5 vragen over EFT: verbeter je relaties

 
5 vragen over EFT: verbeter je relaties
8 oktober 2021 -  3 minuten leestijd
Hebben jij en je partner vaak om dezelfde dingen ruzie? Trekt je puberzoon zich steeds vaker terug op zijn kamer en is de sfeer in huis om te snijden? Of zit je niet lekker in je vel? EFT is een vorm van therapie die de relatie verbetert met je geliefde, binnen het gezin, en met jouzelf.

1. Waar staat EFT voor?

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy, een behandelvorm die in de jaren ’90 werd ontwikkeld door de Canadese klinisch psycholoog en relatietherapeut Sue Johnson. Ze baseerde zich daarbij met name op de hechtingstheorie. Die stelt dat een mens pas tot zelfontplooiing en bevredigende relaties kan komen als aan de eerste levensbehoeften is voldaan. Denk aan voeding, verzorging, en ook een veilige hechting. EFT richt zich op de onderliggende emoties en behoeften die met name die hechting betreffen. Het uitgangspunt is dat je, wanneer je je eigen en elkaars gevoelens en angsten beter begrijpt, je veilig kan gaan voelen bij de ander, en de onderlinge verbinding verbetert.

2. Voor wie is het geschikt?

EFT werd ontwikkeld als relatietherapie, en is dus geschikt voor stellen die problemen ervaren in hun relatie. Ook kleinere problemen lenen zich er goed voor. Sterker: hoe eerder je de stap zet ze aan te gaan, hoe sneller je de relatie weer in balans krijgt. EFT wordt inmiddels ook ingezet als gezinstherapie, wanneer een moeilijke periode in een gezin te lang duurt. De focus ligt dan op de onderliggende emoties van alle gezinsleden en op het samenspel waardoor de verbinding binnen het gezin onder druk staat. EFT is bovendien geschikt als individuele therapie, waarbij je actief werkt aan een betere en liefdevollere relatie met jezelf.

3. Hoe werkt EFT?

Samen met een EFT-therapeut breng je de emoties, angsten en gevoelens achter jullie of jouw problemen in kaart. De therapeut onderzoekt door middel van een gestructureerde en de-escalerende gespreksstijl of er destructieve patronen zijn, en wat er voor iedereen nodig is om die te doorbreken en het vertrouwen in elkaar te herstellen. Of het nu gaat om relatie, gezins- of individuele therapie, het is van belang dat iedereen zich kwetsbaar durft op te stellen, wil investeren in de relatie, luistert naar de ander, en respectvol met de kwetsbaarheid van de ander omgaat.

4. In welke situaties is EFT toepasbaar?

Een slechte communicatie, het gevoel uit elkaar te groeien, wantrouwen na vreemdgaan, of een verschil in hoe je je kinderen op wilt voeden, elk relatieprobleem leent zich goed voor EFT. En dat geldt ook voor de meeste gezinsproblematiek. Lastige pubers, moeizame relaties na een echtscheiding, psychologische kwetsbaarheden als depressie en ADHD: het kan allemaal de emotionele verbinding in een gezin verstoren. EFT helpt om het tij te keren. En ook als jij vooral zelf uit balans bent, kampt met een laag zelfbeeld of met gevoelens van eenzaamheid, dan kun je met EFT de achterliggende problematiek onderzoeken en herstellen.

5. Wat levert het op?

Door EFT komen partners, maar ook gezinsleden, weer dichter tot elkaar. De communicatie verbetert, je ziet elkaars angsten, behoeften en verlangens, het wederzijds begrip en vertrouwen nemen toe, en daardoor ook de emotionele verbinding. EFT doorbreekt de destructieve interactiecirkel, ruzies en spanningen nemen af, het contact verbetert en de relatie verdiept zich. Met individuele EFT kom je in contact met je dieperliggende emoties en verlangens. Je vergroot je zelfrespect, de waardering en liefde voor jezelf nemen toe, je ontwikkelt copingstrategieën die beter voor je werken.

Disclaimer: Emotionally Focused Therapy is meermalen wetenschappelijk onderzocht. Het is een internationaal erkende therapievorm die aantoonbaar een positief effect heeft op de verbondenheid tussen mensen, maar ook op onder meer het verminderen van bepaalde angsten en depressieve gevoelens. Ook is de kans op terugval na EFT klein.

EFT
Emotionally Focused Therapy
coachmethodiek