Hoe vind ik een goede coach?
543 woorden
3 minuten

Hoe vind ik een goede coach?

Het beroep coach is niet beschermd, iedereen mag zich coach noemen. Gelukkig zijn er registraties die aangeven of iemand bepaalde opleidingen en ervaringen heeft. Hoe weet je of je coach betrouwbaar is?

Allereerst kun je kijken naar keurmerken. Als iemand er tijd en geld in heeft gestopt om zich te laten accrediteren, is dat een indicatie dat hij of zij serieus met het vak bezig is. Het geeft geen honderd procent zekerheid of diegene voor jou een goede coach is. Maar bij coaches met een keurmerk is de kans dat je een goede match treft aanzienlijk groter. Omgekeerd wil het niet zeggen dat iemand zonder registratie een slechte coach is: er zijn er genoeg die wel aan de voorwaarden voor een keurmerk zouden voldoen maar die het niet direct noodzakelijk vinden daarin te investeren. Waarom zou je, als je al een goed lopende praktijk hebt?

Bovendien: iedereen die maar lang genoeg volhoudt, kan uiteindelijk een gecertificeerde opleiding doorlopen en een keurmerk binnenhalen. Het is daarom een pre wanneer een coach een wetenschappelijke opleiding heeft afgerond op een gebied als psychologie, sociaal werk, executive coaching of psychotherapie. Dat vergroot de kans dat hij of zij werkt met modellen en methodes met wetenschappelijke onderbouwing, en op de hoogte is van psychologische mechanismes die bij coaching-gesprekken een rol kunnen spelen.

Voorbeelden van accreditaties en beroepsverenigingen voor coaches

Nobco

Het is een goed teken wanneer een coach erkend is door de nobco, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Om in aanmerking te komen voor zo’n accreditatie, inclusief keurmerk, moet een coach een gedegen opleiding volgen. Nederland telt honderden instituten die iedereen wel willen opleiden tot coach, van mensen met een serieuze achtergrond als therapeut tot geïnteresseerde kappers. Slechts enkele tientallen van die opleidingen zijn erkend door de nobco. Dat betekent dat coaches in spe er in ieder geval de basisprincipes van het vakgebied leren.

Eia

Om het keurmerk – European Individual Accreditation, oftewel eia – te krijgen én te houden moet een coach daarnaast aan bepaalde eisen voldoen. Die gaan over ervaring, competenties als zelfinzicht, en nascholing en supervisie (begeleiding door een meer ervaren vakgenoot). Nog een voordeel van zo’n registratie is dat een coach zich moet houden aan een ethische gedragscode. Die houdt bijvoorbeeld in dat hij vertrouwelijk moet omgaan met de gegevens van cliënten.

CMI (Career Mananagement Institute) en NOLOC

Deze beroepsverenigingen worden in 2020 samengevoegd. CMI-certificering is voor loopbaanprofessionals met drie niveaus van certificering. Loopbaanprofessionals die hierbij aangesloten zijn moeten om de 3 jaar opnieuw aantonen dat ze nog steeds vakbekwaam zijn en op de hoogte van ontwikkelingen. Om als coach toegelaten te worden tot het register moet je voldoen aan een bepaalde hoeveelheid werkervaring, hbo-niveau hebben en een toetsingsgesprek doen.

Vind jouw ideale coach met Coachfinder

Er zijn nog veel meer keurmerken voor coaches, maar ze zijn niet allemaal van gelijk niveau. Als consument is het vaak lastig om te bepalen wat de waarde hiervan is. Coachfinder laat daarom alleen coaches toe die kunnen aantonen dat zij een geaccrediteerde opleiding hebben doorlopen. Op hun profiel kun je bovendien checken of ze zijn aangesloten bij een beroepsvereniging en of ze ook persoonlijk een accreditatie hebben.

Benieuwd? Laat je vrijblijvend matchen aan 3 coaches bij jou in de buurt.
Begin meteen