Diana (57) won een gratis coachtraject: ‘Ik merk dat het nu al beter gaat’

 
Diana (57) won een gratis coachtraject: ‘Ik merk dat het nu al beter gaat’
20 april 2022 -  3 minuten leestijd
Diana (57) kwam door coach Karolien Koolhof erachter hoe ze als introvert persoon haar krachten beter kan benutten.

‘Ik was al bekend met coaching. Nu kwam in een planningsgesprek op mijn werk weer van alles naar boven. Ik liep steeds weer tegen dezelfde issues aan. Ik wist niet hoe ik ermee moest omgaan en omdat ik uit ervaring weet hoe goed een coach daarbij kan helpen, wilde ik opnieuw met een coach aan de slag. Door een interview met Karolien in Managementboek Magazine, kwam ik haar en haar net uitgebrachte boek Introvert Leiderschap op het spoor. Ik las het boek, wat een herkenning, en kwam via de actie op Coachfinder bij haar terecht.

Omgaan met dominante mensen

Ook nu merk ik dat ik veel aan coaching heb. Karolien is gespecialiseerd in introversie, maar het gaat veel dieper dan alleen dat. Een MBTI test bij Karolien liet zien dat ik meer introvert ben dan ik dacht. Tegen veel van wat Karolien beschrijft over introversie, loop ik ook aan. Een goed voorbeeld is de omgang met dominante mensen, meedoen in een vergadering of in grote groepen niet lekker uit de verf komen. Ik ben sterker in één-op-één gesprekken, in grote groepen denk ik al snel ‘oké en nu?’ Dan ontstaat soms het gevoel niet gehoord of gezien te worden of te worden overgeslagen.  Vaak komt achteraf naar boven wat ik had kunnen of willen zeggen.

‘Ik merk dat het nu al beter gaat’

Ik merk dat het nu al beter gaat. Laatst zei iemand ‘Goh, je zit wel lekker in je vel, he?’ Hoewel dat niet altijd letterlijk zo is, merk ik wel dat ik meer zelfvertrouwen heb om dingen aan te pakken. Ik doe sneller mijn mond open in een vergadering, omdat ik weet dat ik ook iets bij te dragen heb. Een ander punt waar ik soms tegenaanloop is dat ik graag wat langer nadenk over de informatie die ik binnen krijg, maar daarvoor is niet altijd de ruimte voor. Waar ik nu beter in geworden ben, is dat ik achteraf hierop terugkom in een één op één gesprek.

Krachten benutten

Door de opdrachten in de online omgeving van Karolien leer ik mijn krachten beter kennen en te benutten. Ik snap nu waarom ik tegen bepaalde dingen aanloop en hoe ik het kan oplossen. De coaching leidt tot nieuwe inzichten. In de online-omgeving zitten een aantal video’s waarin heel duidelijk wordt laten zien hoe je bijvoorbeeld in gesprek met een dominant persoon kan vastlopen. Vervolgens laat ze met praktische handvatten zien hoe je in zo een situatie kunt reageren.

Coach Karolien Koolhof (36): ‘Introversie is een onderwerp dat leeft’

Karolien Koolhof uit Rotterdam heeft zich gespecialiseerd in het helpen van introverte personen.

‘Ik heb veel onderzoek gedaan naar introversie. Ik heb zelf de ambitie gehad om in een leiderschapspositie te komen, wat ertoe leidde dat ik me ook afvroeg hoe introverten dat doen. Introversie is een onderwerp dat leeft. Er zijn veel mensen die niet op de juiste plek zitten qua werk, die zich niet gezien voelen en anderen te veel ruimte geven.

Introverte mensen hebben doorgaans meer tijd nodig om tot een oordeel te komen. Ze willen eerst rustig alles analyseren. Ze denken voordat ze praten, omdat ze vanuit verschillende perspectieven denken. Iemand die introvert is moet alleen zijn om weer op te laden. Dat heeft te maken met hoe hun hersenen in elkaar zitten. Ze raken sneller overprikkeld en worden moe. Het is essentieel om je energie op peil te houden. De introvert doet dit het liefst alleen.’

Bekijk het profiel van Karolien Koolhof

Bekijk alle coaches 

winnaar coachtraject
coachervaring