Welke soorten coaches bestaan er?
688 woorden
4 minuten

Welke soorten coaches bestaan er?

Zie je door de coaches het bos niet meer? Hier leggen we uit wat al deze mensen eigenlijk aanbieden. Soms is er nog geen overeenstemming over wat precies wordt bedoeld met een bepaalde coachterm. In dat geval hebben we de meest gebruikte definitie gekozen. Zo spreken coaches en coachzoekers – in ieder geval op deze site – dezelfde taal. Op Coachinder.nl vind je verschillende soorten coaches. Klik door naar het type coach dat jou aanspreekt of gebruik ons slimme matchingssysteem om de coach te vinden die bij je past.

Soorten coaches

Burn-out coach

Begeleidt mensen die door langdurige overbelasting niet of nauwelijks meer kunnen functioneren. Bekijk burn-out/stress coaches

 

Business coach

Helpt je om jouw bedrijf te verbeteren.

 

Co-active coach

Werkt oplossingsgericht en actiegericht vanuit het idee dat jij zelf de antwoorden kunt vinden.

 

Counselor

Kijkt meer naar het verleden (waar komt jouw probleem vandaan?). In tegenstelling tot een coach, die meer vooruit kijkt (hoe ga je jouw probleem oplossen?).

 

HSP-coach

Helpt bij het omgaan met hoogsensitiviteit. Bekijk HSP-coaches

 

Jobcoach

Begeleidt mensen met een arbeidsbeperking (een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap die werk extra uitdagend maakt) op de arbeidsmarkt. Niet te verwarren met de loopbaancoach.

 

Leiderschapscoach

Zorgt dat leidinggevenden meer uit zichzelf en hun omgeving halen. Niet te verwarren met de persoonlijk leiderschapscoach.

 

Life coach / levenscoach

Bekijkt het hele leven van de coachee. Er komen dus persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke aspecten ter sprake. Niet te verwarren met de lifestyle coach.

 

Lifestyle coach / leefstijlcoach / health coach

Heeft met name aandacht voor een gezonde levensstijl. Kan helpen om bijvoorbeeld blijvend gezonder te eten of meer te bewegen. Dit is geen life coach.

 

Loopbaancoach / carrièrecoach

Helpt om je ambities in het werk te bereiken. Dit is iets anders dan een jobcoach. Lees wat een loopbaancoaches precies doet of bekijk onze loopbaancoaches

 

Mediator

Wordt ingezet als bemiddelaar in conflictsituaties (vaak met een financiële of juridische component), bijvoorbeeld een scheiding of ruzie op de werkvloer. Veel mediators zijn ook advocaat.

 

Mental coach

Focust op gedachten en mindset. Helpt om je gedachten de baas te worden en zo meer sturing te krijgen over je leven. Bekijk mental coaches

 

Performance coach

Focust op het het verbeteren van je functioneren.

 

Personal coach / persoonlijke coach

Werkt een-op-een. Dit is de tegenhanger van de teamcoach. Niet te verwarren met de personal trainer.

 

Personal trainer

Helpt om op sportief gebied doelen te bereiken door oefeningen voor te schrijven en te motiveren. Dit is iets anders dan een personal coach.

 

Persoonlijk leiderschapscoach

Focust op vaardigheden om jezelf te leiden en richting te geven. Dit is wat anders dan een leiderschapscoach. Bekijk persoonlijke leiderschap coaches

 

Psychiater

Arts die zich heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. Behandelt cliënten met complexe, psychische klachten en schrijft medicatie voor.

 

Psychodynamisch coach / psychoanalytisch coach

Beoefent een minder intensieve afgeleide van psychotherapie. Dit stoelt op het gedachtegoed van Sigmund Freud, hierin is veel aandacht voor het onderbewuste. Deze coach is niet per se een psychotherapeut.

 

Psycholoog

Heeft een universitaire master-opleiding in de psychologie.

 

Psychosociale coach

Focust op jouw contact met je binnenwereld (psyche) en buitenwereld (sociaal). Biedt hulp als je problemen ervaart ten opzichte van je leefomgeving.

 

Psychotherapeut

Begeleidt cliënten met complexe, psychische klachten. Dit is een gespecialiseerde arts, psycholoog, pedagoog of gezondheidswetenschapper (ggz).

 

Relatiecoach

Helpt om je (liefdes)relaties te verbeteren. Bekijk relatiecoaches

 

Singles coach

Helpt alleenstaanden bij het vinden van een relatie.

 

Stress coach

Behandelt mensen die overbelast zijn. Is vaak ook burn-out coach. Bekijk burn-out/stress coaches

 

Team coach

Begeleidt teams.

 

Trainer

Leert je vaardigheden en kennis aan, terwijl je bij coaching zelf opzoek gaat naar kennis en inzichten.

 

Transformationele coach

Zet in op blijvende verandering.

 

Vitaliteitscoach

Zorgt voor meer energie door het aanleren van mentale en fysieke basisvaardigheden. Er is overlap met de lifecoach en de lifestylecoach.

 

Wandelcoach

Coacht tijdens het lopen. Bekijk wandelcoaches

 

Zelfbeeldcoach

Werkt aan hoe jij jezelf ziet.

 

Vind jouw ideale coach!

Vind jouw ideale coach of Bekijk alle coaches