6 tips voor een succesvol online coachgesprek

 
6 tips voor een succesvol online coachgesprek
16 april 2021 -  3 minuten leestijd
Sinds de lockdown is er een grote verschuiving naar online geweest. We werken online, we studeren online en we gaan ook online naar de coach. Dit is voor iedereen natuurlijk erg wennen en vraagt om wat aanpassing.

Om onze coaches vol zelfvertrouwen aan de slag te laten gaan met online coachen hebben we een online programma georganiseerd onder begeleiding van expert Divera van der Elst. De coaches die het programma succesvol hebben doorlopen zijn nu opgeleid tot online coach, ze zijn te herkennen aan het volgende keurmerk op hun profiel:

Bekijk hier de profielen van coaches die opgeleid online coach zijn.

Als coachee is het natuurlijk ook even wennen om online een coach te bezoeken. Hoe haal je het meeste uit een online coachgesprek? We hebben een paar tips voor je:

1. Vertel je huisgenoten dat je niet gestoord kan worden

Onderbroken worden tijdens je coachgesprek kan als erg vervelend worden ervaren en ervoor zorgen dat jij minder op je gemak bent. Voorkom dit door duidelijk aan te geven dat je niet gestoord kan worden tot het einde van je gesprek.

2. Leg alles klaar wat je nodig hebt

Leg vooraf dat glaasje water, je laptopoplader, een notitieboekje en een pen klaar zodat je dit tijdens je coachgesprek binnen handbereik hebt.

3. Ga in een rustige omgeving zitten

Als er veel om je heen gebeurt kan het afleidend zijn voor jou, maar ook voor de coach. Dit geldt zowel voor het beeld dat de coach ziet als het geluid wat er te horen is. Probeer een rustige achtergrond te creëren door bijvoorbeeld bij een effen muur te gaan zitten en zorg ervoor dat stoorzenders als een tv en radio uit staan.

4. Behandel het online coachgesprek alsof het een face-to-face gesprek is

Even reageren op een binnenkomend berichtje of toch nog even iets checken op internet. Dit zijn dingen die je tijdens een face-to-face coachgesprek niet doet, doe dit ook niet tijdens je online coachgesprek. Dit kan je erg afleiden van je gesprek waardoor je er niet optimaal van profiteert.

5. Zorg voor genoeg (dag)licht

Voor de coach is het erg fijn als zij jou goed kunnen zien. Dit zorgt ervoor dat het gesprek beter verloopt en de coach jou het best kan helpen. Ga bijvoorbeeld dicht bij een raam zitten voor voldoende daglicht, of maak gebruik van een goede lamp.

6. Ga ontspannen het online coachgesprek in

Doordat veel nu thuis plaatsvindt razen we vaak maar door en nemen we geen tijd voor onszelf. Ga je van het thuiswerken zo je online coachgesprek in? Dan is de kans groot dat je met je hoofd nog heel ergens anders zit. Probeer voor je gesprek even wat tijd te nemen om je hoofd leeg te maken. Ga een stukje wandelen, lees een hoofdstuk uit een boek of plan een korte meditatiesessie in zodat je met een leeg hoofd het coachgesprek in gaat.

 

Wil jij graag geholpen worden door een coach die is opgeleid voor online coaching? Bekijk hier de profielen van coaches die opgeleid online coach zijn.