Welke baan past bij mij? Zo ontdek je dat

 
Welke baan past bij mij? Zo ontdek je dat
14 januari 2022 -  5 minuten leestijd
Stel, je staat op een kruispunt in je werkende leven. Want ooit ben je ergens in ‘gerold’, maar dat is het niet meer. Of je hebt net afscheid moeten nemen van je huidige werkgever. Wat ga je doen? Welke baan past bij jou? En hoe ontdek je dat?

‘Je moet doen wat je leuk vindt’, is een veelgehoord advies als je gaat zoeken naar een nieuwe baan. Een goed(bedoeld) advies, maar wat is nou ‘leuk’ en hoe kom je erachter welke baan dat is? Er zijn allerlei manieren waarop je dat zelf kunt onderzoeken, bijvoorbeeld via een (gratis) beroepskeuzetest of met een loopbaancoach. We nemen je aan de hand van vijf stappen mee naar een antwoord op de vraag hoe je kunt ontdekken welke baan bij je past, en delen concreet advies van één van onze professionele loopbaancoaches.

Stap 1 – Ontdek je talent

Een belangrijke eerste stap is: begin bij jezelf. Wat zijn jouw talenten? Waar krijg je energie van? En wat zijn jouw interesses? Denk bijvoorbeeld terug aan de momenten dat je even helemaal de tijd uit het oog verloor. Dat het voelde alsof alles als vanzelf ging. Wat was je op dat moment aan het doen? En stel je vervolgens eens voor dat je daar meer mee zou doen in je werk. Op wat voor plekken en in welke beroepen zou dat kunnen?

Een andere goede informatiebron is je omgeving. Vrienden en familie weten waarvan jij een twinkeling in je ogen krijgt. Waar jouw passie ligt. Wanneer je vijf verschillende mensen vraagt jouw talenten te benoemen, is de kans groot dat je een rode draad gaat zien.

Extra tip: vraag ze gewoon eens wat voor beroep ze bij jou vinden passen en waarom. Verrassende inzichten gegarandeerd!

Stap 2 – Ontdek welk speelveld bij je past

Welke waarden vind jij belangrijk en met wat voor mensen werk je graag samen? Je leert veel over jezelf als je weet wat jouw belangrijkste kernwaarden zijn. Google het woord ‘kernwaarden’ en je komt allerlei sites tegen met een lange lijst met kernwaarden. Van avontuur tot verbinding, van vrijheid tot samenwerken. Ga ervoor zitten en noteer de voor jou tien belangrijkste kernwaarden. Denk er niet te lang over na.

Als je een lijst van tien hebt, highlight dan de belangrijkste vijf. Een kortere lijst geeft meer richting. Heb je jouw shortlist van kernwaarden? Bedenk dan hoe deze kernwaarden tot uiting zouden kunnen komen in je werk of op je werkplek.

Wat ook veel richting kan geven, zijn kernkwadranten. Waar ligt je kracht? En wat is daarbinnen de uitdaging of je valkuil? Antwoord krijgen op deze vragen helpt je om een beeld te krijgen van de ideale collega’s en de werkplek die het best bij jou past. Kom erachter wat jouw kracht en jouw valkuilen zijn, en hoe je daar goed mee kunt omgaan.

Stap 3 – Ken je doel

Het is interessant om je bij deze stap voor te stellen hoe het zou zijn als je met je werk geen geld hoeft te verdienen. Waarom werk je? Vind je contact met mensen belangrijk? Ben je graag bezig? Is het voor jou bevredigend om doelen of resultaten behalen? Waaraan wil je bijdragen? Wat raakt jou? Met een levenslijnoefening kun je helder krijgen wat voor jou de ‘zin’, de betekenis is van het leven. Of gebruik het Ikigai model om te zien waar je echt gelukkig van wordt en wat zin geeft aan jouw bestaan. En jouw betekenis van het leven zegt veel (zo niet alles) over de betekenis die jij aan je baan geeft, of die jouw nieuwe baan zou moeten hebben.

Stap 4 – Zet in op maatschappelijke ontwikkelingen

We leven in een steeds sneller veranderende maatschappij, met als gevolg dat de vraag naar werk en het aanbod in banen ook verandert. Waar we vroeger nog afdelingen vol met administratief medewerkers nodig hadden, zien we nu dat veel van die taken geautomatiseerd zijn. Hoe zorg je dan dat je kiest voor een baan die niet zomaar verdwijnt?

Veronique Wanst, loopbaanadviseur en coach van Verhelder Talent: ‘De kunst is om met jouw talenten aan te haken op een maatschappelijke relevante ontwikkeling. Bedenk welke ontwikkelingen er gaande zijn – zoals vergrijzing, automatisering, plaatsonafhankelijk werken, de cryptomarkt – en hoe je daarin met jouw talenten het verschil kunt maken.

Als jij bijvoorbeeld al van jezelf weet dat je interieurontwerper wilt worden, kun je de zoveelste worden, maar je kunt er ook één worden die gespecialiseerd is in thuiswerkplekken, flexwerkplekken of samenwerkplekken op kantoor. Zo zet je jouw talenten en affiniteit in de huidige tijd en creëer je een duurzame (loop)baan.’

Stap 5 – Doe het samen

Stel vragen aan je omgeving, of ga naar een loopbaancoach. Zoals bij stap 1 genoemd, kan het beeld dat jouw omgeving van jou heeft verhelderend werken in jouw zoektocht. Daarnaast helpt het als je eerlijke en kritische mensen in je omgeving hebt die jou advies kunnen geven.

Een coach is sowieso niet bang om jou een eerlijke spiegel voor te houden. Door professionele afstand, ervaring en specialisme, is een loopbaancoach in staat om jou te zien zoals je bent en tools aan te reiken die passen bij jouw zoektocht en jouw persoonlijkheid.

Zelfreflectie, een beroepentest of een assessment kunnen heel goed werken als extra check, maar alsnog bekijk je het dan vanuit jouw perspectief. Een loopbaancoach kan helpen mogelijkheden te ontdekken waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben. En een carrière te creëren die jouw dromen overtreft.

Direct aan de slag?

Je hoeft het dus niet niet alleen uit te zoeken. Samen met een coach ontdek je welke baan bij je past. Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare coaches die je hier graag bij helpen. Vul in slechts twee minuten de vragenlijst in en ontdek welke drie coaches het beste bij je passen.

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

welke baan past bij mij
eerste hulp bij
loopbaancoach
loopbaancoaching