Inspirerend leiderschap: je hoeft geen Gandhi te zijn om inspirerend leiding te geven

 
Inspirerend leiderschap: je hoeft geen Gandhi te zijn om inspirerend leiding te geven
23 mei 2022 -  8 minuten leestijd
Wat hebben Mahatma Gandhi en andere machtige personen gemeen? Dat ze kunnen inspireren. Gandhi, nationaal en spiritueel leider van India, was hier de beste in. Hij wist mensen met één toespraak al te inspireren; hij wordt dan ook gezien als de grondlegger van het inspirerend leiderschap.

Wil je zelf inspirerend leidinggeven? Dan kun je ervoor kiezen om Gandhi als uitgangspunt te nemen. Maar dat is natuurlijk geen vereiste; je kunt ook je eigen inspirerende leiderschapsstijl ontwikkelen.

Hoe je deze leiderschapsvaardigheden kunt ontwikkelen, wat je daarvoor nodig hebt en waar je rekening mee moet houden, lees je in dit artikel.

Wat is inspirerend leiderschap precies?

Inspirerend leiderschap is een relatief nieuwe vorm van leiderschap. Lange tijd werden alleen grote wereldleiders zoals Gandhi en de Dalai Lama als inspirerend gezien. Maar door de jaren heen is dat veranderd.

Inspirerend leiderschap draait vooral om het inspireren van anderen. Als je anderen weet te inspireren, breng je ze in beweging. Om een inspirerende leider te kunnen worden, moet je wel bepaalde eigenschappen ontwikkelen. Daar komen we later in dit artikel op terug.

Iedereen kan inspirerend leidinggeven

In beginsel is iedereen in staat om inspirerend leiderschap te tonen. De manier waarop dat precies gebeurt verschilt tussen professionals. Jij kiest misschien voor een ondersteunende inspirerende leiderschapsstijl, een ander wellicht voor een meer sturende vorm van inspirerend leiderschap.

Feit is dat je op tal van manieren inspirerend leiding kunt geven. Je kunt het heft in eigen handen houden en verantwoordelijkheid nemen. Maar je kunt je teamleden ook heel veel eigen ruimte en verantwoordelijkheid geven.

Inspirerend leiderschap is dus géén in beton gegoten leiderschapsstijl, maar vormt altijd een combinatie met een andere vorm van leiderschap. Juist dat maakt deze vorm van leiderschap zo interessant.

Persoonlijk leiderschap

Voordat je aan de slag gaat met inspirerend leidinggeven, is het belangrijk om jezelf eens in de ogen te kijken. Wat is mijn leiderschapsstijl nu? Wat zijn mijn valkuilen? En wat zou ik daaraan kunnen veranderen. Op deze manier naar jezelf kijken, noemen we persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap gaat over de vaardigheid om jouw eigen doelen te realiseren door jouw competenties, karakter, waarden en innerlijke drijfveren optimaal te benutten.

Charisma is niet nodig

In het verleden was inspirerend leiderschap onlosmakelijk verbonden met charisma en uitstraling. Die combinatie is zeker in de afgelopen jaren min of meer afgebrokkeld. Als je nu inspirerend leiding wilt geven, hoef je niet met jouw charisma massa’s op de been te krijgen.

Wat dan wel belangrijk is? Dat je tot de essentie van inspireren komt. Je kunt bijzonder charismatisch zijn of een perfecte uitstraling hebben, maar dat is geen garantie dat je een goede en inspirerende leider bent. Je hebt echt de juiste kwaliteiten nodig en moet de juiste dingen kunnen doen om mensen te kunnen inspireren.

Een inspirerend leider is ook een manager

Pakweg twintig jaar geleden was er die ironische soep-reclame met zo’n van zichzelf vervulde manager die zei: ‘Ik ben geen manager, ik ben een inspirator.’ Daaruit bleek al dat alleen een inspirerend leider zijn niet genoeg is. Je moet namelijk zowel kunnen managen als kunnen inspireren.

Managen: als leider heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Je moet je team aansturen, zorgen dat taken worden uitgevoerd, motiveren, je moet je targets halen en je moet ervoor zorgen dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft.

Inspireren: mocht je de inspirerende leiderschapsstijl willen hanteren, dan moet je anderen kunnen inspireren.

Kun je managen en inspireren los van elkaar zien? Ja, dat kan. Maar als je je op een inspirerende leiderschapsstijl richt, kun je die twee niet loskoppelen. Managen en inspireren gaan dan hand in hand.

Wat heeft een inspirerend leider nodig?

Ben je een beetje zoekende naar je eigen manier van leidinggeven? En zou je graag méér willen dan alleen je team aansturen en managen? Dan kan het interessant zijn om met een loopbaancoach aan de slag te gaan. Met de ondersteuning van een goede coach kun je een inspirerend leider worden.

Wat heeft een inspirerend leider precies nodig? Uiteraard verschilt dat van situatie tot situatie, maar alle inspirerende leiders delen enkele eigenschappen. Die eigenschappen zetten we hieronder graag op een rijtje zodat je aan de slag kunt met inspirerend leiderschap in de praktijk brengen.

Innovatief werkklimaat

Als je een inspirerend leider wilt zijn, zal je een innovatief werkklimaat moeten creëren. Een dergelijk klimaat zorgt voor een werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan ontwikkelen en kan ontplooien.

Iemands persoonlijkheid en begrijpen hoe je talenten en vaardigheden kunt inzetten, staat centraal. Als je zo’n omgeving gecreëerd hebt, kun je mensen enthousiasmeren om dat ook werkelijk te doen, en daarvan de vruchten plukken.

Daarnaast is het goed om naar een open leerklimaat te streven: een werkomgeving waarin iedereen naar persoonlijke groei streeft en waarin voldoende ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat iedereen voor zichzelf de zaadjes in de bodem plant en verantwoordelijkheid neemt en initiatief toont. Op deze bodem kun je als inspirerend leider voortborduren.

Tot slot moet je empowerment bij je werknemers oproepen. Als al je werknemers in staat zijn om zelf beslissingen te nemen en zelfstandig te handelen, kun je perfect inspelen op veranderingen. Die veranderingen kunnen al snel een grote positieve invloed hebben op je team, op je afdeling en op de behaalde resultaten en organisatiedoelen.

Verrijken en stimuleren

Als inspirerend leider is het zaak dat je andere mensen verrijkt: je maakt mensen rijker op het gebied van motivatie, dromen en kwaliteiten.

Als je een inspirerend leider wilt zijn, moet je over de juiste verrijkkwaliteiten beschikken. Niet iedereen kan op dit moment anderen verrijken. Maar je kunt het wél leren.

Wij is belangrijker dan ik

Iedere inspirerend leider vindt het woord ‘wij’ belangrijker dan het woord ‘ik’. Een inspirerend leider zit niet voor zichzelf op de troon, maar voor het hele team.

Als inspirerend leider kom je voor je team op. Je stelt alles in het belang van je team. En je bombardeert je teamleden tot het belangrijkste in je werk. Dat je zelf dan op de tweede plaats komt, is daar een logisch gevolg van. Maar noodzakelijk wanneer je je teamleden wilt inspireren.

Verbindingskracht

Een inspirerend leider moet over verbindingskracht beschikken. De leider moet hechte banden in het team smeden, alle neuzen dezelfde kant op krijgen en de verbindende factor zijn.

Dat is belangrijk omdat je teamleden dat ook inzien. Zij zien maar al te goed dat je de verbindende factor bent én dat je er voor hen bent, en daardoor zijn ze bereid om hun kwaliteiten echt goed in te zetten. Als inspirerend leider is dat wat je wilt.

Zingeving

In een team gaat niet altijd alles naar wens. En in een team zit niet iedereen altijd op dezelfde golflengte. Om toch alle neuzen dezelfde kant op te kunnen krijgen, zorg je als inspirerend leider voor zingeving. Je legt het belang van goed samenwerken en een goede communicatie aan je team uit. En je zorgt ervoor dat iedereen de waarde van zijn/haar werk gaat inzien.

Visie

Een inspirerend leider heeft een visie. Je hebt een bepaald doel, je weet hoe dat doel behaald kan worden en je kunt dat in duidelijke woorden omschrijven. Je weet de boodschap over te brengen. Als dat je niet lukt, dan lukt het je ook niet om je teamleden te inspireren.

Authentiek

Een inspirerend leider moet authentiek zijn. Je bent echt, je bent jezelf, en je komt geloofwaardig over.

Zinvolle relaties creëren

Binnen je team moet je in staat zijn om zinvolle relaties te creëren. Daarmee stimuleer je het samenwerken en zorg je ervoor dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Hoe je dergelijke relaties creëert, is volledig aan jezelf. Ook op dit vlak moet je je eigen stijl ontwikkelen.

Waarom zou je inspirerend willen zijn als leidinggevende?

Het inspirerend leidinggeven begint bij jezelf. Geef daarom voor jezelf antwoord op de volgende vragen:

  • Waar sta je als leidinggevende voor?
  • Wat zijn jouw drijfveren?
  • Waarom is dit belangrijk voor jezelf, voor de organisatie en voor de mensen die er werken?

Deze antwoorden kun je vervolgens vertalen naar het belang van inspirerend leidinggeven. Je krijgt dan direct zicht op de redenen waarom je inspirerend zou willen zijn als leidinggevende.

Kan een coach mij leren inspireren?

Niet iedereen is een geboren inspirator als Gandhi. Wel is iedereen in staat om een inspirerend leider te worden. Dat kan uit jezelf komen, maar je kunt ook prima met een coach aan de slag.

Als je een inspirerend leider wilt worden, moet je eerst weten wat je kunt. Vervolgens moet je met bovenstaande eigenschappen aan de slag. Al die eigenschappen zijn met behulp van een coach aan te leren.

Een goede coach biedt bovendien interessante inzichten. Je coach kijkt vanuit een andere invalshoek naar jou en je team, waardoor je je manier van leidinggeven kunt optimaliseren. Door samen met bovenstaande eigenschappen aan de slag te gaan, word je uiteindelijk een inspirerend leider. Coaching is er dan ook vooral op gericht om jou verder te helpen.

Vind een coach

Je hoeft het niet alleen uit te zoeken. Samen met een coach kun je jouw manier van inspirerend leiderschap ontdekken en vormgeven. Op Coachfinder vind je uitsluitend betrouwbare coaches die je daar graag bij helpen.

Vind jouw ideale leiderschapscoachBekijk alle leiderschapscoaches

inspirerend leidinggeven
inspirerend leiderschap