Zo ontwikkel je veerkracht tijdens de lockdown

 
Zo ontwikkel je veerkracht tijdens de lockdown
18 december 2020 -  3 minuten leestijd
We leven in een gekke en onzekere tijd. Corona en de lockdown brengen behoorlijk wat onvrede en stress met zich mee. Ook jij krijgt waarschijnlijk grote en kleine tegenslagen te verwerken. Hoe je daar met veerkracht mee omgaat, weet life coach Léon Vastenburg.

We zijn de controle over een deel van ons leven kwijt. De coronamaatregelen beperken ons in wat we kunnen doen en met wie we omgaan. Je tegen die vrijheidsbeperkingen verzetten heeft geen zin, en levert bovendien stress en onrust op. Maar hoe kom je deze lockdown dan wel goed door?

Het toverwoord van deze tijd lijkt veerkracht: ons vermogen om met tegenslagen, onzekerheid en uitdagingen te kunnen omgaan. Het is gelukkig iets waar je zelf aan kunt werken – en daar zul je ook na de lockdown nog plezier van hebben. Life coach Léon Vastenburg, gespecialiseerd in bewust leven en het verminderen van stress, heeft goede tips voor je.

3 tips voor extra veerkracht in coronatijd

  1. Leg je neer bij de situatie zoals die is. Je kunt er immers niets aan veranderen. Focus liever op zaken waar je wél invloed op hebt. Zoals je dagindeling en met wie je regelmatig contact houdt. Daardoor voel je je minder machteloos. Merk je dat je er toch even doorheen zit, laat die emoties dan toe. Druk niet weg wat zich op dat moment aandient. Weerstand – tegen de situatie of de emoties die deze oproept – vergroot je lijden.
  2. Word je bewust van wat allemaal nog wél kan. Zijn er dingen waar je eerder niet aan toe kwam, maar waar je nu juist tijd voor hebt? Je kunt bijvoorbeeld denken aan: meer contact met je kinderen, eindelijk tijd om zelf iets lekkers te bakken of elke ochtend even te mediteren. Een tip: schrijf elke dag op waar jij dankbaar voor bent en ervaar dit bewust. Geniet ervan, doe misschien je ogen even dicht.
  3. Doe iets goeds voor een ander. Word online kletsmaatje, doe boodschappen voor iemand, maak samen een wandeling… Als je iets doet voor iemand die eenzaam is of hulp kan gebruiken, geeft dat jou ook een goed gevoel. Die persoon kan een bekende zijn, maar er zijn ook websites en organisaties die vraag en aanbod samenbrengen.

In gesprek met een coach

In deze tijd is ons wereldje klein, er is weinig afleiding vanbuiten. Daardoor worden we extra geconfronteerd met wat er in ons leven en hoofd al niet zo lekker zat. Bovendien kunnen we onze zorgen alleen delen met de mensen in onze directe omgeving, bij gebrek aan andere contacten. Een gesprek met iemand die buiten jouw wereld staat en speciaal is opgeleid om je te helpen bij je problemen of uitdagingen, kan dan heel verhelderend zijn. Op Coachfinder vind je een overzicht van betrouwbare coaches. Je hoeft het niet alleen te doen.

corona
lockdown
veerkracht
online coaching