Bij de coach: Lars heeft alles, maar is niet gelukkig

 
Bij de coach: Lars heeft alles, maar is niet gelukkig
2 oktober 2022 -  4 minuten leestijd
Niet door antwoorden te geven, maar door de juiste vragen te stellen helpt een coach cliënten verder. Welke vraag maakte het verschil in de spreekkamer? In deze aflevering vertelt coach Marije Laverman over het gesprek dat voor een doorbraak zorgde.

Hartkloppingen, een gejaagd gevoel en slecht slapen: dat zijn de klachten waarmee Lars zich bij me meldt. Hij is 42, getrouwd en hij heeft twee jonge kinderen. Trots vertelt hij me dat hij net is gepromoveerd tot leidinggevende bij het ICT-bedrijf waar hij werkt. Trots, maar ook in de war: want nu hij eindelijk de hoge functie heeft waar hij jaren hard voor heeft gewerkt, voelt hij zich verre van gelukkig. Al tijdens ons eerste gesprek blijkt dat onder zijn fysieke klachten de vraag ligt: en nou? Van huis uit kreeg hij mee hoe belangrijk carrière maken is; zijn ouders werkten als manager en arts. En nu hij eindelijk hoog in de boom zit, voelt hij zich helemaal niet op z’n plek.

Zijn huidige rol past inhoudelijk niet bij hem, maak ik op uit zijn verhaal. Lars beseft dat ook, en dat bezorgt hem een lichte paniek. Want zo doorgaan wil hij niet, maar als hij deze nieuw verworven status zou opgeven, lijkt dat gezichtsverlies. Hij voelt zich gevangen, alsof hij geen kant meer op kan.

Hoe het hoort

In de tweede sessie vraag ik Lars: ‘Stel, je bent straks 85. Waar heb je dan spijt van?’ Hiermee geef ik hem de kans om van een afstandje naar zijn eigen leven te kijken. En te laten voelen wat zijn leven nu echt waardevol maakt. Eerst is Lars stil. Hij denkt na en ik zie hoe de vraag hem emotioneert. Hij antwoordt: ‘Ik zou het heel erg vinden als ik mijn kinderen niet heb zien opgroeien.’

Zoals zijn vader er nauwelijks was voor hem en zijn zusje, vertelt hij. ‘Dat wil ik anders doen, maar in de praktijk doe ik dat dus niet.’ En dan is hij weer stil. Moeten toegeven dat iets waar je hard voor hebt gewerkt en lang van hebt gedroomd niet het gewenste effect oplevert, is heel confronterend. Ik vervolg het gesprek door Lars aan de hand van kleine ‘teruggeefvragen’ te laten ontdekken hoe hij zijn doel — meer tijd voor de kinderen — kan bereiken.

Verre reis

Lars denkt dat een baan met meer vrijheid en minder stress zou kunnen helpen. Maar, zegt hij meteen: ‘Ik moet wel genoeg blijven verdienen om elk jaar een verre reis te maken.’ Ik knik. En ik geef hem zijn antwoord terug: ‘Dus die verre reis is echt héél belangrijk?’ Op dat moment voel ik hoe zijn zelfgecreëerde verhaal over geld, status en aanzien verder gaat wankelen. Hoe meer ik doorvraag, hoe meer hij beseft dat hij eigenlijk maar één ding wil: niet worden zoals zijn hardwerkende ouders. En dat terwijl hij ooit aan zijn carrière begon om hen trots te maken.

Na sessie vier gaat Lars bij zijn ouders langs om te vertellen dat hij minder gaat werken. En op termijn misschien voor zichzelf begint. Hij is bang hen teleur te stellen, maar zoals je bijna altijd ziet: zijn ouders vinden alles prima, zolang hun zoon maar gelukkig is.
Een maand na onze laatste sessie spreek ik Lars nog even. Hij is net terug van een lang weekend weg, alleen met de kinderen — in Nederland. En hij heeft een dag per week ouderschapsverlof geregeld zodat hij zijn zoontje kan begeleiden als voetbalcoach.’

Lars heet in het echt anders.

Verder aan de slag met een coach

Zou je graag aan de slag gaan met een van deze thema’s? Wil je je leven anders inrichten maar weet je niet hoe? Een goede coach helpt hierbij. Op Coachfinder.nl vind je gratis en eenvoudig gekwalificeerde coaches die je verder kunnen helpen. Gebruik ons slimme matchingssyteem om de coach te vinden die bij je past of bekijk alle coaches. Het eerste intakegesprek is altijd gratis!

Marije Laverman werkt sinds 2009 als coach en is gespecialiseerd in werk-balans-vraagstukken: passievoormensenarbeid.nl

Vind een coach die bij je past

bij de coach