Online coachen? 6 tips voor coaches die hiermee starten

 
Online coachen? 6 tips voor coaches die hiermee starten
1 april 2021 -  3 minuten leestijd
Door de lockdown zijn veel coaches noodgedwongen aan de slag gegaan met online coaching. Online coachgesprekken kunnen even waardevol zijn als face-to-face-gesprekken, mits je het goed aanpakt. Maar hoe doe je dat?

Coachfinder organiseerde samen met Alba-academie het online programma Vol zelfvertrouwen online coachen onder leiding van gastdocent Divera van der Elst. De belangrijkste tips om succesvol een online coachgesprek te voeren, zetten we voor jou op een rijtje:

1. Denk na over je achtergrond bij online coaching

Je ziet niet alleen hoe de coachee erbij zit, maar de coachee ziet ook zeker hoe jij erbij zit. Zorg ervoor dat de achtergrond niet te afleidend is. Kies bijvoorbeeld voor een effen muur en zorg ervoor dat dingen zoals verpakkingen en mogelijk speelgoed van de kinderen uit beeld is.

2. Gebruik het online werken in je voordeel

Het kan moeilijk zijn om tijdens online coaching bepaalde dingen uit te beelden of opdrachten uit te voeren. Het internet kan hier erg bij helpen. YouTube staat vol met filmpjes over verschillende oefeningen of opdrachten. Je kunt deze filmpjes naar je coachees sturen zodat zij een goed beeld hebben van de theorie die je hebt verteld of een opdracht die ze moeten uitvoeren.

3. Moeite met alles in beeld krijgen? Probeer eens te werken met meerdere camera’s

Als er gebruik gemaakt wordt van voorwerpen of tekeningen kan het lastig zijn om jezelf en het betreffende voorwerp in beeld te krijgen. Een oplossing hiervoor is het gebruik van meerdere camera’s. Gebruik bijvoorbeeld je laptop en je mobiel waarbij je op beide apparaten in de sessie inlogt. Zo kan de laptop jou in beeld brengen terwijl je mobiel het voorwerp dat je gebruikt laat zien.

4. Maak gebruik van de situatie

In plaats van dat coachees bij jou in de coach ruimte zitten, zitten ze bij online coaching vaak thuis. Hier kun jij als coach gebruik van maken. Vraag de coachee bijvoorbeeld een voorwerp uit de kamer te pakken die uitbeeldt hoe zij zich nu voelen of om de kamer waar zij in zitten te beschrijven.

5. Tijd gaat bij online coaching sneller dan bij offline coaching

Veel coaches ervaren dat online coaching minder tijd vraagt dan face-to-face coaching. Terwijl er bij face-to-face bijvoorbeeld een ander halfuur wordt uitgestippeld, is bij online coaching een uur vaak genoeg. Denk hierover na als je afspraken inplant.

6. Oefening baart kunst

Zoals het gaat bij veel dingen in het leven is online coaching een kwestie van oefenen. Als je eenmaal bent begonnen zal het vaak erg meevallen. Hoe vaker je je coachgesprekken online voert, hoe comfortabeler je je erbij gaat voelen. Het belangrijkste is dat je gewoon begint.

Wil je meer tips?

Het programma Vol zelfvertrouwen online coachen is exclusief te volgen door coaches die lid zijn van Coachfinder. Deelnemers ontvangen theorie, gaan samen oefeningen en wisselen tips en ervaringen uit. Lijkt het je ook waardevol om als coach deel te nemen aan het programma? Als je lid wordt van Coachfinder krijg je gratis toegang tot de volgende cursus. Houd hiervoor de Coachfinder-nieuwsbrief in de gaten.

online coaching