevoel dat er altijd een luisterend oor voor ze is,’ zegt Marjanne. ‘Dat effect zie ik vooral bij “schriftelijke” trajecten zoals via e-mail, waarbij een coachee zijn verhaal kwijt kan op het moment dat hij dit graag wil. Dat de coach soms niet meteen reageert doet daar opvallend genoeg niets aan af.’

Betrouwbare online coaching

Wil je aan de slag met een online coach? Dan is het goed om te weten dat er gerichte opleidingen zijn voor e-coaching. Het is namelijk echt een aparte tak van sport. ‘Zo leert een online coach onder meer om een effectieve coachrelatie – de beroemde klik – tot stand te brengen ondanks het ontbreken van face-to-face contact,’ vertelt Marjanne. Heb je een online coach op het oog, check dan of deze is ingeschreven bij het Internationale eCoach & eCounselor Register of een opleiding tot e-coach heeft gevolgd.

Let er ook op dat de e-coaching plaatsvindt in een goed beveiligde online omgeving. Er is namelijk speciale software waarmee al het coachcontact, van sms tot videochat, plaatsvindt op een overzichtelijke en veilige manier. Marjanne: ‘Dan is jouw privacy gewaarborgd én krijg je een veilig gevoel waardoor je je sneller kunt openstellen voor de e-coaching.’

Soorten e-coaching

Online coaching is er in alle soorten en maten, van contact per e-mail tot gesprekken via videochat. Er zijn drie belangrijke punten waarop de vormen van e-coaching zich van elkaar onderscheiden:

  • Schriftelijk of gesproken, bijvoorbeeld e-mail versus telefoon.
  • Elkaar zien of juist niet, denk aan videobellen tegenover sms.
  • Meteen op elkaar reageren (synchroon) of pas na een tijdje (asynchroon), zoals videocalls tegenover e-mail.

Er worden ook allerlei gecombineerde vormen aangeboden (blended). Bespreek met je e-coach welke vormen voor jou het fijnste zijn.

Vind jouw ideale online coachBekijk alle online coaches