Bij de coach: ‘Welke kant van jou heb je weggestopt?’

 
Bij de coach: ‘Welke kant van jou heb je weggestopt?’
5 september 2020 -  4 minuten leestijd
Peter weet precies wat hij zoekt: een mannelijke coach die gespecialiseerd is in relatiedynamiek. Dat ik in Nederland woon en hij in de VS maakt hem niet uit. Bij ons eerste telefoongesprek vertelt hij over zijn werk als fysiotherapeut en zijn vriendin Marieke, die arts is.

Door de juiste vragen te stellen, helpt een coach cliënten verder in hun ontwikkeling. In deze aflevering vertelt coach Niels van Santen over zijn gesprek met Peter (33) en de vraag die voor een doorbraak zorgde.

Twee jaar terug stelde Marieke voor samen naar de VS te emigreren, omdat ze daar een grote carrièrestap kon zetten. Peter ging het avontuur graag aan. Hij herinnert zich hoe hij kriebels van spanning en voorpret voelde toen de plannen concreet werden.

Dat brengt ons gesprek terug naar lang geleden, toen hij 18 was en zijn eerste lange reis maakte. Ik hoor het aan zijn stem: hij glimlacht terwijl hij praat. Die vrijheid geeft hem een geluksgevoel.

Van die energieke vibe is in zijn dagelijks leven niets meer over. Het draait vooral om zijn vriendin. Dat wist Peter van tevoren – ze gingen tenslotte vanwege haar carrière emigreren. Maar blijkbaar verwachtte hij er toch iets anders van.

Hij wil méér, maar wat? Marieke vertelde hem laatst dat ze graag een gezin wil starten en dat beklemt hem. Hij houdt van haar, maar twijfelt aan hun relatie. Peter wil graag helder krijgen of hij bij haar wil blijven of niet.

Dominante broers

Dat hij zich beklemd voelt, triggert mij. ‘Het lijkt erop alsof een deel van jou niet meer mag meedoen. Welke kant van jezelf heb je weggestopt?’ vraag ik aan Peter. We komen weer op dat woord dat al eerder viel: vrijheid. En zijn overtuiging dat daar inmiddels helemaal niets meer van over is. Ik wil onderzoeken hoe dat zo is gekomen.

Vanuit de Voice dialogue-methode kun je ondergesneeuwde kanten van jezelf de ruimte geven. Bij Peter stel ik voor dat we zijn ‘vrije kant’ aan het woord laten komen. Hoe voelt die kant zich, waar zitten de belemmeringen en waar de wensen?

Als Peter vertelt vanuit die rol krijgt hij een nogal heftige jeugdherinnering. Hij voelt zich weer die kleine jongen die enorm door zijn twee oudere broers op de kop wordt gezeten. ‘Ik kreeg geen ruimte, werd niet gehoord, telde nooit mee. Ik voelde me ingeklemd tussen die twee grote, dominante gasten.’

Ruimte innemen

Waren het vroeger zijn broers die hem overschaduwden, nu voelt het alsof zijn partner dat doet, beseft hij. ‘Terwijl Marieke helemaal niet dominant is; blijkbaar heb ik mezelf aangeleerd om mijn mond te houden als een ander ruimte inneemt.’

We spreken af dat Peter gaat oefenen met het toelaten van het deel van hem dat behoefte heeft aan vrijheid. Kleine aanpassingen geven meteen meer lucht, ontdekt hij.

Zoals beslissingen waarin hij voor zichzelf kiest: ‘Ik ben morgen kitesurfen met de jongens, je hoeft niet te wachten met eten.’ Of het voortouw neemt tegenover Marieke: ‘Ik wil je graag zaterdag meenemen naar een voorstelling.’

Meerdere kleuren

Een derde sessie met Peter komt er niet. Wel een uitgebreid appje waarin hij me vertelt dat zijn jeugdherinneringen veel hebben losgemaakt. Zijn vermoeden dat het niet zozeer aan Marieke lag maar aan hem, voelt hij bevestigd. Hij wil de komende tijd verder gaan oefenen met luisteren naar zijn vrije stem. Over zijn dilemma dat maar twee kanten leek te hebben, schrijft hij nu: ‘Er zijn meer kleuren dan ik dacht.’

Over de coach Niels van Santen

Relatiecoach Niels van Santen helpt bij het in verbinding komen met jezelf en daarmee met anderen.

Meerdere ‘ikken’

‘Wie te maken heeft met een dilemma, kan gebaat zijn bij Voice dialogue‘, vertelt Niels van Santen. ‘Het uitgangspunt hierbij is dat we meerdere ‘”ikken” hebben; sub-persoonlijkheden. Bij een dilemma zal de sterkste “ik” de meer verborgen “ikken” de mond proberen te snoeren.

Vroeger heb je namelijk geleerd dat dit beste oplossing was. Als je bijvoorbeeld voor jezelf wilt beginnen, dan zegt je innerlijke criticus: “Dat kun je toch niet.” Dit kan gaan schuren: je bent niet gelukkig met de huidige situatie, maar durft geen stappen te ondernemen.

Door te oefenen met het luisteren naar je andere innerlijke stemmen, word je als het ware de regisseur van al die verschillende “ikken”. Vaak ontdek je dan dat er meer smaken zijn dan ja of nee. Je ervaart dat je kunt kiezen op welke moment je naar welke stem luistert. Afhankelijk van wat het beste bij je past.

Bekijk het profiel van Niels van SantenVind een coach die bij je past

bij de coach