Nieuwe baan: eerste hulp bij een nieuwe uitdaging

 
Nieuwe baan: eerste hulp bij een nieuwe uitdaging
19 november 2021 -  6 minuten leestijd
Vraag jij je wel eens af of je nog op je plek zit in je huidige baan? Ga je met plezier naar je werk? Denk je nog steeds: 'wat wil ik later worden'? Twijfels of (nog) niet, het is leerzaam om jezelf regelmatig die vragen te stellen.

Loopbaancoach Corina Rossen van 2Cross begeleidt al jaren mensen die merken dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Haar werk is om mensen weer in contact te brengen met wat ze werkelijk willen. We nemen je aan de hand van vijf stappen mee in je ontdekkingstocht: hoe kun je tijdig bij jezelf signaleren of je nog matcht met jouw baan? En wat kun je doen als je merkt dat die match er niet meer is?

Stap 1 – Ontdek of je klaar bent voor een nieuwe uitdaging

Volgens Corina Rossen is er niet één specifiek moment waarop je ineens beseft dat je niet meer op je plek zit, maar ontwikkelt zich dat gaandeweg: ‘Als loopbaancoach hoor ik een veelheid van signalen van mijn coachees: “is dit het nou?”, “wat wil ik nu eigenlijk?”, “ik haal geen voldoening uit mijn werk” et cetera.’

Sluimerende onvrede

Dat zijn signalen die zich fysiek, emotioneel of intellectueel kunnen uiten. En wanneer dat gebeurt, ben je waarschijnlijk net te lang doorgelopen met je sluimerende onvrede. Wees alert en kom dus niet pas in actie als de situatie urgent wordt. Het is belangrijk om jezelf met regelmaat af te vragen hoe je ervoor staat.

Geeft een werkdag jou plezier? Werk je prettig samen met je collega’s? Is je baan meegegroeid met je talenten? Welke ambities heb je en is er bij dit bedrijf ruimte om daaraan te werken?

Bedenk ook dat je daar realistischer over kunt nadenken als je goed in je vel zit.

Stap 2 – Achterhaal wat je nodig hebt voor verbetering in je baan

Als je hebt geconstateerd dat er iets moet veranderen, waar begin je dan? Je zou het misschien niet meteen denken, maar je eigen cv is een belangrijke informatiebron.

Rossen: ‘Als je per werkgever en functie terughaalt hoe je dat werk hebt ervaren, kan dat veel inzicht geven. Wat waren de positieve en wat de negatieve kanten? Wat zou je in een nieuwe baan weer willen terugvinden en wat juist niet meer? Zo kun je een overzicht maken van zaken die echt belangrijk voor je zijn. Het is handig om te bedenken hoe belangrijk elk punt is, zodat je weet waar je de focus op moet leggen bij het vinden van een nieuwe baan.’

Je kunt natuurlijk ook alvast wat relevante vacatures zoeken en opschrijven wat je aanspreekt.

Geef je baan een cijfer

Wat ook veel inzicht kan geven volgens Rossen, is je huidige baan een cijfer geven; ‘Stel, je geeft het een 6, maar je wilt graag een 8. Wanneer krijgt het een 8? Wat is er dan anders aan je baan dan nu je het een 6 geeft?’ Zorg ervoor dat je die inzichten meeneemt in je zoektocht naar een nieuwe baan.

Stap 3 – Kom erachter wat jouw intrinsieke motivaties zijn

Je weet nu dat je toe bent aan een nieuwe baan, maar wat maakt dat je energie krijgt van de ene taak, terwijl je een andere steeds voor je uit schuift? En waarom was je bij die ene organisatie als een vis in het water, maar heb je je bij die andere werkgever nooit echt thuis gevoeld?

Om daar inzicht in te krijgen, gebruikt Rossen in haar loopbaancoaching de logische niveaus van Bateson. Dat zijn zes gebieden waarmee je in kaart kunt brengen wat er voor jou ontbreekt:

  1. Werkomgeving;
  2. Activiteiten;
  3. Kennis, vaardigheden en competenties;
  4. Waarden en overtuigingen;
  5. Identiteit; en
  6. Missie/zingeving.

‘Stel, je vindt je werkzaamheden ontzettend leuk, je bent er goed in en weet er inhoudelijk veel van af. Maar je vindt het lastig dat er veel hiërarchie is. Op het vlak van activiteiten, vaardigheden en kennis zit het dus helemaal goed, maar de cultuurwaarden van het bedrijf matchen niet met jouw waarden. Dan is het waarschijnlijk beter dat je op zoek gaat naar vacatures bij een organisatie waar de cultuurwaarden wél aansluiten bij wie jij bent,’ zegt Corina Rossen.

Een nieuwe baan is niet voor de rest van je leven

Het kan ook zijn dat de organisatie waar je nu werkt juist heel goed bij je past, maar de inhoud van de functie niet is meegegroeid met je taakvolwassenheid, je persoonlijke ambities of je privésituatie. Dan ligt het voor de hand om te onderzoeken of je bij je huidige werkgever iets kunt doen wat je meer uitdaagt.

Rossen wil meegeven dat het helpt om je in deze fase te realiseren dat een volgende stap niet voor de rest van je leven hoeft te zijn. ‘Misschien past jouw huidige baan of werkgever gewoon niet bij de levensfase waarin jij op dit moment zit. Maak het klein: denk een paar jaar vooruit, in plaats van de rest van je werkende leven.’

Stap 4 – Ga het gesprek aan met je leidinggevende

Of je nu op zoek gaat naar een nieuwe baan of niet, wees niet bang om in gesprek te blijven met je leidinggevende. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Zo kan het best zijn dat jouw werkgever graag met je meedenkt en ervoor openstaat dat jij je intern gaat oriënteren. Bijvoorbeeld door tijdelijk een andere functie binnen het bedrijf te vervullen.

Je takenpakket aanpassen

Je functie blijven uitoefenen, maar je takenpakket veranderen, dat is ook een optie.

Rossen: ‘Ik had een coachee die gedurende het traject erachter kwam dat haar baan als managementassistent parallellen had met het vrijwilligerswerk dat ze deed vanuit zingeving, maar dat ze niet van notuleren hield. Toen ze dat ter sprake bracht bij haar leidinggevende, bleek dat een collega die ook aanwezig was bij de vergaderingen notuleren juist heel leuk vond. Zo kon ze bij hetzelfde bedrijf blijven werken en haar baan behouden, maar specifieke taken verder overlaten aan iemand anders.’

Stap 5 – Realiseer je dat het overwegen van een nieuwe baan leerzaam is

Als je deze stappen hebt doorlopen, ben je een rijker mens. Je hebt jezelf beter leren kennen, meer inzicht gekregen en signaleert sneller dat je toe bent aan verandering. Je taken zijn niet in beton gegoten en je nieuwe baan is niet voor de rest van je leven.

Grote kans dat die wetenschap je al meer ontspanning geeft en je daardoor met meer plezier naar je werk gaat. En nu je weet hoe je een heldere afweging moet maken, kun je regelmatig een moment van bezinning inplannen om te onderzoeken of het echt tijd is voor een carrièreswitch.

De rol van een loopbaancoach

Het antwoord zit altijd in jou, maar het kan best lastig zijn om daarbij te komen. Een loopbaancoach kan er met een frisse blik naar kijken en vragen stellen die jou uitdagen, je loopbaanperspectief samen met jou concretiseren en een pad uitstippelen om dat te gaan realiseren.

Loopbaancoaches hebben een breed palet aan tips en oefeningen om je te ondersteunen een weloverwogen keuze voor een nieuwe baan te maken.

Je hoeft het dus niet niet alleen uit te zoeken. Samen met een coach ontdek je wat bij je past. Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare coaches die je hier graag bij helpen.

Vind jouw ideale loopbaancoachBekijk alle loopbaancoaches

nieuwe baan
eerste hulp bij
loopbaancoach
loopbaancoaching